Paul Santagata, a Google iparági vezetőjének – tanulmányokkal is alátámasztott – állítása szerint, a jól teljesítő csapatok mindegyikénél felfedezhető egy közös dolog: mégpedig a pszichológiai biztonság. Mit is takar ez pontosan?

[social_warfare]

A pszichológiai biztonság azt jelenti, hogy a munkafolyamatok során megengedett a (normális mértékű) kockázatvállalás, a vélemény szabad kinyilvánítása, a kreativitás és a szabad szárnypróbálgatás. Ezáltal olyan pozitív érzelmek alakulnak ki a munkatársakban, mint a felettes és az egymás iránti bizalom, a magabiztosság, az inspiráció. Ezek pedig mind tágítják az elmét, szélesítik a látókört és segítenek felépíteni a csapatszintű pszichológiai, szociális és fizikai erőforrásokat. Mindez humorral fűszerezve még változatosabb gondolkodást eredményez, ami végül – vigyázat! – kreativitáshoz vezet. Ha a munkahely tartogat ugyan kihívásokat, de a légkör mégsem fenyegető, akkor fenn lehet tartani az efféle biztonságérzést. Ez a csapatsiker egyik titka!

Hogyan teremtsd meg ezt a pszichológiai biztonságot akár egy csapatban, akár egy tárgyalás alatt?

Úgy, hogy követed Santagata tanácsait! Azaz:

1. Együttműködően, ne ellenfélként közelítsd meg a konfliktusokat!

Mi emberek legalább annyira utálunk veszíteni, mint amennyire szeretünk győzni. Tehát, arra kell törekedni, hogy mindegyik fél győztesen kerüljön ki a konfliktusból. Santagata ilyenkor például hasonló kérdéseket tesz fel a win-win kimenet érdekében: Hogyan érhetjük el közösen a kívánt eredményt, úgy, hogy mindenki érdekelt legyen?

2. Bújj egy kicsit a másik bőrébe!

A Google topvezetője minden nehezebb tárgyalás előtt emlékezteti a csapatát arra, hogy a tárgyalópartner is ugyanolyan ember, mint ők, és neki is az a célja, hogy boldogan távozzon. Santagata ezért végigvezeti embereit az alábbi önvizsgálati pontokon:

 • A tárgyalópartneremnek is van meggyőződése, perspektívája, nézete, ugyanúgy, ahogyan nekem is.
 • Ennek az embernek a reményei, aggodalmai és sebezhetőségei hasonlítanak az enyémekre.
 • Neki is vannak barátai, családja és talán gyermekei is, akiket szeret, akárcsak én az enyéimet.
 • Ez az ember elismerést szeretne, szeretné azt érezni, hogy értékelik őt és a szakértelmét, akárcsak én.
 • Ő is békére, örömökre és boldogságra vágyik, ahogyan én is.

3. Várd meg a szavaidra adott reakciókat, és tervezd meg a következő lépést!

Tárgyalás, konfliktus, vagy akár egy egyszerű beszélgetés esetén is gondold át előre, hogyan fog reagálni a hallgatóságod az üzenetedre. Ez segít majd megbizonyosodni arról, hogy beszélgető partnered véletlenül sem értette félre és értékelte személye elleni támadásnak a tőled hallottakat. Santagata megbeszélés előtt mindig megkérdezi magától: „Ha nekem ez és ez az álláspontom, mik lehetnek a lehetséges ellenvetések? És én hogyan reagálnék ezekre? Azt tanácsolja, „figyeld a beszélgetést egy harmadik személy szemével, hogy feltárhasd az álláspontod gyengeségeit, és ezek alapján gondold át az érveidet!”

Önellenőrző kérdések:

 • Mi az én álláspontom?
 • Mely háromféle módon reagálhatnak a hallgatóim?
 • Hogyan fogok válaszolni a fenti három esetben?

4. Cseréld le az ujjal mutogatást kíváncsiságra!

Konfliktus esetén soha ne hidd azt, hogy a probléma minden egyes részletét ismered és az összes tény birtokában állsz. Inkább kérdezz! Tárjátok fel együtt, érzelmek nélkül, tényszerűen, de részletekbe menően a nehézségeket. Kérj megoldást! Azok az emberek, akik felelősek a probléma kialakulásáért gyakran a kezükben tartják a kulcsot a megoldáshoz is. Kérdezz direkten rá! Például: „Mit gondoltok, mit kellene tennünk?” „Mi lenne az ideális számunkra?” „Hogyan tudlak ebben támogatni titeket?”

5. Kérj visszajelzést!

Vita, konfliktus, megbeszélés, előadás stb. esetén tedd fel csapatodnak az alábbi kérdéseket:

 • Mennyire voltak érthetőek az elmondottak?
 • Mi működött és mi nem az előadásodban?
 • Milyen érzés hallani az átadott üzenetet?
 • Hogyan tudnád mindezt még hatékonyabban prezentálni?

Ha visszajelzést kérsz, azzal modellezed, hogy még egy vezető is tévedhet, emellett emeled a beosztottak, munkatársak beléd vetett bizalmát.

6. Mérd a pszichológiai biztonságot!

Santagata időnként megkérdezi a csapatát, mennyire érzik magukat érzelmileg biztonságban, és hogyan tudnák ezt a biztonságérzetet fokozni. Erre kérdőíveket is összeállítanak, melyekben ilyen kérdések szerepelnek: „Mennyire magabiztosan vállalod a hibáidat, ha előre tudod, hogy nem kapsz majd értük negatív kritikát?”

(forrás: www.hbr.org)

Hamarosan új 1000 forintos bankjeggyel fizethetünk
Te tartod még az újévi fogadalmad?
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.