Kiderültek a felsőoktatási felvételi ponthatárok, hamarosan kezdődik a tanév, és sok felsőoktatási intézményben tanuló diáknál kerül napirendre a tandíj, albérlet, megélhetési költségek kérdése. Sokan gondolkodnak azon felvegyél-e vagy sem a diákhitel. Segítségként íme néhány infó a diákhitelekről. 

Mi is az a Diákhitel?

Egy mondatban: egy hosszú távú elköteleződés, így ha nem muszáj, ne vedd igénybe. A Diákhitel az egyetemi/főiskolai hallgatókra szabott speciális hitelkonstrukció,amelyet ha veszel, kamatokkal terhelten kell visszafizetned. Amíg a tanulmányaidat folytatod, nem kell törlesztened. De ez  az úgynevezett „türelmi” idő nem mentesít a diákhitelek megfizetésének kötelezettsége alól. A kölcsön törlesztésének megkezdése a hallgatói jogviszonyod megszűnését követően, de legkésőbb 40 éves korodban válik esedékessé.
Riport a fiatalok jövőképéről

Kétféle diákhitel közül választhatsz:

  • a Diákhitel 1 szabad felhasználású, azaz a lakhatási és életviteli költségeidet is fedezheted belőle. Összege havi max. 50.000 Ft.
  • a Diákhitel 2 csak tandíjra vehető igénybe, a folyósított összeget a képző intézmény (egyetem, főiskola) kapja meg.

Van-e kockázata a diákhitel igénybe vételének?

Mint minden pénzügyi megoldásnak, a diákhitelnek is vannak kockázatai.

Ha felveszed a diákhitelt, térj át a buddhista vallásra. Ha vissza akarod fizetni, egyszerűen muszáj hinned a reinkarnációban.

Egyébként ezekre az egyszerű szabályokra figyelj, mert ezek betartásával minimalizálhatod a Diákhitelben rejlő kockázatokat:

Mindkét Diákhitel

  • napi kamatozású, azaz a hitelfelvétel első napjától a visszafizetés napjáig, napi szinten halmozódik a tőketartozásodra a kamat.
  • ún. kamatos kamattal számolódik, azaz a meg nem fizetett kamat minden év végén tőkésítésre kerül. Ennek megfelelően, ha a Diákhitel felvétele mellett döntesz, tisztában kell lenned azzal, hogy a felvett hitelösszeg a visszafizetés megkezdését követően is nőhet.

Ha lehetőséged van rá, már a tanulmányi évek alatt kezdj előtörleszteni, így közvetlenül a tőketartozást is tudod csökkenteni.

A Diákhitel1 félévente változó kamatozású hitel, ezért ha ezt veszed igénybe, kövesd nyomon a kamatláb változását! A Diákhitel 1 kamata tavaly a második félévben csak 4,9 százalék volt, ez 1-2 éven belül könnyen felemelkedhet akár 10 százalékra is. A Diákhitel 2 esetében ez a kockázat nem áll fenn.

A Diákhitel 1 esetében felvehető összeg havi lebontásban aprópénznek tűnik, nyom nélkül el lehet költeni a napi kiadásokra. De a teljes tanulmányi idő alatt több millió forint adósság felhalmozódik fel.

A törlesztés első 2 évében a minimálbér alapján történő kötelező törlesztés összegei olyan alacsonyak, hogy jellemzően nem fedezik az éves szinten, a tőkére számított kamatot.

A Diákhitel felvételéhez  felelős döntés, a visszafizetéséhez pedig nagy pénzügyi tudatosságra van szükség: érdemes minél előbb visszafizetned a kölcsönt, a Diákhitel esetében az előtörlesztés ingyenes. Javaslom, hogy lehetőségeidhez mérten, a minimálisan előírt törlesztési összegnél magasabb összeget utalj, így elkerülheted azt, hogy a tartozásod a törlesztés első időszakában tovább nőjön.

A Diákhitel törlesztését a hallgatói jogviszonyod megszűnését követő negyedik hónapban kell megkezdened, ez alól nem jelent felmentést az sem, ha regisztrált álláskereső leszel, mert rögtön nem tudsz elhelyezkedni a friss diplomáddal. Ha fizetési nehézségbe ütköznél, mielőbb vedd fel a kapcsolatot a Diákhitel Központ ügyfélszolgálatával, és tájékozódj a fizetéskönnyítési lehetőségeidről!

A Diákhitel törlesztésnek minden hónap 12. napjáig meg kell érkeznie a Diákhitel számlaszámára. Amennyiben ez nem történik meg, hátralékba kerülsz, lejárt tartozásodra az ügyleti kamatnál magasabb késedelmi kamat kerül felszámításra. Hogy ezt elkerüld, az utalást néhány nappal korábban indítsd el!

Ami a diákhitel mellett szólhat:

Ha nem állami támogatott szakra, vagy külföldi egyetemre nyertél felvételt, és hiányszakmát tanulsz, akkor tekinthető jónak a Diákhitel 2 igénybe vétele. Egy neves egyetemen megszerzett, hiányszakmában szerzett diploma sokat ér, így a kezdő fizetés is magasabb lehet, amelyből akár 30 éves korodra vissza tudod fizetni a tartozásod, ha a fenti „szabályokat” betartod.

A fizetésed nem csak a képzettségedtől függ…hogyan-legyek-sikeres

 

Maradt még benned kérdés?

 

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*