Kreatív és proaktív vagy? Unod az alkalmazotti létet, vagy egyáltalán nem is Neked való az az életforma , amelyben másoktól függesz, más mondja meg , mit tegyél, és hogyan és mikor… Vagy van egy jó ötleted, és szeretnéd megvalósítani azt? Vállalkozz!

Ha még az utadat keresed, légy egyéni vállalkozó.

Hova kell menned, és mit kell tenned?

vallakozo_leszekLássuk lépésről lépésre, mi a teendőd:

 • Ideiglenesen regisztráld magad a magyarország.hu oldalon.
 • Ha ez megtörtént, foglalj időpontot a neked szimpatikus okmányirodába, hogy személyesen is hitelesítsd a vállalkozói szándékodat.
 • Tudnod kell, hogy mely tevékenységi körben szeretnél vállalkozni. Ezt egy hivatalos listából tudod kiválasztani. Arra figyelj, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyeket csak külön engedély, vagy végzettség mellett lehet végezni. Ha mégis engedélyköteles vállalkozói tevékenységet választanál (s még nem rendelkezel az előírt jogosultsággal, bizonyítvánnyal, végzettséggel), akkor annak megszerzéséről gondoskodnod kell, így csúszhat a vállalkozásod elindítása.
 • Döntsd el, hol lesz a vállalkozásodat székhelye. Ki kell töltened egy nyomtatványt az egyéni vállalkozás indításakor. Ez a nyomtatvány településenként eltérő lehet. A számodra megfelelő nyomtatványt le tudod innen tölteni, de a kitöltéséhez szükséged lesz egy programra, amelyet telepítened kell a gépedre. Ha mindent kitöltöttél az előírásoknak megfelelően, az ügyfélkapun keresztül küldd be a nyomtatványt a vállalkozásod székhelye szerint illetékes okmányirodának. A hivatalnak van ügyintézési, eljárási ideje, várj az értesítésre, hogy elfogadták-e a kérelmedet.
 • A hivatalos értesítés kézhez vétele után elkezdheted vállalkozói tevékenységedet.

 • A vállalkozás pénzügyi vonzatai:

  Egyéni vállalkozóként igyekezz külön választani a magán és a vállalkozás pénzügyeit.

 • Bár nem kötelező, de nem árt ha nyitsz egy külön vállalkozói bankszámlát. A bankok többféle vállalkozói csomagot kínálnak, válaszd ki a Neked legmegfelelőbbet.
 • Jelentkezz be a székhely szerinti önkormányzatnál az iparűzési adó alá. Év végén adóbevallást kell feléjük készítened.
 • Kötelező a kamarai tagság, kérd a területi iparkamaránál a nyilvántartásba vételedet. A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmek csak az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulásnak a területi kereskedelmi és iparkamara erre a célra elkülönített bankszámláján történő jóváírást követően teljesíthetők. Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba feltétlenül írd be adószámodat és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.
 • Vásárolj nyugta és számlatömböt, bélyegzőt, szükség esetén pénztárgépet.
 • Ha kezdő vállalkozóként még csak kisebb dolgokban gondolkodsz, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) válaszd. Ehhez meg kell felelned néhány követelménynek, és be kell tartanod néhány szabályt, de megérheti ezt választanod.

 • Fontos!

 • Minden vállalkozásodra vonatkozó adót és járulékot időben befizess, ellenkező esetben bírságokra számíthatsz.
 • Minden évben készítsd el adóbevallásod.
 • Ha úgy érzed, hogy mindez nem megy egyedül, kérj segítséget egy könyvelőtől.

  Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta
  a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
  +36 30 737 5074


  Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


  „7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
  Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

  Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

  Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!