Számos befektetési lehetőség áll rendelkezésre, de annak kiválasztása, hogy pontosan mibe fektess be, megterhelőnek tűnhet. Akár újdonsült anyuka vagy, akár a nyugdíj előtt állsz, fontos, hogy ismerd egyedi igényeidet és a helyzetedet.

Mivel mindenkinek más és más céljai vannak és különböző a kockázattűrő képességegünk is, lehetetlen általános tanácsot adni a befektetésekkel kapcsolatban. Ezért fontos, hogy megértsd az összes rendelkezésre álló befektetési lehetőséget, hogy a lehető legtájékozottabb döntést hozhasd meg.

A kötvényeket régóta a kiegyensúlyozott portfólió egyik alapelemének tekintik. Az államkötvényeket először 1694-ben bocsátotta ki a Bank of England. Az angol kormánynak pénzt kellett szereznie a Franciaország elleni háború finanszírozásához, ezért kötvényeket bocsátott ki lottó és járadék formájában.

Lényegében az emberek kötvényt vásároltak az angol kormánytól, hogy az finanszírozni tudja a háborút, majd egy későbbi időpontban, amikor a kötvény lejárt, a befektetők visszakapták a pénzüket, amelyért az angol kormánytól további kamatokat kaptak.

Más szóval a kötvények olyan hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, amelyeket szervezetek és kormányok bocsátanak ki kezdeti befektetés ellenében. Ezt a kezdeti befektetést nevezzük „tőkének”. Amikor a kötvény eléri a lejáratát, a befektetők visszakapják a tőkéjüket. Mivel a befektetők lényegében pénzt „kölcsönözték” a kötvénykibocsátónak, a kötvényhez rögzített kamatfizetést kapnak. Hasonlóan ahhoz, ahogyan Te kamatot fizet egy kölcsön után, a kötvény kibocsátója is kamatot fizet Neked.

A kérdés azonban továbbra is fennáll: jó befektetési lehetőség-e a kötvény?

Mielőtt teljes körű választ adhatnék erre a kérdésre, fontos, hogy megértsd a kötvények különböző típusait és egyedi jellemzőiket.

Melyek a különböző kötvénytípusok?

Ahogyan a részvénypiacon is különböző típusú részvények vannak, úgy a befektetők számára is különböző típusú kötvények állnak rendelkezésre. Különböző csoportokba tudjuk besorolni őket azok alapján, hogy milyen kamatozásúak, ki a kibocsátójuk,  milyen módon fizetnek kamatot, vagy mennyire biztonságosak.

Kamatozás szerint három csoportba tudjuk besorolni a különböző kötvényeket.

Az egyik legnagyobb különbség, hogy egy adott kötvény egyáltalán fizet-e kamatot. A legtöbb kötvény bizonyos időszakonként fizet kamatot, de vannak az úgynevezett zérókupon kötvények.

A zérókupon kötvények lényege, hogy úgy adnak hozamot, hogy diszkontáltan, tehát olcsóbban tudod megvásárolni őket. Például, ha megveszel egy zérókupon kötvényt 90%-os áron, de majd a névérték 100%-át kapod vissza a lejáratkor. Így 10% lesz a hozamod az adott időszak alatt. Tehát a hozam a névérték és a beszerzéskori ár különbözete lesz.

Fix kamatozás esetén a kibocsátó azt vállalja, hogy előre meghatározott időpontokban fizeti ki a futamidő (például 5 év) alatt változatlan mértékű kamatot. A kötvény névértékének százalékában van kifejezve a kamat, pl.: 5%.

Tehát, 5 éven keresztül, minden évben egyszer, 5%-ot kapsz a befektetett tőkéd után. 5 év után, a kötvény lejáratakor pedig, vissza kapod a névértéket is, tehát azt az összeget, amit eredetileg befektettél.

A változó kamatozás során úgy határozzák meg a kamatot, hogy általában egy mutatóhoz kötik, ami lehet az infláció, vagy a bankközi kamatláb. Tehát meghatároznak egy báziskamatot, és afelett fizet a kötvény például +3%-ot. Ez a plusz 3%, a kamatprémium.

