Mi köze a vakmajomnak a befektetéshez? Nagyon is sok, máris beavatlak a részletekbe.

Burton Malkiel a “Bolyongás a Wall Street-en” című könyvében leírta, hogy szerinte a befektetési alapkezelők „tudás” alatt a nagy semmit adják el, s ezért jár szerintük nekik az alap teljes

 • állományából 1,5-3% évente,
 • mert az alapot aktívan menedzselik,
 • mert a tudásuk és jó döntéseik sokkal többet hoznak az alap, így a befektetők számára.

 

Fotó: The Gardian

Fotó: The Gardian

Burton viszont azt állítja, hogy ha egy majom szemét bekötjük és a kezébe egy darts-nyilat adunk azért, hogy azt a Wall Street Journal részvényadatokat tartalmazó oldalára dobálja, mi pedig a bekötött szemű majom által véletlenszerűen eltalált részvényeket megvesszük és megtartjuk azokat; legalább olyan eredményt érhetünk el, mint a befektetési alapkezelők.
Viccesnek ahogy a „vakmajom” dobálja a dartsot, de ezt az elméletet kipróbálták már sokan, többek között maga a Wall Street Journal is éveken át közölte a „vakmajom portfólió” eredményeit. A „stratégia” eredménye már az első száz nap után verte a profik 39%os hozamát és az idő múlásával még javult ez az arány.

A véletlenszerűen kiválasztott portfólió és a tőzsdeindexek

Ha a véletlenszerűen kiválasztott portfólió, vagy csak egyszerűen a tőzsdeindex megvásárlása semmivel nem hoz rosszabb eredményt, mint a befektetési szakemberek mindenféle tudományos, elemzett és drágán kezelt portfóliója, akkor mi értelme ezért évi több százalékos díjat fizetni Neked, mint befektetőnek?

Az imént említett könyv 1973-as megjelenése után (az aktívan kezelt és magas költségű befektetési alapok helyett) kezdtek elterjedni az indexkövető alapok. Ezek egyszerűen lemásolják egy-egy tőzsdeindex összetételét, így ugyanazt a teljesítményt hozzák, mint maga a tőzsdeindex, eltekintve a költségektől. Aztán megjelentek az ETF-ek is, amelyek már tőzsdén kereskedett alapok voltak, és költségük alacsonyabb az indexkövető alapokénál.
Úgy látszott, hogy a befektetési alapkezelők által aktívan kezelt alapok átlagosan semmivel sem tudnak jobb eredményt elérni, mint az egyszerű tőzsdeindexeket lemásoló, passzív alapok, sőt a befektetőknek hosszú távon veszteséget termeltek csak a magasabb költségeik miatt.
Ismét jöttek a majmok
2012 végén a Research Affiliates, majd 2013-ban az angliai Cass Business School megjelentetett egy-egy tanulmányt. Számítógéppel újraszimulálták a majmok választását: 43 évet felölelően, véletlenszerűen kiválasztva tízmillió portfóliót. A majmok 98%-ban nem csak a profikat, de még magukat a tőzsdeindexeket is 1,7%-kal megverték. Ez hosszú távon nagyon klassz eredmény, pláne ha egy bekötött szemű majom érte el.

Hogyan érhetsz Te is el ilyen eredményt?

Nem bonyolult a dolog: a tőzsdeindexekben általában a legnagyobb cégek szerepelnek a méretük szerint súlyozva.
Nézzük a magyar BUX tőzsdeindex összetételét. Jelenleg 14 részvényt tartalmaz:

 • 33,78% OTP részvény,
 • 27,15% MOL részvény,
 • 23,08% Richter részvény,
 • 11,01% Magyar Telekom, és további 10 részvény 0,05 és 0,98% közötti részesedéssel.

Ha meg akarod venni a BUX-indexet, akkor egymillió forintból venned kell:

 • 337.800 forintért OTP részvényt,
 • 271.500 forintért MOL részvényt, stb.
  Ekkor a portfóliód hűen fogja követni a BUX index változását.

Csakhogy jelenleg a magyar értéktőzsdén 64 cég részvénye forog, ebből csak 14 van a BUX indexben.
A majmok mind az 64 cég részvényét egyenlő arányban találják meg, teljesen mindegy a cég mérete és a részvényeinek a száma. A portfóliójukban a véletlenszerű kiválasztás miatt túlsúlyban lesznek a kisebb cégek.
Egy kisebb cég részvényeitől a sokkal magasabb kockázat miatt a befektetők sokkal nagyobb hozamot várnak el, mint egy nagy és ismert cég részvényeitől. Így lehetséges az, hogy a majmok portfóliója sokkal jobb eredményt hozott, mint a tőzsdeindexek.
Ha a kockázatot, a sok mutatószámot is figyelembe vennénk, már nem lenne jobb az így kiválasztott portfólió, mint egy index teljesítménye.

Konklúzió

Mielőtt ámulatba esel egy-egy alapkezelő teljesítményétől, nézd meg azt is, milyen kockázatot vállalt fel a teljesítményért.
Ha részvényekbe szeretnél befektetni, bátorítson az, hogy ha a vakmajmok jobb teljesítményű portfóliókat hoztak létre, mint a profik, akkor te sem tudod nagyon elszúrni.

Van kérdésed? Tedd fel! Segítségre van szükséged? Jelentkezz értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra.

bővebb-info-tanácsadásról

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com
Újra - a nyugdíjbiztosítás
Értékpapírok vásárlása
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.