Olvasási idő: 3 perc

A bankok nem szívesen hitelezik az induló vállalkozásokat, és ez érthető is, hiszen az vállalkozások jelentős része az első születésnapját sem éri meg. De van olyan konstrukció, ami  ha kezdő céged van, neked is megfelelő lehet.

Induló vállalkozás számára is létezik egy lehetséges megoldás

A legtöbb vállalkozói hitel, banki finanszírozási forma azon vállalkozások számára érhető el, akik legalább egy vagy két lezárt üzleti évvel rendelkeznek. Jó hír, hogy induló vállalkozás számára is létezik egy lehetséges megoldás: adj a többieknél hosszabb fizetési határidőt. Tedd ezt úgy, hogy céged mindeközben azonnal hozzájut bevételének jó részéhez és juss hozzá emellett még számos más előnyhöz is. Hogyan?

Banki oldalról meg kell érteni azt a hozzáállást, hogy csak azon vállalkozásoknak helyeznek ki pénzt, akik jövőbeli működésének sikerességéről valamilyen módon meg tudnak győződni –  eddigi működésük alapján. A pénz, amit a bankok kihelyeznek jórészt a betétesek pénze. Ugye, Te sem szeretnéd, hogy a nehezen összerakott megtakarításoddal hazardírozzon bármelyik bank? Ok, de akkor a kezdő vállalkozások hogyan tudnak finanszírozási forráshoz jutni?

Kiváló megoldás

Kiváló és szinte egyetlen megoldást jelent az induló vállalkozások számára a vevőkövetelés előfinanszírozás, azaz a faktorálás. Ez a konstrukció olyan finanszírozási forma, ahol a pénzintézet a vevők pénzügyi múltját vizsgálja, nem a hiteligénylőjét. A faktoring egy rövid lejáratú finanszírozás, mely beszállítói pozícióban lévő mikro-, kis- és középvállalatok számára biztosít gyors hitelszerzési alternatívát. A gyakorlatban a vevőknek kiállított és teljesítésigazolással alátámasztott bruttó számla 70-90 %-os előfinanszírozását, fizetési határidő előtti azonnali megelőlegezését jelenti.

Amennyiben tehát stabil lábakon álló vevőket szeretnél vállalkozásodnak megnyerni, akkor Tiéd a pálya.

Mi mindenre jó még a vevőfinanszírozás?

  • Céged átmeneti plusz forráshoz tud jutni gazdasági múlt és fedezet biztosítása nélkül is – nem okoz tehát problémát, hogy vállalkozásod még csak most indult.
  • Ha piaci előnyt keresel, nagy eséllyel tudsz labdába rúgni, ha potenciális vevőidnél rugalmasan tudod kezelni a fizetési határidőket, a konkurenciánál hosszabb határidőt biztosítva – úgy, hogy közben céged majdnem a teljes árbevételt azonnal megkapja.
  • Ha felpörögnek a megrendelések, az alapanyag rendeléssel nem kell megvárnod az előző vevőtől beérkező árbevételt – a banktól 1-2 napon belül megkapott összegből gyorsabban tudsz alapanyagot rendelni az újabb megrendeléseidhez, tehát több vevőigényt tudsz kiszolgálni ugyanannyi idő alatt.
  • Az előfinanszírozott vevői fizetési stabilitását folyamatosan ellenőrzi a pénzintézet. A faktorált partnerkapcsolat teljes ideje alatt figyelmeztetést kap, vevőd esetleges fizetési problémájáról, így szükség esetén időben le tudod állítani a neki történő szállítást – sok esetben biztosítás is kapcsolódik a konstrukcióhoz, így a nem fizetések ellen teljes mértékben védve van a céged.
  • Ha vállalkozásod rendelkezik pénzügyi múlttal, de a mérleg alapon megkapható hitelnagyság már nem elegendő a dinamikusan növekedés forgóeszköz igényének finanszírozására, a meglévő hitel mellé jól jöhet kiegészítő finanszírozásként is.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*


Ez a bejegyzés több, mint fél éve íródott. Kérlek, ezt a tényt vedd figyelembe a cikkben talált információk felhasználásakor. Friss információkra van szükséged? Foglalj időpontot személyes vagy online tanácsadásra, konzultációra.
Beszéljünk az üzleti tervről!
Ezekre figyelj vállalkozói hitelfelvételnél
Loading...
Facebook Messenger for Wordpress
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.