Az érettségi, a pályaválasztás, a felsőoktatásba való bekerülés az ember életében egy fontos határkő. Ekkor szembesültünk először a jövőt illető kérdésekkel. Döntéseket kellett hoznunk, hogy milyen irányban folytatódjon az életünk. De a döntés nem minden: ha sikerült is meghozni, nem biztos, hogy úgy is alakul az életünk, ahogyan szeretnénk. S itt indul az önmegvalósítás hosszú, kitérőkkel teli útja. Ez a cikk az önmenedzselésről szól.

„Aki mindig boldog szeretne lenni, annak gyakorta meg kell változnia.” Konfucius

A boldogság és a változtatásra való képesség között szoros kapcsolat van.

A változás a hibák erénnyé csiszolását, a tapasztalatok értékelését, szellemi felfrissülést és megújulást jelent.
Gondolj a pillangóra: először csúf hernyóként éli az életét, majd bebábozódik és hamarosan gyönyörű lepkévé változik.

Ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretnéd, Te is sok mindent tehetsz. Elfogadhatod a dolgokat úgy, ahogyan adódtak. Ezt felfoghatod pozitívan, de szenvedhetsz is tőle. Tehetsz ellene, munkálkodhatsz a változáson, mely rengeteg kérdés megválaszolásával, döntéssel jár. A döntések meghozatalakor előtérbe kerülnek az önismereti kérdések:

  • Ki vagyok?
  • Mik a céljaim?
  • Miért nem sikerül nekem semmi?…

Az önmenedzselés jelentősége

Már akkor megmutatkozik, amikor kilépsz az oktatási rendszerből a nagybetűs ÉLETbe. Már  az első szakmai önéletrajz megírása, az első munkakeresés tartogathat nehézségeket, hiszen itt merülhet fel igazán a kérdés:

  • vajon a szándékaid, vágyaid mennyire reálisak,
  • amit eddig tanultál, mennyire hasznosítható az életben, a munkádban, és
  • mivel is szeretnél foglalkozni valójában,
  • hogyan érheted el a célodat/céljaidat….

Megvan a vágyott munkahely? Szuper! Csak valószínűleg nem  a legjobb pozícióba kerültél egyből.  Ekkor jön az önmegvalósításnak az a része, melyhez már negatív értelmezések tapadnak.

Az önmenedzselés törtetésnek tűnhet, mert  a kollégák egyszerre barátok és vetélytársak;  el kell dönteni, hogy munkatársak támogatása és barátsága vagy a saját céljaid megvalósítása a fontosabb. Ezt pedig nehezíti a tény, hogy a mindennapi munkahelyi légkört, ahol az életed felét töltöd,attól pozitív vagy negatív,  amilyen a kollégákkal való viszonyod. Egy bizonyos ponton tudomásul kell venned, hogy ha szakmai tudásod ellenére rosszul tűröd a konfliktusokat, és rosszul menedzseled magát, nemigen juthatsz előbbre a szervezeti ranglétrán. A törtetőket azonban a közösség kivetheti magából, lehetetlenné téve a nyugodt, s eredményes munkát.

A helyzetet sokféleképpen lehet kezelni

A saját életed alakítása során gyakran építhetsz az élettapasztalataidra, tudásodra. De nem elhanyagolható saját magad megismerése, és annak fölfedezése, hogy segíteni tudsz magadon. Gyakran előfordul, hogy sokan az utóbbi lehetőséggel nem tudnak, vagy nem akarnak élni, még ha képesek lennének is rá. Sokan öntudatlanul vágynak a szenvedésre, ragaszkodnak a gyermeki tehetetlenség állapotához.

Azt, hogy az önmegvalósítás és a jó kapcsolatok megtartása között van-e középút, azt neked kell  felfedezned. Ebben nagy szerepet játszhat az értékrend, amelyet a családból hoztál magaddal. Nem mindegy, hogy azt hallottad gyermekkorodban, hogy „Mindig csak magaddal törődj!”, vagy egy sokkal emberközpontúbb értékrendet kaptál. Ha ezeket a mintákat, hozott értékrendeket felismered és esetleg felülírod, az nagy hatással van az önmegvalósításod folyamatára.

Önismeret és proaktvitás

Nincs általános érvényű útmutató arra, hogyan képviseld a saját érdekeidet, hogyan juthatsz hatékonyan egyről a kettőre. De az biztos, hogy a folyamat kihagyhatatlan része az állandóan kérdező, őszinte önismeret.

Ezen túl nagyon fontos még a proaktivitás. Ha ambícióid vannak, akkor nem túl kifizetődő passzívnak lenni. Tegyél bátor és határozott lépéseket a kitűzött célod/céljaid irányába, főleg akkor, ha ezzel biztosan nem ártasz senkinek a közvetlen környezetedben, munkahelyeden. Ha viszont érdekütközés van, vagy vetélytársad akad, sokkal óvatosabban járj el és gondolj át minden lépést kétszer.

Gondolkodj mindig pozitívan a saját előmeneteledről, koncentrálj a sikerre, s ne a félelmeidre és a nehézségekre. Ha így teszel, személyiségedből sugárzik a pozitív gondolkodás és az önbizalom, ami   imponáló személlyé, kellemes társasággá tesz főnököd, munkatársaid, vagy leendő üzleti partnereid szemében.

Megvan a „Miért?”-ed?

A sikerességben hatalmas szerepe van a motivációnak. Ha a munkádban csak a fizetés motivál, az hosszú távon nem kecsegtet nagy sikerrel. Erős belső motivációval kell rendelkezned ahhoz, hogy a lelkesedésed, a  pozitív hozzáállásod fennmaradjon, mert hosszabb távon csak ezek képesek biztosítani a szükséges energiákat a sikeres önmegvalósításhoz.

Tudj kikapcsolódni, kikapcsolni. Nem csak azért élsz, hogy dolgozz, hanem a családodért, a barátaidért. A teljes élethez hozzátartozik a bánat és az öröm is. Ha más életterületeken (hobbi, család, sport,…) is vannak sikered, azok jó hatással vannak a közérzetedre, az önbizalmadra, a kisugárzásodra.

A kollégáidra nem nézhetsz mindig vetélytársakként, mert ha így teszel, akkor életed egy örökös harc lesz. Ha alkalmazott vagy és heti 40 órát töltesz valakivel egy irodában, egy munkahelyen, akkor a kollégával kialakított személyes viszonyod minősége ugyanolyan fontos, mint pl. a barátaiddal kialakított kapcsolatod. A kollégáid így vagy úgy az életed részévé válnak és a rád gyakorolt hatásuk nagyban befolyásolja életedet, és te is hatással vagy az ő életükre.Ezért mindent meg kell tenni, hogy ez a kapcsolat jó legyen.

A legfontosabb:

Felelősséget kell vállalnod a saját sorsodért, sikereidért. A dolgok ne csak „megtörténjenek” veled, hanem legyen nagyfokú ráhatásod az életed alakulására. Ez nem kizárólag az aktív cselekvést jelenti csak: már a befogadásnál képes vagy befolyásolni a körülményeket.

Legtöbbször rajtad áll, hogy miként fogadod a változásokat, mennyire vagy őszinte magadhoz, mennyire ismered saját vágyaidat, és mennyire szereted, becsülöd, magad ahhoz, hogy pozitív változásokat tudj kezdeményezni a sorsod alakulásában.

Az önmenedzselési képességed befolyásolja a pénzügyi helyzetedet is.

Ha szakértő, önfejlődési támogatásra van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds