Olvasási idő: 5 perc

A hálózatok korában, amikor az internetnek köszönhetően bárhová lehet teríteni a termékeket, sokan a saját otthonukból akarnak vállalkozni. Azonban a vállalkozó kedv még kevés, a legtöbb üzlethez komoly kezdőtőke kell, ami gyakran bizony hiányzik. Mutatok néhány ötletet, ami komolyabb befektetés nélkül is elindítható!

Bár itthon az emberek vállalkozási hajlandósága jellemzően kifejezetten alacsony, azért egyre többen vannak, akik szívesen kezdenének saját vállalkozásba. A legtöbb ötlethez azonban sajnos szükség van komolyabb induló tőkére. De akkor sem kell kétségbe esned, ha ez nem áll a rendelkezésedre. Az alábbi ötletek nagyjából 500.000 forintos kezdőtőkével elindíthatók.

Persze az, hogy az anyagi befektetés nem hatalmas, nem jelenti azt, hogy ne kellene más módon komoly befektetéseket tenned a siker érdekében!

1. üzleti ötlet: takarítás

A munkaerőhiány már a takarítóknál is komoly problémákat okoz, napról napra kellene a béreket emelni ahhoz, hogy a takarító iparban dolgozó cégek munkaerőt találjanak, ugyanakkor a megbízók nehezen fogadják el a magasabb árakat. Egy megbízhatóan dolgozó takarítónak mostanában nem nagyon lesznek gondjai azzal, hogy megrendelőt találjon! Ha úgy döntesz, belevágsz, többféle módon is fel lehet futtatni ezt a bizniszt. Magán megrendelőknek elkezdeni dolgozni könnyebb, ha pedig tényleg jó vagy abban, amit csinálsz, még marketingre sem nagyon kell költened, mert az elégedett ügyfelek kézről-kézre adják majd az elérhetőségeidet.

Amit viszont át kell gondolnod, hogy hogyan fogsz eljutni az eszközeiddel együtt a megrendelőkhöz, illetve, hogy milyen időpontokat vállalsz. Ha üzletekben, irodákban takarítasz, akár kiegészítő tevékenységnek is kiváló ez a vállalkozás, hiszen ott általában éjjel tartanak igényt a szolgálatokra. Ha valami speciális megoldást kínálsz – például öko , vagy kutyabarát takarítás, még nagyobb sikered lehet.

2.üzleti ötlet: biciklijavítás

A kerékpáripar egyre inkább felfut. Több embert foglalkoztat Európában a kerékpáripar, mint a bányászat és majdnem a dupláját az acéliparnak. De juthat még itt hely neked is! A bicikliket nem csak megvenni kell, hanem aztán fenntartani is, ehhez viszont szerelőkre lesz szükség. Hozzáértésre szükség van, de ez viszonylag könnyen megszerezhető, a javításokat pedig akár a garázsban el lehet végezni. Ez a munka azonban szezonális, télen nyilván nem bicikliznek annyit az emberek a hidegben és a jeges utakon. Ilyenkor akár a biciklitárolás is lehet szolgáltatás – nem mindenkinek van tárolója a lakóházában vagy elég helye a lakásában – ha van olyan helyiséged a ház körül, amit hasznosítanál.

3. üzleti ötlet: számítógép karbantartás

Ez is egy olyan terület, amihez komoly szaktudásra van szükség, de befektetésre nem igazán. Ráadásul az átlag felhasználók esetében sokszor nem is valódi javításra lenne szükség, hanem olyan alapvető dolgokban nyújtott segítségre, mint egy újonnan vásárolt gépre a megfelelő programok beszerzése és installálása, vagy mondjuk az évi rendes “takarítás” elvégzése.

4. üzleti ötlet: üzleti terv készítése, tanácsadás

A sikeres üzlet alapja a jó üzleti terv, ami azonban a legtöbb vállalkozás esetében hiányzik. Tehát az első, hogy bármibe is kezdenél, írj üzleti tervet! Ha viszont nem csak ezzel nem mondtam újat, hanem azzal sem tudlak meglepni, hogy hogyan is kell jól összerakni egy ilyen dokumentumot, jóval többet tudsz az átlagnál! Ebből a tudásból pedig akár üzletet is csinálhatsz.

Nem árt hozzátenni néhány extra szolgáltatást, mint például a piackutatás vagy a pénzügyi jelentések készítése, így komplett csomagokat kínálhatsz az ügyfeleknek. A legfontosabb dolog itt a bizalom megnyerése, tehát ha van már korábbi sikeres referenciád azt mindenképpen hangsúlyozd! Készíts jól átlátható mintákat, amiket meg tudsz mutatni a reménybeli ügyfeleknek, az üzlet felpörgetése érdekében pedig kidolgozhatsz egy olyan konstrukciót is, ahol a kezdeti díj mellett valamilyen sikerkritériumhoz kötöd a további fizetést. Imádni fogják az ügyfelek.

Az üzleti tanácsadás egyébként is jó terület – feltéve persze, ha van valami, amihez tényleg nagyon értünk. Sőt, az sem elég, ha a vállalkozás indításának pillanatában a topon vagy egy témában: folyamatosan naprakészen kell tartanod a tudásodat, sőt, a valódi sikerhez a piaci trendek előtt kell járnod egy kicsivel! Ha van ilyen tudásod, arra már érdemes lehet vállalkozást indítani, akár a marketing van a kisujjadban, akár a logisztika, vagy a hatékonyság titkai.

5. üzleti ötlet : eBay vagy Etsy-értékesítés

Mármint nem az eBay alkalmazottjaként, hanem saját magad nevében. (Ugyanez érvényes az eBay magyar megfelelőire.) Az Etsy-n azok árulják portékáikat, akik kézműves tehetséggel bírnak és otthon vagy műhelyükben készítenek tetszetős dolgokat. Az eBay-en és egy csomó más honlapon a megunt használati tárgyainkat is kiárusíthatjuk. Nem árt azonban résen lenni és tanulmányozni a legjobb stratégiákat. A különböző terméktípusokra más-más módszer illik. Indítsunk aukciót? Vagy egyszerűen rakjuk fel a saját “boltunkba” (profilunkra) fix árral? Ha az előbbi, akkor mi legyen az alsó licitálási küszöb és mennyi ideig tartson az aukció?

Ha már komoly eBay guruvá képezted magad, az üzletet tovább fejlesztheted azzal, hogy másoknak kínálod szolgáltatásként, hogy eladod a cuccaikat.

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*


Vállalkozásindítás kezdőtőke nélkül
Milyen a jó üzleti ötlet?
Loading...
Facebook Messenger for Wordpress
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.