Életed során sokféle megtakarítási lehetőséggel találkozhatsz: életkortól, családi helyzettől, anyagi lehetőségektől függően érdemes átgondolnod, hova teszed a pénzed. Ha úgy érzed, hiába szeretnél, egyszerűen nem tudsz miből félretenni, ebben a bejegyzésben tippeket kapsz a megtakarítás elkezdéséhez.

A pénzügyi coachingra jelentkező ügyfeleimnél rendszeresen felmerülő kérdés: hogyan takarékoskodjon, ha alig jön ki a havi fizetéséből, ha szűkös a családi költségvetése, ha hónapról hónapra él?
Sokan úgy gondolják, felesleges havi néhány ezer forintot félretenni, ezért inkább el sem kezdik a spórolást.

Hogyan csináld? 

Készíts családi költségvetést: nézd meg, van-e egy kis rés, ahol pár ezer forintot félre tudsz tenni. A lényeg nem az összeg, hanem az, hogy próbálj meg rendszeresen megtakarítani. Ez több banki terméknél kifizetődő, s ösztönző hatása is van a kis összegű megtakarításnak.
Kis összegű, de rendszeres megtakarításokkal hónapok során olyan összegeket tudsz összegyűjteni, amire nem is gondolnál. Például havi 5-10 ezer forint rendszeres megtakarításából 2-3 év alatt akár több havi havi rezsire vagy egyéb váratlan kiadásra elegendő tartalékot is összegyűjthetsz.

Ezekkel kell tisztában kell lenned a konkrét megtakarítás kiválasztásakor

  • a pénzügyi helyzeteddel,
  • a spórolásod, megtakarításod konkrét céljaival,
  • a kockázatviselési hajlandóságoddal,
  • a befektetési szokásaiddal…

 

Ha ezeket tisztázod, azzal máris sokat szűkítesz a körön, és egyből közelebb kerülhetsz a számodra megfelelő megtakarítási konstrukció kiválasztásához.

Először fizess magadnak!

Ne a hóvégi maradékból akarj megtakarítani, hanem a megtakarítást kezeld kiadásként és még hónap elején tedd félre a megspórolandó összeget, és lehetőleg később se nyúlj hozzá. Próbálj hosszú távra tervezni: lehetőleg minden hónapban ugyanannyit, vagy egy meghatározott összegnél többet – tegyél félre.

Döntsd el, mi a megtakarításod célja: egy új számítógépre, háztartásigépre, lakásfelújításra teszel félre, vagy hosszú távon gondolkodva spórolsz – pl. gyermeked egyetemi tanulmányaira, vagy nyugdíjelőtakarékosságra. Megtakarításaiddal bővülnek jövőbeni anyagi lehetőségeid, így teremtheted meg a saját erőt egy ingatlan vásárlásához, de anyagi biztonságot is képezhetsz arra az esetre, ha (pl. munkanélküliség, betegség miatt) átmenetileg vagy tartósan csökkenne, vagy kiesne a jövedelmed.

Mikor lesz szükséged a megtakarított pénzre?

Ez egy nagyon fontos kérdés. Ha csak rövid távú megtakarítási konstrukcióban gondolkodsz, akkor a hosszú távú befektetések közül nem érdemes választanod, hiszen ezeket csak nagy veszteségek árán tudod majd értékesíteni, amikor szükséged lenne a megtakarításra. Ebből következik, hogy fontos azt is tudnod, hogy szükség esetén milyen könnyen tudod az adott befektetést felszámolni, milyen gyorsan és mekkora költséggel juthatsz hozzá a pénzedhez.

Milyen megtakarítási konstrukcióra van szükséged?

Erre nincs hüvelykujj-szabály, élethelyzetenként eltérő, kinek, mikor mire van szüksége. Néhány példa.

Ha kisgyermekes, családos vagy: számodra fontos az, hogy generációkon átívelő megtakarítások mellett olyanokban is tartsd a pénzed, amihez viszonylag könnyen hozzáférhetsz, mégis “látható” hozamot termelnek. Számodra optimális lehet, ha Start-számlán fekteted be a pénzed egy részét. Ugyanakkor különféle befektetési alapokba (pl. vegyes alapokba vagy ingatlanalapba) is fektethetsz.

Ha középkorú szülő vagy, akkor fontos a nyugdíj-előtakarékosság, de azzal is számolnod kell, hogy a gyereked (vagy gyerekeid) nem sokára elköltözik otthonról, így részben az ő jövőjére is gondolnod kell. Így itt a megtakarításod egyik része lehet a lakástakarék, ugyanakkor a nyugdíj szempontjából optimális az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla, vagy a nyugdíjbiztosítás. De akár TBSZ-ben is gondolkozhatsz: részlegesen, vagy teljesen adómentesen juthatsz a megtakarításod hozamához.

Ha egyedülálló, dolgozó fiatal vagy: feltételezhető, hogy ingatlanra gyűjtesz, de takarékoskodhatsz akár egy autóra, vagy a családalapítással kapcsolatos költségekre is. Neked is ajánlható a már említett lakástakarék, és/vagy a TBSZ.

A lényeg 

Akár a nyugdíjas éveid anyagi biztonságáról, a gyermeked, unokád jövőjének támogatásáról, a továbbtanulás pénzügyi fedezetéről, lakáscélú megtakarításról, vagy “csak” a megszokott életszínvonal fenntartásáról szeretnél gondoskodni, a megtakarításod valódi értéke abban rejlik, hogy anyagi biztonságot ad a személyes céljaid megvalósításához.

A rendszeres megtakarítás lényege, hogy nem egy nagyobb tőkét fektetsz be (ami még nincs még, s eddig úgy érezted, sosem lesz befektetni való pénzed), hanem rendszeres időközönként, azonos nagyságú részletekben. Így

  • Te dönthetsz arról, hogy havonta mikor és mekkora összeget csoportosítasz, teszel át a megtakarításba;
  • igényeid alapján alakíthatod a befektetésed mértékét – havi pár ezer forinttól tetszés szerint növelheted a rendszeres megtakarításra szánt összeget…
Szeretnél egy jó  megtakarítási portfóliót? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com