Mit szeretnének a csajok? Bombajó alakot, formás feneket, hosszú combot, lapos hasat…. S mit a pasik? Kockás hasat, XXL méretű bicepszet…. Mindezt ha lehet, rövid idő alatt. De nem lehet! Nincs csodaszer és csodagép. Ahogy a pénzügyekben se lehet valami csoda módszerrel; semmi, vagy csak nagyon kevés energia-ráfordítással elérni az anyagi biztonságot, megsokszorozni a megtakarításunkat, befektetésünket…Hiába akarja bárki is elhitetni veled, hogy van gyors módszer, rövid út…nincs. Van helyette 5 lépés, amellyel el tudod kezdeni a pénzed edzését is.

laposhas-vs-megtakaritasElső lépés: mérd fel az aktuális állapotod, helyzeted

Mielőtt elkezdesz sportolni, jó ha tudod, milyen egészségügyi, fittségi állapotban vagy, mert ellenkező esetben nagy a sérülés, a túlhajszolás veszélye.

Így van ez a pénzügyekkel is. Mielőtt befektetésbe kezdesz, tisztában kell lenned a jelenlegi pénzügyi állapotoddal. Tudnod kell,

  • mely területek azok, amelyekkel foglalkoznod kell,
  • mekkora a vagyonod,
  • hova megy el a pénzed,
  • mekkora összeget tudsz félre tenni havonta…

2. lépés: Ha tartós sikert szeretnél elérni, konkrétan az anyagi biztonságra gyúrsz, akkor legyen terved.

Ha jól mérted fel a jelenlegi pénzügyi helyzetedet, tudod, mennyire vagy tudatos,  miből gazdálkodhatsz, akkor itt az ideje hogy tervezd meg, mit kezdesz a pénzeddel. Határozd meg a rövid-, közép- és hosszútávú céljaidat ( pl.: új autó, lakásbővítés vagy korszerűsítés, nyugdíjtőke felhalmozása…). Kérj segítséget pénzügyi személyi edzőtől, akivel együtt összeállítod a tervet a célok megvalósítására. Ez a terv olyan megtakarítási és befektetési formákat tartalmaz, amely megfelelő kockázatkezeléssel, a Te kockázattűrő képességednek megfelelve segít elérni a céljaidat.

3. lépés: Csináld rendszeresen!

Ha csak néha-néha mész el futni, csinálsz felüléseket….nem szabadulsz meg a súlyfeleslegedtől, nem lesz kockás a hasad. Ezekhez rendszeres edzés kell. Így van ez a pénzügyekkel is. Hiába fizetsz mindent csoportos beszedéssel; hiába van a megtakarítás is állandó megbízásra állítva, bizonyos időközönként (negyedévente, félévente), de rendszeresen rá kell nézni a számlákra, lejáró befektetésekre…

4. lépés: Figyelj az egyéb tényezőkre is!

A fentieken túl kell a pénzügyi sikerhez az is, hogy figyelj az egyéb tényezőkre is. Nem elég kitűzni a célt, kiválasztani a cél elérését segítő eszközöket, tervezni a célig vezető utat. Sérülést fogsz szenvedni, ha minden nap, hosszú órákat futsz, s közben nem pihensz. Ugyanígy, baj lesz, ha az összes megtakarított pénzed befekteted egy fix futamidőre, s közbejön egy váratlan kiadás. Ha nem körültekintően választasz befektetési összeget, formát, időt…likviditási problémád keletkezhet, amely sérülést (kamat/hozamveszteséget, plusz kiadást) okoz.

5. lépés: Figyelj a költségekre!

Az egészséges életmód költséges – mondják. Igen, a minőségi táplálkozás, a kondibérlet, a sportfelszerelés… mind pénzbe kerül. Igaz, hogy ugyanúgy pénzbe kerül a pénzügyi tanácsadás, és az információk megszerzése is, de a körültekintő, megfontolt döntés kevesebbe kerül, mint ha érzelmi alapon, információhiánnyal döntesz.

 

Van kérdésed? button (7) Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com