Olvasási idő: 3 perc

Mindegy, milyen beruházásról van szó egy dolog minden esetben kritikus: a szükséges forrás rendelkezésre állása, méghozzá időben. Hogyan menj biztosra a vállalkozói hitelfelvételkor? Ezekre figyelj, mielőtt belevágsz a tervezett beruházásba.

Fizetési határidőket vállalsz, s ha a pénz nincs meg időre, nagy bajba kerülhetsz: eleshetsz a beszerzéstől úgy, hogy közben a foglalód is elúszik; idővel drágulhatnak a költségek, például építkezéseknél az alapanyag-beszerzés során; újabb beszerzéseidhez a szállítótól nem kapsz fizetési haladékot, késedelmes fizető kategóriába kerülsz…, stb.

Kiemelten nagy figyelmet kell tehát fordítanod arra, hogy ha vállalati hitelre is szükséged van a tervezett beruházás megvalósításához, az időben a rendelkezésedre álljon.

Mit tehetsz azért, hogy biztosra menj a hitelfelvételnél?

  • Mindenekelőtt győződj meg arról, hogy alkalmas-e a vállalkozásod a hitelfelvételre. Nem is gondolnád sokszor, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, akár céges, akár tulajdonosi oldalról ahhoz, hogy hitelképes legyen a cég. Például:
    Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
    Van lejárt hiteltartozása a cégednek?
    Céged tulajdonosainak van felszámolás alatt álló cége?
  • Számolj, és ellenőrizz: mekkora önerőd van, a beruházáshoz mekkora hitelre van szükséged, és azt reálisan meg tudod-e kapni. Hüvelykujjszabály: a beruházás költségének maximum 80 százalékát finanszírozhatod hitelből, illetve azt kell látni, hogy éves (papíron is kimutatott…) profitodnak fedeznie kell a hitellel járó éves kamat- és tőkefizetési kötelezettséget.
  • Időzítés: tisztában kell lenned az hiteligénylés átfutási idejével. A hiteligénylés folyamata nem rövid. Attól a pillanattól, hogy a bank által bekért minden dokumentumot és információt össze tudtál gyűjteni, a folyósításig átlagosan 6-8 hétre van szükség. Ezzel számolnod kell.
  • Ne bízd a véletlenre: a legváratlanabb pillanatban is előfordulhat, hogy bár látszólag minden rendben zajlik a hiteligényléseddel, mégis az utolsó előtti vagy az utolsó pillanatban valami okból a bank kihátrál a hitelezésből. Az ilyen váratlan fordulatoknak számos oka lehet, egy megváltozott belső banki szabályzati pont, de akár kapacitáshiány is…

Javasolt taktika

Hiteligényedet futtasd egyszerre több (2-3) banknál párhuzamosan . A váratlan fordulatok kiküszöbölése mellett ezzel a bankokat versenyhelyzetbe is hozod, így kedvezőbb feltételeket és jobb kondíciókat tudsz elérni. Ez macerás, idő és energiaigényes, de megtérül.


Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*


Ez a bejegyzés több, mint fél éve íródott. Kérlek, ezt a tényt vedd figyelembe a cikkben talált információk felhasználásakor. Friss információkra van szükséged? Foglalj időpontot személyes vagy online tanácsadásra, konzultációra.
Jönnek az olcsó bankszámlák
Bankkártya-visszaélések - fontos változás 2018-tól
Loading...
Facebook Messenger for Wordpress
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.