Amikor először kezdesz el befektetni a részvénypiacra, a gondolat, hogy saját magadnak kell kiválasztanod a befektetéseket, elég lehet ahhoz, hogy eltántorítson. De mi lenne, ha az egész tőzsdére befektethetnél? Itt jönnek a képbe az indexalapok.

Az indexalapok olyan befektetési eszközök, amelyek az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak. Sőt, a Wall Street Journal egyik 2019-es címlapján az indexalapokat a Wall Street új „királyainak” nyilvánította. A befektetők szeretik az indexalapokat, mivel a vagyonépítés költséghatékony módját jelentik, és az évek során bizonyítottan sikeresek voltak.

Tehát mik is pontosan az indexalapok, és hogyan kezdheted el velük a (nyugdíjcélú) befektetést? Olvass tovább, hogy megtudd, mik ezek, hogyan működnek, és miért lehet szükséged rájuk a portfóliódban.

Mi az az index?

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan kezdj el indexalapokba fektetni, segítek megérteni az indexet. A pénzügyi világban az index a mögöttes értékpapírok egy csoportjának teljesítményének mérése. Egy index jellemzően a piac egy adott mintáját követi. 

Bizonyára hallottál már az S&P 500-ról és a Dow Jones ipari átlagáról (DJIA), mivel ez a két legnépszerűbb index. Az S&P 500 egy olyan piaci index, amely a amerikai tőzsde 500 legnagyobb vállalatából áll. A Dow Jones Industrial Average egy olyan index, amely a piac 30 legnagyobb és legtöbbet kereskedett blue-chip vállalatát követi.

Mi az az indexalap?

Az indexalapok egyetlen alap segítségével széles körű kitettséget biztosítanak a teljes részvénypiac nagy szegmenseiben. Ezek általában alacsony költségűek, és segítenek diverzifikálni a befektetést a portfólión belül több eszközön keresztül. Ez azt jelenti, hogy pénzed nincs egyetlen részvényhez kötve, ami segít megvédeni Téged a piac esetleges visszaesésétől. 

Az indexalapok egy adott indexet követnek, és az indexalapoknak számos különböző típusa létezik. Az indexalapoktól függően befektetéseid automatikusan különböző típusú részvények, kötvények vagy más eszközosztályok között szerveződhetnek.

Hogyan működnek az indexalapok és hogyan kezdj hozzá

Az indexalapok célja a piachoz való igazodás, nem pedig annak legyőzése. Egy S&P 500 indexalap esetében a cél az S&P 500 indexével megegyező hozam elérése. Amikor egy magánszemély indexalapba fektet, lényegében minden olyan értékpapírba befektet, amely a mögöttes indexet alkotja.

PRO TIPP

Az egyes részvények helyett indexalapokba történő befektetés lehetővé teszi portfóliód diverzifikálását, és csökkenti a veszteség kockázatát, ha egy vállalat rosszul teljesít. Néhány indexalapból is létrehozhatsz egy teljes, jól diverzifikált portfóliót.

Az indexalapokba való befektetést elég gyorsan el lehet kezdeni. Ne feledd azonban, hogy a játék hosszú távú, ezért az a legjobb, ha korán elkezded, és azt tervezed, hogy hosszú ideig megtartod a befektetéseidet.

Először is válassz egy indexet. Ha még csak most kezded, egy széles körű indexalap (mint például az S&P 500 vagy egy teljes piaci alap) jó kiindulópont. Keresd azokat az indexalapokat, amelyek a legalacsonyabb díjakkal, más néven költséghányaddal rendelkeznek. A Fidelitynek például van egy 500-as indexalapja, amelynek költséghányada 0,02%. Ezután részvényeket kell vásárolnod. 

Befektethetsz indexalapokba adóköteles brókerszámlákon keresztül, vagy befektethetsz nyugdíjszámlán keresztül. Ha már vásároltál részvényeket, ne felejtsd el folytatni a befektetést minden hónapban. Bár az indexalapok remekül beállíthatók és elfelejthetők, a folyamatos befektetés kulcsfontosságú. Feltétlenül találd ki a befektetés célját, és továbbra is fektess be ennyit minden hónapban. Egy kamatos kamat kalkulátor segíthet a jövedelmed időbeli előrejelzésében. A kalkulátorral kiszámíthatod, hogy egy adott időszak alatt mennyit kell befizetned ahhoz, hogy elérd a célodat. Ha például 1 000 000 Forintot helyezel el egy befektetési számlán és ez a befektetés egy év alatt átlagosan 7%-kal nőtt, akkor 70 000 Forintot fogsz keresni. 30 év elteltével és 7%-os hozam mellett 7 612 255 Forintra teszel szert. A kamatos kamat (és az idő) a befektetés titkos összetevője. 

Miért van értelme az indexalapoknak

A szakértők szeretik az indexalapokat, és az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé váltak, méghozzá jó okkal. A diverzifikáció kulcsfontosságú egy egészséges portfólióban, és az indexalapok ezt biztosítják.

