Október elején még előttünk áll az év egynegyede, és ebbe a 12 hétbe rengeteg dolog belesűríthető, sőt, ennyi idő alatt az év kimenetele megváltoztatható!

[social_warfare]

Miért jó októberben számvetést készíteni?

Évvégi visszatekintést sok-sok éve csinálok: volt, amikor 10-15 szóban foglaltam össze az évem, de abban minden benne volt, máskor irányított kérdések segítségével elemeztem ki az elmúlt időszakot, az utóbbi időben pedig az életcéljaim köré építettem egy struktúrát.

Zajlik, dübörög az év, próbálunk lépést tartani a kötelezettségeinkkel, terveinkkel, munkánkkal és hobbinkkal, túl vagyunk már sok örömön, de sok bánaton is, fogy az erő, fogy az energia, közelít az év végi hajrá… és akkor a nyakunkba szakad ráadásként a szürke tél. Ilyenkor hajlamosak vagyunk ambícióinkban, lelkesedésünkben alább adni, majd ha nem lenne elég a nyomott hangulat, akkor még rá is dobunk egy lapáttal, pánikolni kezdünk, hogy mindjárt itt az év vége, és mi még mindig nem csináltunk meg ezt , vagy azt….. Ismerős?

A javaslatom

Kösd össze a két dolgot, és egy ügyes húzással fordítsd a magad javára! Vonulj el a kuckódba, de ne melegedni. Húzd ki magad a szürkeségből: csinálj egy “elő-visszatekintést”, és ennek fényében a hátralévő három hónapot tervezdk úgy, hogy a lehető legelégedettebb lehess az  év végi, nagy visszatekintéskor!

Hogyan csináld?

Tehát miután elvonultál egy forró itallal, egy notesszel és egy tollal, gondold végig a “szokásos” év végi kérdéseket:

  • Mi az, ami sikerült?
  • Mi az, ami (még) nem sikerült?

Legyél nagyvonalú, ez még nem az év végi visszatekintés. Nem kell elővenni a határidőnaplódat, nem kell hosszasan elemezni az egyes kategóriákat. Írd le, ami először eszedbe jut mint siker vagy (még) nem siker! Pár gondolatban próbáld meghatározni, hol is tartasz az évben ahhoz képest, amit a naptár mutat.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy…

…hogy most, novemberben már elmondhatod magadról, hogy mindent kipipáltál a listádról, akkor két dolgot tehetsz: hátradőlsz, és élvezed a nyugalmat, a csendet, de ha nagyon nyughatatlan lennél, akkor picit előregondolkodva találj ki valamit, amivel valamelyik jövő évi célodért előre dolgozhatsz kicsit.

Ám ha arra a következtetésre jutsz, hogy le vagy maradva

az eredeti tervekhez képest, akkor a következőket javaslom:

Először is nyugtasd meg magad. Igen, lehet, hogy nem tartasz ott, ahol a terveid szerint tartanod kellene, de könnyen lehet, hogy nem veled, hanem a terveiddel van a baj: túlterveztél, túlvállaltad magad. Fogadd el, hogy az év első 9 hónapjába ennyi fért bele részedről. Nem érdemes hosszasan rágódni miérteken  – erre majd ott lesz az év vége. Jelenleg csak bocsáss meg magadnak és nézz előre, hiszen úgysem tudsz már változtatni visszamenőleg semmin.

Ha még lenne mit behoznod…

A következő lépésben gondold át az egyelőre még nem kipipált tételeket, és keresd meg köztük azt a pontot, amelyre a hátralévő három hónapban koncentrálni fogsz. Mi alapján érdemes választani?

Legyen ez a pont egy olyan terv vagy feladat, ami igazán nagy hatással van az éved kimenetelére, a magadnak számolt sikermutatóra. Azaz: válaszd a számodra legmagasabb prioritásút. Fontos kitétel a “számodra”: ilyenkor már nyugodtan elengedheted mások irreális elvárásait, koncentrálj csak az igazán fontos dolgokra. Legyél reális, és számszerűen maradj meg egy-két tervnél, hiszen ha a terveid 90%-ába még bele se kezdtél, akkor úgysem fogsz végezni – és minek újabb kudarclehetőséget állítani magadnak…

Míg általában célállításkor törekedni kell egy olyan szintre, ami még megugorható, de azért komoly kihívást is jelent, most legyél kicsit megengedőbb. Nem az a dolgod, hogy az utolsó három hónapban megváltsd a világot, hanem az, hogy amennyire az október- november-decemberi erődből és idődből telik, megtold a saját szekeredet. Számolj mindenképp azzal, hogy az év utolsó két hetére általában leáll az élet.

Fogalmazd meg magadnak egy kerek mondatban a terved. Mondd ki, mi a cél, és miért éppen ezt választottad, majd kötelezd el magadat mellette. Gondold át, mikor tudsz rá időt szakítani a hátralévő hetekben, milyen lépések állnak előtted, és mivel kezded a megvalósítást már ma. Azaz: kezeld ezt az egyetlen tervet és a hátralevő három hónapot úgy, mint egy külön egységet az éven belül, adj tiszta lapot magadnak!

No, és még ami fontos: természetesen még ma kezdj bele! Hiszen még három hónap előtted van, ezalatt sikerre viheted az idei éved!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*