Ülsz az terjedelmes feladatlistád előtt, de ahelyett, hogy hozzá fognál bármelyikhez, megnézel még két-három részt a kedvenc sorozatodból? „Majd holnap!” De másnap is csak tolod magad előtt az elintéznivalókat. Majd szép lassan rád telepszik a szorongás, a bűntudat, a tehetetlenség érzése. Ismerős?

[social_warfare]

A halogatással igazából nem nyersz semmit, sőt inkább veszítesz vele.

Miért csinálod?

Gondolatban menjünk vissza az őskorba. Képzeld ahogy az ősember ült a barlangjában, és azt mondta a feleségének:

„Drágám, mit szólnál ahhoz, ha inkább holnap este fejezném be lándzsa kihegyezését?”

Éjjel viszont jött a kardfogú tigris, és nem volt mivel védekezzenek, a vadállat megette az egész családot.

Jó pár évezredig az emberek nagyon bizonytalan életet éltek, így döntéseiknek nagy kockázata volt. Nagyon számított, hogy valamit „most” vagy „majd később” csináltak meg.

Viszont a mi erőforrásaink bőségesek, és a túlélés szempontjából a rossz döntés meghozatalának kockázata alacsony.

Például ha egy nappal eltolod a nagytakarítást, nem kell attól rettegned, hogy a késlekedés ellenére megéled-e a másnapot.

Mik a halogatás okai?

Az számít krónikus halogatónak, aki rendszeresen ugyanolyan vagy hasonló feladatokat halogat. A halogatás lehet egy személyiségvonás is, ha a teljes működést áthatja.

Leggyakoribb halogatás-szituációk

  • Túl nehéz a feladat és rossz érzéssel tölt el. Ki szereti magát rosszul érezni? Ezért inkább olyat csinálsz, ami jó érzést vált ki benned. A rosszat pedig száműzöd jövőbe.( Azért sejted, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlenül el fog érkezni.)
  • A szüleidtől, közeli rokonaidtól láttad ezt a mintát.
    Nem tartod fontosnak a feladatot, így nem igazán vagy motivált arra, hogy foglalkozz vele.
  • Az időérzéked nem jó: rendszeresen alulbecsülöd egy feladat elvégzésének idejét, illetve a munkatempódat is.
  • Perfekcionizmus: elérhetetlenül magas a belső mércéd. Félsz, hogy úgyse tudod teljesíteni a szintet, amit önmagadtól elvársz. Amit pedig nem csinálsz, abba nem lehet belebukni. Így hát inkább bele sem kezdesz a feladatba!
  • Szorongás tölt el, ha arra gondolsz, hogy másoknak kell megfelelned, mások fogják megítélni a munkád.
  • Célod a diszkomfort elkerülése: elkerülöd az összes olyan helyzetet, ahol fizikálisan vagy pszichésen egy kicsit is kellemetlenül érzed magad.
  • Túlvállalás: annyi feladatot vállalsz el, hogy azt sem tudod melyikkel kezdd. Bármelyikbe kezdesz, akkor a másikat hanyagolnod kell. És mi van ha rosszul döntesz? Bizony ez súlyos teher lehet. De ne feledd, a nem döntés is döntés!
  • A jelen hedonizmusában élsz: előnyben részesíted a jelenben megszerezhető nyereségeket, így a hosszútávú tervezés nem szerepel az eszköztáradban.

Módszerek halogatás ellen

Tarts szünetet!

Ne akard a dolgokat egy szuszra megoldani. Ha végre belekezdesz valamibe, bizonyos időközönként tarts szünetet. Kapcsold ki az agyad egy kicsit, és csak ezután folytasd a dolgodat.

Levegőzz egyet, igyál egy kis teát, állj fel és sétálj egyet vagy mosd meg az arcod. Majd menj vissza az asztalodhoz, és újult erővel folytasd a feladatot, amit eddig halogattál.

Amikor legközelebb egy feladat-hegy tornyosul előtted, nem arra fogsz emlékezni, hogy múltkor is mennyire kipurcantál. Így a jövőben sokkal könnyebb lesz elkerülni a halogatást.

Halogass kreatívan!

A kreatív halogatás azt jelenti, hogy nem ugrasz rögtön neki a nemkívánatos munkának, hanem elsőként a hozzá kapcsolódó vagy hasonló feladatokat csinálod meg.

Nem akarsz felhívni egy ügyfelet? Akkor először hívj fel másik öt partnert, akikkel szívesebben beszélsz! Nincs kedved megírni egy jelentést, mert utálsz oldalakat rizsázni? Találd meg benne azt a feladatrészt, amivel szeretsz foglalkozni!

Az a jó ebben a módszerben, hogy olyan dolgokat végzel el a halogatás közben, amiket amúgy is meg kéne csinálnod.

Jutalmazd meg magad!

Ha megcsináltál egy feladatot, ajándékozd meg magad valamivel.

Ez lehet egy fél órás alvás, egy finom desszert vagy 20 felesleges perc eltöltése a Facebookon. Miután hódoltál a bűnös élvezetednek, kipihentebben térhetsz vissza a többi feladatodhoz.
De konzekvensnek kell lenned önmagaddal! Tényleg csak a feladat elvégzése után jöhet a jutalom!
Ne alkudozz magaddal! És ne légy engedékeny.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*