Ha az inflációhoz kötött a kamat és az 2% volt az első évben, akkor a kamatfizetés napján 2%+3+%-ot, azaz 5%-ot fogsz kapni. Ha a következő évben elszáll az infláció, és mondjuk 7% lesz, te akkor 7%+3%-ot fogsz kapni. Például így lehet védekezni az infláció ellen. Ilyen változó kamatozású kötvények a Prémium, és Bónusz államkötvények.

Ki bocsáthat ki kötvényeket?

A következő kibocsátókat különböztethetjük meg:

 • állam
 • jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezet
 • jogi személyiséggel rendelkező külföldi gazdálkodó szervezet
 • hitelintézet
 • helyi önkormányzatok
 • központi költségvetési szervek

A különböző országok államai a legnagyobb kötvénykibocsátók. Mellettük még a legjellemzőbb, ha különböző cégek kötvényét vásárolja meg egy befektető.

A kötvények csoportosítása biztonság szerint

A kötvények között is vannak biztonságosabbak és kockázatosabb lehetőségek is.

Vannak biztosítékkal fedezett kötvények, melyek esetén a kibocsátó csődje esetén, egy előre meghatározott biztosíték áll a kötvény mögött.  A nem fedezett kötvény esetén nincs ilyen biztosíték, így egy csőd esetén, az egyéb hitelezőkkel azonos besorolás alá esik.

Alárendelt kötvény csődje esetén, csak akkor kerülnél kifizetésre, ha már más hitelezők visszakapták a pénzüket. Ez a legkockázatosabb.

S vannak speciális kötvények is

A visszahívható kötvények lehetőséget adnak a kibocsátónak arra, hogy a kibocsátott kötvényt, egy előre meghatározott árfolyamon visszavásárolja tőled.

Az átváltható kötvények esetén meg tudod tenni, hogy egy előre meghatározott időpontban, fix darabszámú részvényre cseréld le a kötvényedet. Tehát, hitelezőből, tulajdonossá válhatsz az adott vállalatban.

A strukturált kötvények sokkal kockázatosabbak, mint egy átlagos kötvény. Itt a tőke, és a kamatozás is kötve van valamilyen mögöttes termékhez, vagy termékekhez, és azok árfolyamához. Emiatt úgy változik a kötvény kondíciója, ahogyan a mögöttes termék éppen teljesít. (Egy jó döntéshez fel kell tudnod mérni a mögöttes termék kockázatát, és potenciálját is.)

Mik a kötvénybefektetés kockázatai, előnyei és hátrányai?

Minden befektetásnek megvan a maga kockázata. Ez a kockázat lehet kiugróan magas és alacsony is. Ez a kötvényeken belül is megjelenik, hiszen nem mindegy, hogy kinek adod kölcsön a pénzed.

Kölcsönt adsz egy vállalatnak, ami ha fizetésképtelenné válik, akkor elképzelhető, hogy nem tudsz a pénzedhez jutni. Persze, egy felszámolás során értékesítik a cég vagyonát, és amit csak lehet visszafizetnek a hitelezőknek. Viszont ez az összeg lehet, hogy nem lesz elég arra, hogy visszakapd a pénzed, és előfordulhat, hogy éveket kell rá várnod.

Amikor az adott cég, vagy állam megy csődbe, így fizetésképtelenné válik. Egy állam persze sokkal biztonságosabb ebből a szempontból, de nem lehetetlen az államcsőd.

Azért alacsonyabb egy államkötvény kamata, mert biztonságosabb, mintha egy cégnek adnál kölcsön. Arra ugye általában nagyobb az esély, hogy a kötvényt kibocsátó cég csődbe megy, minthogy bekövetkezzen az államcsőd.

Fontos tudnod: egy cég vagy egy ország nem fizetése, a te kockázatod, erre nem vonatkozik sem az OBA, sem a BEVA garancia.

 • Piaci kockázat, amely az árfolyammozgásból ered.
 • A brókercég partnerkockázata – lásd BudaCash, Questor esetek
 • Likviditási kockázat: milyen könnyen, és gyorsan tudsz a pénzedhez jutni, ha szükséged van rá.
 • Devizakockázat – amennyiben kilépsz a forint piacról,és más ország állampapírját vásárolod meg, vagy egy külföldi cég kötvényébe fektetsz.
 • Az átlagidő, avagy duration – minél hosszabb idő van hátra egy fix kamatozású kötvény lejáratáig, annál nagyobb a kötvény kockázata, hiszen annál inkább reagál az árfolyama a kamatváltozásokra.

