Olvasási idő: 4 perc

Manapság talán az idő a legfontosabb és a legszűkebben rendelkezésre álló erőforrás, bár úgy teszel, mintha végtelenül rendelkezésre állna. Elfoglalt emberként azonban megfelelő időgazdálkodás híján hamar a végkimerülés állapotába juthatsz, és nem kerülheted el a hibákat sem.

A time management tervezési folyamat, amelynek célja, hogy a rendelkezésedre álló időt a lehető leghatékonyabban beosztva,  a lehető legtöbb feladatot a lehető legjobb minőségben végezd el. A hangsúly a „rendelkezésre álló” és a „lehető legtöbb”-ön van! Az időgazdálkodás nem csodaszer, egy nap nem lesz több 24 óránál, és a teljesítőképességed határa sem válik végtelenné. Tehát elsősorban nem mennyiségi, hanem minőségi változást kell elérned. Hogy folyamatosan megfelelő legyen a minőség, figyelni kell az egyensúlyra az eredmény és az ember között, azaz a termelés és a termelőerő karbantartására.

Határozd meg a feladatokat és azt, hogy azok valójában mennyi időt igényelnek! Első lépésként tudnod kell, hogy ténylegesen mivel telik el egy napod. Click To Tweet

Ennél a lépésnél nem az önbírálat a lényeg, hanem hogy megismerd a tényleges munkamenetedet. Hogy mennyi időt töltesz e-mailek megválaszolásával, hírolvasással, stratégiai tervezéssel, ha már vannak alkalmzottaid, munkájuk ellenőrzésével, vagy éppen a LinkedInen. Ne  bízz abban, hogy hirtelen mindent sokkal gyorsabban csinálsz majd, inkább mérd fel, hogy valójában mire mennyi idő kell, hogy ne stresszeld magad feleslegesen. Vedd figyelembe a bioritmusodat, s máris hatékonyabban gazdálkodhatsz az időddel. És ne csak akkor legyél szigorú magadhoz, ha külső kényszer diktálja! Állj fel időben akkor is, ha a tennivalók között az edzés szerepel az adott idősávra.

A technológia is segíthet a hatékony időgazdálkodásban, akár ki is iktathatsz néhány feladatot a segítségével. Egy ERP-rendszer képes automatikusan riportokat készíteni, de már azzal is rengeteg időt spórol meg, hogy átláthatóbbá teszi a működést. A leghatékonyabb, ha időgazdálkodásodat „egy kézben” tartjuk, vagyis olyan szoftvert választasz, amely képes szinkronizálni a több helyről származó információt. Ha a naptár, a to-do-list és a fontos határidőket kezelő dokumentum közösen kezelhető, az nagy segítség. Több (mind fizetős, mind ingyenes) rendszer lehetővé is teszi. A mobil eszközökkel tágabb teret kapsz bizonyos feladatok elvégzésére, de ne gondold, hogy  ezek önmagukban segítik a hatékony időgazdálkodást. Sokszor inkább nehezítik, hogy tényleg csak egy dologra koncentrálj egyszerre.

A tökéletes „to-do-list”

Bármilyen hasznos, a tennivalók listázása sem csodaszer. íme néhány tippet, hogy legyen olyan listád, amely tényleg segít hatékonyabbá tenni a munkádat!

  • Csak az kerüljön a listára, ami tényleg oda való. Sokan igyekeznek növelni a tételek számát, hogy látszódjék (önmaguk és mások számára), milyen elfoglaltak. Pedig ezzel csak értékes időt veszítenek el a tényleg fontos feladatoktól.
  • Napi szintre bontsd le a tennivalókat. Egy olyan lista, amelyen az szerepel, hogy „valamikor el kell mennem a tisztítóba”, nem segít semmit.
  • Határozd meg, hogy hány tétel szerepelhet a napi listádon.
  • Határozd meg, hogy egy feladat meddig tolódhat. Ha egy hét alatt sem tudod elvégezni, amit hétfőre beterveztél, gondold át azt a tételt.
  • A lista legyen konkrét. A „tető alá hozom a szerződést X. Y.-nal” nem az.

Bevált praktikák

● Tegyél különbséget a feladatok között! Mennyire fontosak, hosszúak, egyedül is el tudod-e végezni őket, vagy másokkal kell egyeztetned hozzá, mennyire igényelnek komoly agymunkát, és mennyi az általuk termelt nyereség? A kialakult mátrix kijelöli egyes feladatok nem mozdítható időpontját.

● A nagyobb feladatokat oszd kisebb, átlátható részekre!

● Ha tudod, hogy reggel aktívabb vagy, ebéd után viszont legszívesebben szundítanál egyet, akkor szervezd ennek megfelelően a napodat! Délelőtt végezd az agymunkát igénylő feladatokat, hagyd későbbre a rutindolgokat. Ezeket két nagyobb elmélyülést igénylő dolog közé is beiktathatod. Kellemes felüdülésnek fogod érezni egyiket a másik után.

Igyekezz mindig változatosan szervezni a feladataidat, ne csináld egész nap ugyanazt! Ne hagyj ki olyan napi munkákat (például az e-mailek elolvasását), amelyek másnap pluszterhelést okoznak!

● Jutalmazd meg magad! Érdemes például pipálni az elvégzett feladatokat a listán, jó érzés lesz végignézni rajta! Vagy határozd el, hogy ha végeztél az adott dologgal, tartasz tíz perc szünetet. De nem előbb!

● A legjobb projekt a befejezett projekt. Ezért azokat a feladatokat, amelyek jellegükből adódóan „egy ülésben” elvégezhetők, ne szabdald több részre! Csak az agyadat terheled feleslegesen, ha kilépsz, majd újra vissza kell rázódnod.

● Egyszerre egy dologra koncentrálj! Ha már a következő tétel jár a fejedben a teendők listájáról, vagy közben „fél szemmel” beleolvasol valamibe, minden kétszer annyi ideig fog tartani. A koncentrálást nagyban segíti a rendezett munkakörnyezet. Érdemes lehet kikapcsolni a felugró értesítéseket és hasonlókat a számítóhépeden, okostelefonodon. Majd megnézed az új levelet, ha eljön az ideje.

Ha valamit azonnal ki tudnál pipálni, ne tölts vele több időt csak azért, mert még nem járt le a határidő! Tűzz ki saját időkeretet az egyes feladatokra. Ha valamiről tudod, hogy egy óra alatt megvan és 9-re ütemezted, 10-re végezned kell. Ha nem sikerül, akkor is ugorj a következő feladatra. Ha ezt szigorúan csinálod, sokkal hatékonyabban dolgozol majd.

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*


Ami működik a párkapcsolatban, működik a vállalkozásban
Loading...
Facebook Messenger for Wordpress
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.