Olvasási idő: 4 perc

Némi tranzakciós díj itt, egy kevés számlavezetési költség ott, ehhez jön még a bankkártya díja, és a csoportos beszedési megbízás költségei.  Ezek a tételek díszítik a havi bankszámlakivonatot. Ha jobban összeszámolod a tételeket, gyorsan rájössz, hogy horror áron bankolsz és évente igen komoly pénzösszeget emészt fel már önmagában az, hogy van bankszámlád, főleg, ha használod is.

Nincs abban semmi meglepő, ha egy kis számolás után kiderül: a számla díja akár több tízezer forint is lehet évente. Hiszen hiába csábító az alacsony számlavezetési díj, ha közben más tételekért – mint például a csoportos beszedési megbízás díja, az SMS vagy az átutalás költsége – komoly pénzeket számít fel a bank.

Ha eleged van abból, hogy az itt-ott lecsípett költségek tízezrekre rúgnak évente, könnyedén találhatsz magadnak új, olcsóbb számlacsomagot.

A bankszámla ma már elengedhetetlen, de érdemes alaposan megfontolni, hogy melyiket válaszd, hiszen a költségeket neked kell viselni. A jó döntéshez tisztában kell lenned azzal, hogy milyen bankszámla-szolgáltatásokat használsz és… Click To Tweet

Érdemes néhány dologra odafigyelni, amikor számlacsomagot választasz.

Az alábbi tényezők például nagyban befolyásolják, hogy a bankolásod végül mennyibe kerül:

  • Mekkora jóváírás érkezik a számlára? Azaz mennyi pénz kerül rá havonta. A jóvárírás nagysága gyakran meghatározza, hogy milyen kedvezményekre vagy jogosult. Így például, ha bizonyos összeg felett érkezik pénz a számlára, a bank elengedhet vagy mérsékelhet díjakat. Pénzintézetenként változó, hogy ennek az összegnek egyben kell érkeznie, vagy több utalásból is teljesíthető.
  • Hányszor veszel fel pénzt bankkártyával automatából? Az egyik legmeghatározóbb költség a pénzfelvétel díja. Törekedj arra, hogy a törvény által garantált ingyenes havi kettőnél többször ne vegyél fel pénzt az automatából, hiszen utána már fizetned kell érte.
  • Milyen extra szolgáltatásokat igényelsz? Papíralapú számlakivonat, SMS-értesítés, társkártyák – ezek mind olyan szolgáltatások lehetnek, amelyekre semmi szükséged nincs, mégis rengeteg pénzt kifizetsz értük.

Alapvetően tehát az igényeidhez mérten tudod csökkenteni a számla díját, attól függően, hogy milyen bankolási szokásaid vannak.

Akkor tudsz spórolni, ha “átvállalsz” feladatokat a banktól.

A pénzintézet akkor számít fel borsosabb díjat, ha valamely szolgáltatását igénybe veszed. Ilyen például a befizetés vagy átutalás bankfiókon keresztül, ahol az ügyintéző hajtja végre a tranzakciót, vagy a papíralapú számlaegyenleget kérsz. Ezek a bank számára is költséges feladatok. Ha viszont netbankot használsz az utalásra és az egyenlegedet is onnan olvasod le, se munkaerőt, sem anyagköltséget nem kell fizetni, az internetes rendszer és adatbázis fenntartása pedig olcsóbb és hatékonyabb.

Minél több területen használod a digitális megoldásokat, annál olcsóbbra hozhatod ki a számlát átlagos használat mellett.

Az elmúlt időszakban két olyan számlacsomag is érkezett a piacra, amelyek nagyszerűek, ha spórolni akarsz: az egyik a Gránit Bank Helló Gránit számlája, a másik pedig az MKB Bank Digit@all csomagja.

Azon túl, hogy a jelenlegi akciókkal a két bank gyakorlatilag pénzt ad neked (MKB 5 000 forint promóciós ajándékot, ami azonnal felhasználható, a Gránit pedig az első évben 10 000 forintot visszatérítés formájában), rengeteg díjtól tekintenek el: nincs számlanyitási és számlavezetési díj, ingyenesek a netbankok és az appok, havi két készpénzfelvétel, SMS helyett pedig mobiltelefonos értesítést kérhetünk, ami szintén díjmentes, ráadásul az MKB a bankkártyáért egyáltalán nem számít fel díjat.

A Digit@ll számlacsomag tényleg kinullázható, ám ehhez gyakorlatilag semmi másra nem használhatod a bankszámlát, csak fizetésre: az utalásnak 0,3 százalékos díja van, ha pedig készpénzt veszünk fel, akár 1 135 forint is lehet a havidíj a jóváírások és a készpénzfelvétel arányától függően. Ha viszont nem veszel fel készpénzt és legalább 1 forintot teszünk a számlára havonta, akár utalással, akár befizetéssel, van egy nulla forintos bankszámlád.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy akár a Gránitot, akár az MKB-t választod, videóchaten keresztül, otthonról nyithatod meg a bankszámládat. A nulla forintos bankszámla tehát létezik, mindössze oda kell figyelni, hogy a pénzügyeidet mostantól digitálisan intézd.


Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


5 jel: ha ezeket tapasztalod, változtatnod kell pénzügyi szokásaidon
CSOK változások 2018. március 15-től
Loading...
Facebook Messenger for Wordpress
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.