Lassan már minden devizahiteles kézhez kapja a banki elszámolást tartalmazó levelet, hiszen az elszámoló levelek feladásának határideje a legtöbb bank esetében április 30. volt, de a hitelesek 5%-nak esetében május 6. a végső határidő.

Ha Te is közéjük tartozol, azt is megtudod, hogy mennyit kapsz vissza, illetve mekkora törlesztőrészlettel számolhatsz a továbbiakban.

De mi van, ha

  • nem értesz egyet a levélben foglaltakkal?
  • nem vagy elégedett az új törlesztőrészlettel?

Mit tehetsz, ha nem vagy elégedett az elszámolással?

hitelkiváltás

  1. Az elszámolást készítő bankodtól kérj részletes kimutatást a számítás tételes levezetéséről.  Ezt a bank 5 munkanapon belül köteles elkészíteni.
  2. Ha ezután sem értesz egyet az elszámolással, akkor panaszt tehetsz. Erre az elszámolás kézbesítésétől számított 30 nap áll rendelkezésedre. A bank a panasz kézhezvételétől számított 60 napon belül köteles választ adni az észrevételedre.
  3. Ha a bank, pénzintézet válaszában kapott indoklással továbbra sem vagy kibékülve, akkor az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület közreműködését is kérheted a panaszod rendezésére.
  4. Legvégső soron bírósághoz is fordulhatsz. Egy dolgot azonban ne felejts el: az MNB ellenőrzi és felügyeli az elszámolás menetét, és a banki elszámolásokat korrektnek tartja….

Ha elfogadod a bank elszámolását….

….a következő nagy feladatod annak megvizsgálása, hogy a már forintosított hiteledet olcsóbb hitellel ki tudod-e váltani. Ezzel a lépéssel akár fél – 1 millió között spórolhatsz meg.

Mit kell tudnod a hitelkiváltásról?

A hitelkiváltás akkor lehet sikeres, ha a hiteledet előzőleg rendben fizetted, elmaradásod nincs, és a hitel törlesztéséhez megfelelő jövedelemmel rendelkezel. A meglévő hiteled kiváltásához a megfelelő bank és hitel kiválasztásában segítséget nyújtok.

Az elszámolólevél kézhezvételét követően 60 nap áll rendelkezésedre, hogy felmond a jelenlegi hiteled a banknál.

A felmondástól számítva pedig további 90 napod lesz arra, hogy teljes egészében kifizesd a tartozásodat. A jelenlegi hiteled lezárása csak abban az esetben díjmentes, ha azt legalább részben másik banki hitelből váltod ki. Ha nem így történik (pl. saját megtakarításból fizeted vissza) a bank jogosan számít fel végtörlesztési díjat.

Ne lepődj meg!

A hitelkiváltáshoz felvett új hitelnek lehetnek induló költségei, (értékbecslés, tulajdoni lap, közjegzői díj, folyósítási jutalék.) de ezek elenyészőek ahhoz az összeghez képest, amelyet a kiváltással nyerhetsz. Sőt! van olyan banki ajánlat is, amely egy jelentős összeget ír jóvá a számlán a bankváltásért „hálául”.

 

 
Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com