Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Pro Trade FX Inc. nevű társaság. Piacfelügyeleti eljárást folytat a jegybank a társaságnál.
A piacfelügyeleti eljárás során azt vizsgálják, hogy a társaság végzett-e a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényben írt befektetési szolgáltatási tevékenységet, továbbá bejelentés hiányában ugyanezen törvény szerinti függő ügynöki tevékenységet az MNB engedélye nélkül.

A Pro Trade FX nem szerepel az MNB nyilvántartásában…

…így a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet Magyarországon nem végezhet.

A Pro Trade FX  – engedéllyel rendelkező – máltai, német, illetve ciprusi befektetési szolgáltatóknak közvetít(ett) magyar befektetőket, s több esetben kezelte is a befektetők által megnyitott egyes kereskedési számlákat a kapott meghatalmazások alapján.
A befektetőknek a Pro Trade FX nagy valószínűséggel jogellenesen végzett tevékenységén túl további kockázatot jelent az is, hogy a befektetőknek a máltai, német, illetve a ciprusi befektetési szolgáltatókat érintő esetleges kérelmeikkel, panaszaikkal nem az MNB-hez, hanem az adott pénzügyi intézmény székhelye szerinti felügyelethez kell fordulniuk. A magyar befektető-védelmi garanciarendszer, a BEVA az ilyen típusú befektetésekre nem nyújt védelmet.

Mi a tanulság a Pro Trade esetből ?

Ha befektetni való pénzed van, nézd meg

  • ki akar neked és milyen befektetést eladni,
  • van – e engedélye (ezt itt tudod ellenőrizni),
  • kihez fordulhatsz, ha jogorvoslati, garanciális kérdéseket kell intézned a befektetéseddel kapcsolatban….

 

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, egyedül nem boldogulsz, jól jönne egy kis segítség?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com
5 tipp, hogy 2016-ban kevesebbet költs
Mit tanulhatsz egy nyugdíjastól?
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.