Te is azok közé tartozol, akik külföldön dolgoznak? Neked is gondot okoz, hogy mit csinálj a kinti munkával megszerzett, megtakarított pénzeddel. Egyik lehetőséged, hogy hazaküldöd. Ok, de hogyan hozhatod haza a legolcsóbban?Ha már itthon a pénz, milyen befektetési lehetőségeid vannak? Mindez mennyibe kerül? Lássuk a válaszokat!

Jelenleg cca. 120 ezer magyar dolgozik külföldön. Talán Te is közéjük tartozol. A külföldön dolgozók nagy része a kint megkeresett pénzt itthon szeretné felhasználni, gyarapítani, ami azt jelenti, hogy a megtakarított pénz hazautalásáról, és megfelelő elhelyezéséről kell döntést hozni.

Az alábbiakban összeszedtem néhány kérdést, amelyeket a külföldön dolgozó, megtakarítással rendelkező ügyfeleimmel már átbeszéltünk. Nézd meg,  milyen lehetőségeid vannak, mik a legolcsóbb, és melyek a potenciálisan legjobb hozamot ígérő befektetési lehetőségek.

“Milyen devizában legyen a pénzem?”

Ez már önmagában is egy befektetési döntés, hiszen előfordul, hogy a magyar fizetőeszköz erősödik vagy épp gyengül, így ezekben az esetekben a megtakarításod értéke más devizában számolva változik.  Nagyot emelkedhet, de  veszíthet sokat is az értékéből.

Ezt a hatást könnyedén csökkentheted. Nem kell mást tenned, mint a külföldi pénzed egy részét átváltod forintra. Viszont például az adott devizára vonatkozó eltérő infláció miatt nehéz teljesen kivédeni az ilyen jellegű kockázatot. Ráadásul a devizális megosztás több tíz millió felett gazdaságos.

“Hogy érdemes haza utalni a pénzem?”

Amennyiben külföldön megszerzett pénzedet szeretnéd itthon forintban gyarapítani, a pénz hazautalásánál két tételt érdemes jól szemügyre venned:

  • az utalás díját, és
  • a váltási árfolyamot.

Mindezeket figyelembe véve a jelenleg elérhető egyik leggazdaságosabb és legbiztonságosabb szolgáltatást a Transferwisenál éred el.

A Transferwise nem egy bank, hanem egy modern pénzküldő szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy a bankoknál sokkal olcsóbban, középárfolyamon váltsd be egyik országból a másikba, egyik devizáról a másikra szóló utalásaid.

Az euró és az angol font utalásokért 0,5 százalékot, de minimum egy eurót/fontot kér a rendszer.  Némelyik banknál a nemzetközi átutalás százalékos díja ennél is alacsonyabb, ám az egyszeri díj 5-10 euró is lehet, így a Transferwise díja jelenleg verhetetlenül alacsony. A banki gyakorlattal szemben, ahol a  váltás költsége az utalni kívánt összeg 1-3 százaléka is lehet;  középárfolyamon jutsz a kívánt devizához.

“Hová tegyem, ha már megérkezett külföldről a pénz?”

A hazautalt pénzed  bármilyen formában befektetheted. Legyen az betét, állampapír,befektetési alap vagy bármi egyéb.

Tudni szeretnéd, milyen befektetési lehetőségeid vannak jelenleg? Katt ide!

Az viszont egy sokkal érdekesebb kérdés, hogy mit tegyél, ha forint helyett minden hónapban nagyobb összegű eurót tennél félre itthon?

Egyet biztosan ne tegyél: ne tartsd készpénzben. Miért?

  • Ebben a formában semmiféle kamatot nem kapsz érte.
  • Nem biztonságos, és semmiféle garancia nem vonatkozik rá (mint pl. egy bankbetétre vagy egy befektetésre).

Ha nem a kamat/hozam az elsődleges szempont a pénzed elhelyezésénél, akkor arra is  van lehetőséged, hogy a pénzed egy nulla közeli kamatot biztosító, de biztonságos és könnyen hozzá férhető helyre tegyed: egy devizaszámlára. Devizaszámlát a legtöbb banknál tudsz nyitni.

Találhatsz olyan bankot is, ahol a devizaszámládat 0 forintért vezetheted, vagy ahol 0 forintért írják jóvá a minden hónapban megérkező utalásaidat.

“Hova tegyem a pénzt, ha hozamot is szeretnék?”

Ha a devizaárfolyamok változásából esetlegesen szerezhető nyereséggel nem elégszel meg, akkor az első lehetőség, a deviza-bankbetét. Magas kamatokat ebben az esetben ne várj.

A  Prémium Euró Magyar Államkötvények (P€MÁK) a bankbetéteknél jóval vonzóbbak lehetnek. Biztonságosak, teljes körű állami tőke- és hozamgarancia vonatkozik rájuk. Ezek 3 éves futamidővel járnak, de a kamatuk sokkal magasabb, mint egy bankbetétnek.

Ha ezekbe fekteted a megtakarított euródat, az európai infláció értékét 2 százalékponttal meghaladó kamatot kapsz. A kamat évről évre változik, de sosem lehet kevesebb 2%-nál. Azt viszont ne felejtsd el, hogy ezek kamata után 15%-os kamatadót, és a 6%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO) is meg kell fizetned. (Ilyen adófizetési kötelezettség a magyar lakossági állampapírok forintos tagjánál nincs.)

A bankbetéteken túli lehetőségek közül választhatsz a befektetési alapokból is, amelyek között minden kategóriában számos devizában megvásárolható alap is elérhető. Egy komplett befektetési alap portfóliót építhetsz fel. Ennél a befektetési eszköznél viszont azt se felejtsd el, hogy ezeknek az árfolyamai már (típustól függően) nagyobb kilengéseket is produkálhatnak.

Van kérdésed? button (7) Átbeszélnéd döntés előtt?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*
A nyár pénzügyi kérdése: valutaváltás
Ha az értékpapírszámla-váltáson gondolkodsz....
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.