Diverzifikáció

A diverzifikáció minden portfólióban kulcsfontosságú. Az indexalapok azért nagyszerűek, mert egyetlen befektetésben több száz – ha nem több ezer – értékpapírba fektetik be a pénzedet.

Az egyetlen részvénybe való befektetés kockázatos lehet. Ha például az Apple-be fektetnél, akkor kiteszed magad annak, hogy az a vállalat hogyan működteti az üzletét, és hogy nyereséges lesz-e a jövőben. Ha ehelyett egy indexalapba fektetsz, amely ugyanazt az ágazatot követi, akkor megvéded magad az egyetlen vállalat rendszerezetlen piaci kockázatától, és részt vehetsz abban, hogy az iparág egésze hogyan mozog.

Történelmi teljesítmény

Az indexalapok már több mint 45 éve léteznek, és az általuk követett indexek közül sok már jóval régebb óta. Ennek eredményeképpen rengeteg történelmi teljesítményt lehet megnézni, hogy lássuk, hogyan teljesítenek. 

A részvénypiac átlagos éves hozama körülbelül 10%. Hasonlóképpen, az S&P 500 átlagosan 9,87%-os éves hozamot ért el az elmúlt 30 évben. Az S&P 500 vagy teljes részvénypiaci indexalapba történő befektetéssel képes leszel ezeket a hozamokat megismételni.

Alacsony díjak

Az indexalapok gyakran alacsonyabb díjakkal, vagyis költséghányaddal rendelkeznek, mint a piacon lévő más alapok. Ezek az alacsony díjak lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a bevételükből többet tartsanak meg.

Ez olyan, mintha 5 kilométert futnánk. Nem viselsz hátizsákot, amiben súlyok vannak, amikor lefutsz egy 5 km-t. Az alapok kiadásai is ilyenek – olyan súlyt jelentenek, amely visszafogja a teljesítményedet. Minél alacsonyabbak ezek a költségek, annál jobban jársz.

Bár a díjak indexalaponként eltérőek, gyakran 0,10%-nál alacsonyabbak. A Vanguard, az indexalapjairól jól ismert vállalat 0,04% és 0,07% közötti költséghányadot számít fel. 

Indexalapok vs. aktívan kezelt alapok

Az indexalapok passzívan kezeltek, ami azt jelenti, hogy az alapkezelő nem vásárol és ad el aktívan értékpapírokat, hogy megpróbálja felülmúlni a piacot. Sok befektetési alapot aktívan kezelnek.

Az aktívan kezelt alapok esetében az alapkezelő úgy véli, hogy a csapata képes a piacot felülmúlni, és aktívan kereskedik, hogy ezt megpróbálja elérni. Az indexalapoknál a piacot lovagolod, és ahogy az mozog, ahogy mozogni fog, te is vele mozogsz.

Az indexalapokkal ellentétben az aktívan kereskedett alapok nem kötődnek egy adott piaci index teljesítményéhez. Ehelyett az alapkezelő olyan értékpapírokat keres, amelyekről úgy gondolja, hogy a piac egészénél magasabb hozamot fognak elérni.

Az aktívan kezelt alapok előnye, hogy lehetőséged van a teljes piacot megverni. A hátránya azonban az, hogy ez ritkán történik meg. Valójában az adatok azt mutatják, hogy az alapkezelők több mint 90%-a alulteljesíti a piacot, ami azt jelenti, hogy a befektetők hozama alacsonyabb, mintha egyszerűen egy S&P 500 indexalapba fektettek volna.

Tény, hogy senki sem tudja teljes pontossággal megjósolni, hogy egy-egy értékpapír vagy a teljes részvénypiac hogyan fog alakulni.

Egy másik különbség az indexalapok és az aktívan kezelt befektetési alapok között a költségek. Míg az indexalapok költséghányada gyakran 0,10% alatti, addig az aktívan kezelt alapoknál nem ritka, hogy a költséghányad meghaladja az 1,0%-ot.

GYIK

Az indexalapok jó befektetésnek számítanak?

Az indexalapok jó befektetések lehetnek, mivel alacsony költséghányaddal diverzifikált portfóliót és pozitív történelmi hozamot biztosítanak.

Lehet pénzt veszíteni egy indexalapban?

Minden típusú befektetés, így az indexalapok is hordoznak bizonyos szintű kockázatot. Ennek következtében lehetséges, hogy pénzt veszíthetsz. Az indexalapok azonban hosszú távú befektetési stratégiát jelentenek, és a piac történelmileg emelkedő tendenciát mutat. Ennek eredményeképpen egy buy-and-hold stratégiával nem valószínű, hogy pénzt veszítesz.

Milyen díjai vannak az indexalapoknak?

Sok indexalap költséghányadosa 0,10% alatt van, és a népszerű S&P 500 indexalapok esetében a díjak akár 0,02%-ra is csökkenhetnek.