Olvasási idő: 3 perc

A tavalyi évben jelentősen növekedett itthon a lakossági hitelezés, különböző célokra összesen több mint 1000 milliárd forintnyi kölcsönt folyósítottak a bankok, pénzintézetek. A legtöbben mostanra már tisztában vannak vele, hogy legegyszerűbben a THM segítségével lehet összehasonlítani a különböző hitelajánlatokat. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a THM sem tartalmazza az összes lehetséges költséget, illetve egyes hiteltípusok mellé gyakran adnak el olyan plusz szolgáltatásokat, melyek szintén nem emelik a THM-et, ettől függetlenül az adósnak mégiscsak megnövelik a kiadásait. Éppen ezért sose elégedj meg azzal, hogy tisztában vagy a THM mértékével, hanem alaposan olvasd át a hitelszerződést.

A THM változhat

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) léte jelentősen megkönnyíti a különböző hitelek összehasonlítását, hiszen csak néhány számot kell áttekinteni, és máris látható, hogy melyek az olcsóbb, és melyek a drágább ajánlatok. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a THM az induló költségek alapján kerül kiszámításra, tehát a szerződés függvényében ez változhat a későbbiekben.

Szintén nem kalkulálják a THM-be azokat a költségeket, melyek a hitel késedelmes törlesztése esetén merülnek fel. Ilyen plusz költség lehet például a késedelmi kamat, tartós elmaradás esetén a behajtási és a felmondási díj. Szintén felszámíthatják az adósnak, ha a hitelintézet képviselői személyesen keresik fel az adóst, illetve a levelek költségeit is. Decemberben például tvolt olyan 0 %-os áruhitel, amelynek a késedelmi kamata meghaladta a 10 %-ot is.

 A kényelmi szolgáltatások drágítják a hitelt

Sokszor előfordul, hogy a hitelek mellé olyan kényelmi szolgáltatásokat is értékesítenek, melyek díjai szintén nem számítanak bele a THM-be, ám végső soron mégiscsak az ügyfél pénztárcáját terhelik. Ez igen gyakori a kisebb összegű, fedezetlen hiteleknél, az úgynevezett gyorskölcsönöknél. Tulajdonképpen ezek olyan személyi kölcsönök, melyek jellemzően kisebb összegűek, és a kevésbé szigorú adósvizsgálatnak hála a folyósításuk is gyorsan kivitelezhető.

Noha a személyi hitelek éves THM-je nem lehet magasabb, mint a jegybanki alapkamat 24 %-kkal növelt mértéke (ez jelenleg 24,9 %), ám a különböző extra szolgáltatás igénybevétele esetén ennél mégis jóval magasabb terhei keletkezhetnek az adósnak.

Jó példa ezekre a kényelmi szolgáltatásokra a Provident otthoni szolgáltatásai, amelynek keretein belül a cég képviselői házhoz mennek az ügyfélhez. Tény, hogy ügyfél-oldalról nézve ez jelentősen megkönnyíti a hitelfelvétel menetét, hiszen a hitelbírálathoz kapcsolatos ügyintézés elintézhető otthon a négy fal között. Ugyanakkor jelentősen megnöveli a hitel költségeit is.

Például ha a Providentnél szeretnél felvenni 150 ezer forintot 42 hetes futamidővel, akkor a futamidő végéig összesen 164 175 forintot fizetsz vissza. Ennél azonban sokkal többet, összesen 258 675 forintot fogsz visszafizetni, amennyiben lusta vagy kimozdulni otthonról, és igényeled az otthoni szolgáltatást is. És még mindig nincs vége, hiszen sok hitel mellé köthetsz különböző biztosításokat is, melyek szintén növelik a terheiket, és ezek szintén nem részei a THM-nek.

Mire figyelj tehát hiteligényléskor?

Szerződéskötés előtt érdemes összehasonlítani a különböző banki ajánlatokat, alaposan átolvasni a szerződéseket, és csak az összes lehetségesen felmerülhető költség tudatában aláírni a kölcsönszerződést. Az összehasonlítás elvégzéséhez bátran használhatod a Magyar Nemzeti Bank Hitel- és lízingválasztó programját.

Rengeteg információt kell értelmezned? Tanácstalan vagy? Valódi válaszokat kapsz itt! Kattints!


Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Így ünnepeld a Valentin-napot kis költségvetésből
Postás Önkéntes Nyugdíjpénztár - változás
Loading...
Facebook Messenger for Wordpress
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.