A befektetési alapok nagy népszerűségnek örvendenek, de nem is olyan egyszerű közülük választás kiválasztani a megfelelőt. Milyen szempontok szerint dönts? Mire figyelj a befektetési alap kiválasztásánál? Erről szól ez a cikk.

Légy tisztában a saját kockázatvállalási hajlandóságoddal

Ahhoz, hogy jó döntést hozz, ismerned kell önmagad. Tudnod kell, hol van az a pont, amikor még nem forgolódsz álmatlanul a befektetett összeg miatt? Mennyire vagy hajlandó elviselni, hogy egyes időszakokban akár a befektetett tőke egy részét el is veszítheted, vagy inkább biztonságra törekszel és a tőke megvédése a célod? Szinte minden befektetési stratégiára találsz megfelelő befektetési alapot, vannak tőkevédett alapok, illetve komolyabb kockázat mellett magasabb hozamot ígérő részvény alapok is.

Nézd meg az alapok kockázati besorolását

Minden befektetési alapot besorolnak egy egytől-hétig terjedő skálán az induláskor. Az 1-es nagyon alacsony kockázatot, a 7-es kiemelten magas kockázatot jelent. Általában az alacsony kockázatú alapok a pénzpiaci és a kötvény alapok, ezeknél kockázatosabbak lehetnek az abszolút hozamú, a vállalati kötvény és a vegyes alapok, a legkockázatosabbak általában a részvény és származtatott alapok.

Tudd, hogy mi az egyes alapokra vonatkozó javasolt befektetési időtáv

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, mikor akarod felhasználni a megtakarításodat. Fél év múlva el szeretnél utazni külföldre? Vagy két év múlva szeretnéd az autód lecserélni? 5 év múlva ingatlant akarsz vásárolni? Vagy az a pénz, amit befektetési alapba tennél, olyan, amire nincs szükséged, de szeretnéd, hogy minél jobb hozamokat érj el vele? Minden szituációban más és más kockázatot kell vállalni, más stratégiát kell alkalmazni. De ne felejtsd el: a magasabb kockázat hosszú távon magasabb hozam lehetőségével jár együtt!

Nézd meg a szórást

Ez is egy fontos mutató. Ez azt mutatja meg, hogy a vizsgált időszakon belül az átlagos hozamhoz képest milyen kilengéseket mutatott az alap teljesítménye.

Hasonlítsd össze a versenytársakat

Érdemes megnézned, hogy a versenytársak hogyan teljesítettek azonos időszakban. Ha az alap teljesítménye nagyon eltér a kategória hasonló alapjaitól, ott érdemes egy kicsit utánajárni, hogy mi lehet ennek az oka ?

Milyen az alapkezelő háttere? Ki a portfóliómenedzser?

A pénzügy bizalmi műfaj. Szánj rá egy kis időt, hogy utánanézz az alapot kezelő cégnek és az alapot igazgató portfóliómenedzsernek. Az internet ebben nagy segítség, hiszen elég beírni a portfóliókezelő vagy az alapkezelő cég nevét egy keresőbe, és máris láthatod, hogy milyen gyakran szerepel a médiában, miket nyilatkozott, milyen szakmai díjakat nyert, részt vett-e komoly szakmai konferenciákon, stb..

Hol forgalmazzák a befektetési alapot, hozzá tudsz férni?

Érdemes tájékozódnod afelől, hogy a kiválasztott alapkezelőt hogyan érheted el, van-e saját ügyfélszolgálata, van-e olyan telefonszám, amit bármikor felhívhatsz, ha kérdésed van. Szintén fontos szempont, hogy a befektetett megtakarításaidra milyen mértékben látsz rá? Van–e online felület, ahol nyomon követheted akár napi szinten megtakarításaid jelenértékét, esetleg azok elhelyezéséről saját magad is dönthetsz. Minél átláthatóbb, annál gyorsabban tudsz beavatkozni, ha úgy látod, nem jó irányba haladnak a dolgok. Szerencsére a legtöbb befektetési alap likvid, pár nap alatt pénzre váltható, de érdemes a befektetés előtt utánajárni annak is, hogy hány nap alatt számolható el az adott befektetési jegy (pl. ingatlan alapok).

Milyen a benchmark teljesítménye?

Az alapok esetében nagyon gyakran meghatároznak egy benchmarkot, egy referenciahozamot, amihez hasonlítják az alap teljesítményét. Érdemes ezt is megnézned, hiszen ha folyamatosan nagymértékű eltérést tapasztalsz, teljesen más irányú mozgást látsz, akkor az is lehet intő jel.

Milyen mértékű költségei vannak?

A költségeket senki sem szereti. Főleg ha a nehezen összegyűjtött és adózott jövedelemből további összegek kerülnek levonásra. Érdemes azonban a költségekre előre odafigyelni, mert bizonyos esetekben a költségek elvihetik akár a hozam egy jelentős részét is. Vannak viszont nagyon olcsó vagy akár díjmentes lehetőségek is befektetési jegyek vásárlására.

Szeretnél többet megtudni a befektetési alapokról? Kérdésed van? Engedd, hogy segítsek! >>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ha ezt hasznosnak találtad ezt a cikket, lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*