Olvasási idő: 4 perc

Lejárt a mai napon 2,5 millió Ft  lekötött betétem. Mit kezdjek vele? Óvatos ember vagyok, nem akarok én kockáztatni, de az jó lenne, ha a betéti kamatnál többet hozna az új befektetésem. Előre láthatóan egy évig nem kell ez a pénz, de olyan befektetést szeretnék, amit bármikor könnyen pénzé tehetek. Mit tegyek?  – kérdezte egyik ügyfelem tegnap.  

Ilyen esetben az első gondolatom az, hogy az állampapírok azok, melyek az ügyfél két fő feltételének megfelelnek, vagyis a könnyen értékesíthető legyen és a bankbetét feletti hozamot lehessen elérni. Nem a hagyományos, mindenki által megvehető állampapírra gondolok, hanem a kifejezetten lakosságnak szántakra, vagyis a lakossági állampapírokra.

Ezek egy részét viszont a azonnal ki is zárhatjuk, hiszen az ügyfél azt mondta, hogy csak egy évre szeretné elkötelezni magát. Persze az előfordulhat majd, hogy egy év múlva mégsem lesz szüksége a pénzre és újra befekteti a pénzét hozamokkal együtt, de ezt most nem tudja.

A legmagasabb hozamot most a prémium állampapírok fizetik, viszont ezek 3-5 évre adnak 3,55-3,80%-os hozamot. Ez az ügyfélnek nem vállalható, viszont a kínálatban vannak  egyéves állampapírok is. Nemcsak egy van belőlük, hanem több is, mert az Egyéves Állampapíron kívül van értékpapírszámlára megvehető Kincstári Takarékjegy Plusz is.

A két állampapír nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, de lássuk, mégis  mi a különbség köztük.

Egyéves állampapír:

Neked megvan már?

 • 2%-ot fizet egy évre adózás előtt, a 15%-os kamatadó levonása után ez 1,7%
 • időarányosan számolják el a kamatot, vagyis fél évre 1%-ot kapsz, míg 9 hónapra 1,5%-ot (Kincstári árfolyamjegyzés alapján)
 • idő előtti eladás esetén az államkincstár 0,5%-ot levon a hozamból, ezért egy negyedévig mindenképpen meg kell tartani, ha hozamot szeretnél látni (szintén Kincstári árfolyamjegyzés alapján)
 • a magyar államkincstárnál is elérhető, de banki hálózatokban is, viszont a teljes garancia csak előbbire érvényes (utóbbinál BEVA garancia él)
 • a számlavezetés és fenntartás az államkincstárnál ingyenes, mindössze utaláskor vagy készpénzfelvételkor kell megfizetned a tranzakciós illetéket (0,3%, maximum 6000 Ft)
 • a 2,5 millió forintos kiutalásnál a költségplafon lép életbe a tranzakciós illetéknél, így a nettó hozam az adó és egyéb költségek levonása után 1,5% lehet

Kincstári takarékjegy plusz:

 • 2%-ot fizet egy évre adózás előtt, a 15%-os kamatadó levonása után ez 1,7%
 • az egyéves időszak alatt sávosan változik (egyre nő 0,55%-ról 1,75%-ig) a kamat, a 2%-ot akkor kapod meg, ha egy évig tartottad a papírt
 • idő előtti értékesítés esetén nem számolnak fel költséget, viszont az első három hónapban történt eladás esetén nincs kamat (elég hasonló az egyéves állampapírhoz az elérhető hozam mértéke)
 • a postán vásárolható meg (esetleg neten), de nem fizikai formában, hanem elektronikusan, vagyis kell egy értékpapírszámla hozzá (összevont értékpapírszámla)
 • a számlavezetésnek van költsége (100 Ft/hó), amihez még jön 0,08%-os éves alapú állományi díj és a havi számlakivonat postázásának díja (150 Ft/hó), kedvezményes kondíciókkal viszont gyakorlatilag ingyenes lehet 12 hónapig a számlavezetés
 • a tranzakciós illeték utalásnál 0,3%, viszont a felső plafon a megadás módjához illeszkedően 6000 vagy 12 000 Ft lehet
 • mindent egybevéve itt is az adóval és költségekkel csökkentett hozam 1,5% lehet, ha végig megtartod a papírt, majd kiutalják a kamatokkal együtt az összeget egy bankszámlára (kedvezményes kondícióval számolva).

Ha jobban megnézed a kondíciókat, jól láthatóan vannak különbségek, de végső soron az ügyfelemnél felszabadult összeg esetében hasonló hozamra számíthatunk. Az már más kérdés, hogy az ügyfelemnek a saját élethelyzetéhez illeszkedően kell eldöntenie, hogy melyik a vonzóbb megoldás számára. Idő előtti megszüntetésnél a postán elérhető értékpapír is befutó lehet, míg ha meg tudja tartani lejáratig a papírt és/vagy hosszabb távon tervez, akkor az államkincstári értékpapírszámlára vehető papír vezeti a sort.

Szeretnéd tudni, melyik lakossági állampapír felel meg leginkább az elképzeléseidnek, melyik befektetési eszközzel tudod megvalósítani céljaidat? Óradíjas tanácsadással állok rendelkezésedre. Bármilyen kérdésed is van, biztos lehetsz benne, hogy a tanácsadás végén nem akarok semmit eladni Neked. Csak információkat, tanácsokat, stratégiát kapsz.

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Vége a bináris opciózásnak?
Ezeket a költségeket ne felejtsd ki a decemberi családi kassza tervezésekor
Loading...
Facebook Messenger for Wordpress
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.