Amikor a gyerekek járni tanulnak, fel sem merül benned az a gondolat, hogy mivel addig kiváló mászók voltak, arra születtek, hogy csak másszanak, hiszen ezt tudnak a legjobban. A gyerekek így vagy úgy, de megtanulnak járni, még akkor is, ha lassabban haladnak, vagy rengetegszer elesnek; lehet, hogy többször, mint egykorú társaik. Az eszükbe sem jut, hogy feladják a próbálkozást. Előbb-utóbb ugyanolyan magabiztosan járnak majd, mint amilyen ügyesen másztak és az egészből nem csinálnak nagy ügyet.

Beskatulyázod magad

A probléma az, hogy az évek múlásával a legtöbb ember egyre többször megtorpan az efféle nehézségek előtt és elkezdi önmagát beskatulyázni. Ismerős? E folyamat azzal kezdődik, hogy észreveszed, bizonyos dolgok könnyebben mennek, mások nehezebben, és az utóbbiakat megpróbálod figyelmen kívül hagyni.

Ezt a hárító magatartást aztán a környezeted is megerősíti. Mivel egész korán megtanultad, hogy ha valamit jól csinálsz, az jutalommal és helyesléssel jár; szinte automatikusan törekszel arra, hogy a legkönnyebben megvalósítható dolgokért zsebeld be a legtöbb elismerést.

Kapcsolódó cikk: Zorró-kör

Egy valakit biztosan nem tudsz átverni

Ezzel persze nincs semmi baj, ez a stratégia minden bizonnyal számodra is nagyon kifizetődő volt eddigi életedben.

Ugyanakkor biztosan értek már csalódások is, bizonyára van olyan dolog az életedben, ami sehogy sem akar sikerülni. Például, amikor minden igyekezeted ellenére sem tudod beosztani a pénzedet, vagy befejezni a munkahelyi feladatokat határidőre…

Az ember azonban könnyen alkalmazkodik, hamar megtalálja a megoldást a számára bonyolultnak, vagy kényelmetlennek tűnő problémákra. A családi kassza kezelését átengeded a párodnak; a munkahelyi feladatokban pedig mindig akad, aki besegít az utolsó pillanatban…

Magyarán szólva megtanulod, hogyan kerülheted ki a számodra kényelmetlen dolgokat, feladatokat;hogyan úszhatod meg a kellemetlenségeket, és ezt sokszor a körülötted levők észre sem veszik. Egy valakit viszont biztosan nem tudsz becsapni, átverni: saját magadat.

Így csináld

Próbáld meg elképzelni, hogy nincs semmi, amit ne tudnál megoldani,  vagy elintézni. Idézd fel magadban azt a sok mindent, amiben bizonyítottan nagyon jó vagy, és tegyél hozzá pár olyan területet, ahol még nem sikerült magadban különösebb tehetséget. Igyekezz úgy gondolni e „gyengeségekre”, mint hozzád tartozó, de a lényeges dolgokhoz képest valójában elhanyagolható jellemzőkre. Ezt a nézőpontot sajátítsd el.

Hidd el, sokkal több olyan dolog van, amire képes vagy, mint amit nem tudsz megtenni.

A nem, vagy  csak nehezen megvalósítható dolgok esetében nem a lehetetlennel állsz szemben, legtöbbször csak arról van szó, hogy a hozzájuk szükséges készséget még nem sajátítottad el, vagy jobbnak láttad azt nem megtanulni. Dönthetsz azonban úgy, hogy némi munka és idő ráfordításával fejlesztesz kevésbé jól működő készségeidet, hiszen a realitás határain belül bármit megtanulhatsz.

A nagyobb nehézséget okozó területeken a puszta erőlködés nem túl hatékony. Sokkal többre jutsz pozitív tulajdonságaidra támaszkodva, mivel így magabiztosabbá válsz, ezáltal oldódnak a benned lévő görcsök és gátlások, elméd a megoldásra koncentrál, így jóval könnyebben tudod kezelni a kihívásokat.

filler-ildiko-velemeny-papszt-krisztarol-coaching

 

Változtatni akarsz?  Kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds