Olvasási idő: 4 perc

Vállalkozást indítasz? A vállalkozásod áfa-körbe fog tartozni? Ha igen, akkor nem lesz elég a magán bankszámlád, hanem vállalkozói bankszámlát is kell nyitnod. Van néhány dolog, amit érdemes figyelembe venned, mielőtt bankot választasz. Van 2 perced a bejegyzés elolvasására?

Hogy választanak általában bankszámlát az emberek?

Magyarországi gazdasági vállalkozások számára kötelező céges, vállalkozói bankszámlát nyitni. Ha egyéni vállalkozó vagy , de áfa-körbe tartozol, akkor rád is vonatkozik! Az vállalkozók többsége mégis az ismerősei ajánlása alapján (ahol ők vezetik a számlájukat ott nyitnak számlát, ott bankolnak. Pedig lehet, hogy az ő pénzforgalmuk más szerkezetű, mint a te vállalkozásodé, így valószínűleg nem a vállalkozásodra szabott, legelőnyösebb megoldást választod így. Ahhoz, hogy jó döntést hozhass, íme néhány dolog, amit a vállalkozói bankszámla kiválasztásánál vegyél figyelembe:

Mekkorák a havi számlavezetési és egyéb költségek, díjak?

Ha ingyenes, akkor mennyibe kerül a könyvelőd számára küldött havi bankszámla-kivonat? A cég tulajdonosaként illetve ügyvezetőjeként érdemes átgondolonod, megéri-e ugyanannál a banknál egy lakossági folyószámlát nyitnod, ugyanis adott esetben így olcsóbban utalhatod  a fizetésedet, illetve egy második számlának gyakran kedvezőbb feltételei vannak.

Mennyibe kerül a bankkártya éves díja? Hasonlítsd össze az első évben ingyenes és a nem ingyenes bankkártyák több éves díját. Nézd meg, melyek a céges hitelkártya feltételei.

Utalási költségek?

Bankkártya – számla feletti rendelkezési jogok

Döntsd el, hogy ki használhatja majd a bankkártyát, kinek a neve kerül rá a vállalkozás neve mellé? A bankkártyát használjátok-e online vásárláshoz? Mekkora limitek legyenek beállítva hozzá? Egyedül rendelkezel a bankszámla felett, vagy adsz jogosultságot másoknak is? Ha igen, akkor a szerepeiket is tisztáznod kell: mik korlátozzák majd a többiek jogait? Utalhatnak majd? Vehetnek fel készpénzt? Ha igen, mekkora összeghatárig?

A tranzakciós adót tartalmazzák-e a feltüntetett díjak?

Gondold át, hogy nagyságrendileg mennyi banki utalást akarsz bonyolítani havonta, és nézd meg, mi ennek a banki költsége. Azt is gondold át, a bevételeid átutalással, vagy készpénzben érkeznek majd inkább, s hányszor akarsz készpénzt felvenni és befizetni a számlára, s mekkora összegben? Ezeknek a banki költségét is nézd meg.

Lesz devizaforgalmad is?

Akkor nézz utána, hogy mekkora egy-egy külföldi devizautalásnál az alapdíj és a százalékos díj. Ha kis összegű utalásokról van szó, akkor egy magas alapdíj nagyon megnövelheti a fajlagos költségeket.

Mennyire felhasználóbarát a bank online rendszere?

Az egy dolog, hogy be kell menni a bankfiókba számlát nyitni, hamarosan talán ezt is meg lehet oldani személyes jelenlét nélkül, de addig is a napi ügyintézésben rengeteget fog számítani, hogy mit lehet, milyen gyorsan, és mekkora energiabefektetés elintézni a netbankon keresztül.

SMS szolgáltatások

Nem hagyhatod figyelmen kívül a számla kiválasztásánál. Gondold át, hogy mit szeretnél kontrollálni az SMS szolgáltatással, és a biztonság mennyit ér ez meg neked. Biztonsági okokból fontos, hogy értesítést kapj, ha terhelés , vagy jóváírás miatt változik a számlaegyenleg. Külön ügyelj arra, hogy egyszer fizethetsz azért az SMS-ért, amit a kártyahasználat (vásárlás, ATM-es készpénzfelvét)  miatt kapsz, majd, ugyanezeknek a tételeknek a könyvelését követően fizetned kell a számlaterhelésről szóló SMS-ért is. Továbbá van bank, amely a mobilszolgáltatótól is függővé teszi a tarifadíjak kialakítását.

 

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*


Ez a bejegyzés több, mint fél éve íródott. Kérlek, ezt a tényt vedd figyelembe a cikkben talált információk felhasználásakor. Friss információkra van szükséged? Foglalj időpontot személyes vagy online tanácsadásra, konzultációra.
Tervezd meg vállalkozásod sikerét
Húszévesen is érdekeljen a nyugdíj
Loading...
Facebook Messenger for Wordpress
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.