A kötvények legnagyobb előnye, hogy a legtöbb esetben magasabb hozamot kínálnak a sima bankbetétekhez képest, tehát gyorsabban el tudod érni a segítségükkel a pénzügyi céljaidat.

A részvényeknél kiszámíthatóbb módon garantálják neked a hozamot. Persze, nem fogsz kimagasló eredményeket elérni, de azt legalább megbízhatóan.

A kötvények, különösen azok, amelyeket az állam garantál, viszonylag biztonságos befektetésnek számítanak. Garantáltan fix összegű jövedelmet (a kamatlábat) kapsz, amíg a kötvényt a lejáratig tartod.

A kötvények a portfólió diverzifikációját és biztonságát is elősegítik. Míg a részvények kockázatosabbak, a részvények történelmileg felülmúlták a kötvényeket, de ha mindkettő keveréke van a portfóliódban, az csökkenti a pénzügyi kockázatot, és hosszú távon védelmet nyújt.

Bár a kötvények általában biztonságos befektetések, vannak hártányai is. Általánosságban elmondható, hogy a kötvények előnyei egyben a hátrányaik is.

Az egyik fő előny például a biztonság, de ez a biztonság a kisebb hozam árán érhető el. Egy másik előny a kiszámítható jövedelem, de a kamatlábak folyamatosan változnak, így ha ma lekötsz egy kamatlábat, akkor a jövőben lemaradhatsz a megnövekedett kamatlábakról.

Jó befektetés a kötvény? A kötvények megfelelőek számodra?

Az egyetlen személy, aki a legjobban tudja megválaszolni ezt a kérdést, az Te vagy.

A befektetési iparág egyik mondása Warren Buffettől származik, akinek nettó vagyona jelenleg legalább 113,8 milliárd dollár.

Azt ajánlja, hogy a portfólió 90%-át indexalapokba (a részvénypiac teljesítményét követő befektetési alaptípus) fektessük, a fennmaradó 10%-ot pedig kötvényekbe. Hogy világos legyen, ezt a tanácsot Buffett nem a nagyközönségnek adta, hanem a felesége örökségének vagyonkezelőjének. Mégis, tekintve hatalmas vagyonát és gazdagságát, ha Warren Buffett mond valamit, az emberek hallgatnak rá.

Buffett tanácsai egy kicsit eltérnek a hagyományos befektetési bölcsességtől, amely azt javasolja, hogy a részvények és kötvények arányát a 100 mínusz az életkor alapján határozzuk meg. Például, ha 30 éves vagy, akkor 70 százalékot kell a részvénypiacra, 30 százalékot pedig kötvényekbe fektetni. Ha 40 éves, akkor 60 százalékot kellene a piacon tartanod, míg 40 százalékot kötvényekben. Más szóval, minél idősebb és közelebb vagy a nyugdíjhoz, annál több kötvényt (biztonságot) kellene tartanod.

Mindezzel együtt a kérdés, hogy a kötvények jó befektetésnek számítanak-e vagy sem, nem érdemi kérdés, hanem a körülmények kérdése. A kötvények kiváló befektetések, de figyelembe kell venned a kockázattűrő képességedet, az életkorodat és a portfólió általános allokációját.

A kockázattűrés a legtöbb esetben az életkorhoz kötődik. Minél fiatalabb vagy, annál nagyobb kockázatot engedhetsz meg magadnak a befektetésekkel kapcsolatban, mivel van időd átvészelni a piaci hullámvölgyeket. Másrészt, minél közelebb vagy a nyugdíjhoz, annál inkább meg akarod védeni a pénzedet, miközben lépést tartasz az inflációval. Ez az a pont, ahol az infláció követő kötvények igazán kiváló lehetőséget jelentenek.

A kötvények alternatívája

Mivel a kötvények hosszú távú befektetések, sokan keresnek alternatívát, különösen akkor, ha a közeljövőben szükségük lehet a készpénzre.

Ha tudod, hogy szeretnéd a kötvények biztonságát, de jelenleg nem tudsz várni a kötvény lejáratáig, érdemes megfontolni a kötvény befeketési alapok vagy kötvény ETF-ek vásárlását.

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds