Gyengül a forint, miben tartsd a pénzed? Mostanában sokaknak megfordul ez a kérdés a fejében. Nézzük, mit érdemes észben tartani, mire érdemes odafigyelni, ha devizabefektetésen gondolkodsz.

Az elmúlt időszakban szinte folyamatosan gyengül a forint.

Az elmúlt egy év árfolyam-változása. Forrás:finance.yahoo.com

Az elmúlt egy év árfolyam-változása. Forrás:finance.yahoo.com

 Mi a célod a devizabefektetéssel?

Több eset lehet:

  • külföldre akarsz költözni, gyakran akarsz külföldre utazni;
  • hozamra akarsz szert tenni a különböző devizák árfolyammozgásából…

Ha az első verzió igaz rád, akkor ne beszéljünk befektetésről, inkább megtakarítási formáról. Ezzel a megoldással kivédheted az árfolyamkockázatból adódó, esetleges veszteségeket.

Ha külföldre költözés, tartós külföldi tartózkodás a célod, akkor érdemes a célország devizájában tartani a pénzed.

Ha eleve devizában kapod a fizetésed, akkor érdemes abban a devizában is tartanod.

Ha függetleníteni szeretnéd magad a forint árfolyamváltozásától, tartsd devizában a megtakarításod.

Ha pl. egy éven belül, itthon akarod forintban elkölteni a pénzed, akkor nem ajánlom a devizabefektetést, hiszen előfordulhat, hogy nem a legjobb árfolyamon tudod átváltani a devizád forintra.

Mindenképpen döntsd el…

…, hogy Neked megéri-e a devizabefektetés.

Mint minden pénzbe kerül, tehát a devizabefektetésnek is vannak költségei. Ha kisebb összeget fektetnél be, akkor nem éri meg, mert arányaiban a költségek (számlavezetési díj, tranzakciós díj…)többe kerülnek, mint amit az árfolyamon nyersz. Ha nagyobb összeget akarsz befektetni, akkor már érdemes elgondolkodni a dolgon. Tarts megtakarításod egy részét devizában, de nem az egészet, s gondolkodj hosszú távon.

Saját szempontjaid alapján hozz döntést a mértéket illetően. Tartsd szem előtt az élethelyzetedet, a terveidet és a gazdaságosságot.

Ha nagy összeg áll rendelkezésedre a befektetéshez, akkor gondolkozz portfólióban (már kicsiben is szokd a gondolatot – erről írtam már), fontos a több lábon állás.

Melyik devizát válaszd?

Nincs ökölszabály, nincs egyetlen tuti válasz erre a kérdésre. A devizapiaci helyzettől és a jövőbeli várakozásoktól függ. Az alapján dönts, hogy mi a célod! Milyen célországok jöhetnek szóba ha hosszabb időre, vagy akár csak rövidre -de többször ugyanazon pénztnemet használó országba akarsz látogatni, tartózkodni…. Tudod, minden tudatos tervezést igényel.

Milyen devizabefektetési formát válassz?

Kockázatvállalási “kedvedtől” függően választhatsz a devizabetét, a deviza alapú államkötvények, deviza alapú befektetési alapok, devizapiaci műveletek, deviza alapú kötvények és részvények… között.

Összegzésül a devizabefektetésekről

Mindig egyéni helyzettől függ, megéri-e devizába fektetni vagy sem.

Egyszerre kell vizsgálod az élethelyzetedet, a gazdaságosságot és azt, hogy mennyire tudsz- akár napi szinten is – odafigyelni befektetésedre. Végig kell gondolnod, hogy hol és mikor szeretnéd a megtakarításaidat felhasználni. Ha nem tervezel külföldre költözni, akkor inkább nagyrészt forintban fektesd be a pénzed. Bármelyik befektetési mód mellett is döntesz, a különböző devizák inflációját, árfolyamát folyamatosan nyomon kell követned.

Van kérdésed? button (7) Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com
Megtakarítás gyarapítása TBSZ-szel
Szeptember 23-tól vége a magas kamatnak
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.