A pénzügyi jólét felé vezető úton az egyik legfontosabb dolog, amire emlékezni kell, a diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció. A diverzifikáció magában foglalja a befektetési portfólió kiterjesztését a magas likviditású befektetésekre. Ez a cikk a likvid befektetési eszközökről szól.

A likvid befektetés lehetőséget kínál arra, hogy gazdagodj, miközben pénzeszközeid könnyen hozzáférhetőek maradnak. A likvid befektetések segítségével folyamatosan gyarapodhatsz és nyomon követheted nettó vagyonodat anélkül, hogy az összes pénzedet lekötnéd egy hosszútávú befektetési eszközben.

Nem vagy biztos benne, hogy a magas likviditású befektetéseknek hol a helye a portfólióban? Íme a témával kapcsolatos alapozó, valamint néhány választási lehetőség, amelyeket érdemes megfontolnod.

Mi a likviditás definíciója?

A likvid befektetések teljes megértéséhez meg kell érteni magát a likviditást.

Mit jelent a likvid nettó vagyon, és mit jelent a likviditás? A likviditás azt jelenti, hogy elegendő mennyiségű hozzáférhető – likvid – eszközzel rendelkezel, amelyet könnyen készpénzre válthatsz. A **likviditás** tehát fizetőképességet jelent, azaz mennyire könnyen vagyunk képesek pontosan, határidőre rendezni tartozásainkat, számláinkat. Például a likvid nettó vagyon, amikor összeadod az összes likvid – azaz szabadon, gyorsan felhasználható- eszközödet, és kivonod belőle a kötelezettségeidet.

A likvid befektetések olyan befektetések, amelyeket simán készpénzre válthatsz.

A mindennapi életben ez alapvetően azt jelenti, hogy elegendő készpénz (vagy készpénzzel egyenértékű eszköz) van kéznél, hogy minden kiadásodat időben kifizesd anélkül, hogy felhalmozódnának a számláid.

A könnyű hozzáférés miatt a likvid befektetés kiváló hely a vésztartalék tárolására. A likvid befektetés egy olyan eszköz, amelyben megtakarításokat tarthatsz, miközben egy nagyobb vásárlásra gyűjtesz, mint például egy autó vagy egy ingatlan előlege.

Másrészt egy illikvid befektetés megköveteli, hogy lemondj a rendszeres vagy könnyű hozzáférésről a magasabb potenciális hozam érdekében. Ez azt is jelentheti, hogy ha a befektetés rövid távon visszaesik, akkor pénzt veszíthetsz, ha azt felszámolod, eladod.

Magas likviditású befektetések 1×1

Mint fentebb olvashattad, a likvid befektetések olyan eszközök, amelyek könnyen, rövid időn belül készpénzre válthatók anélkül, hogy értékük csökkenne. A magas likviditású befektetések viszont egyszerűen olyan eszközök, amelyek a legkönnyebben és leggyorsabban készpénzre válthatók.

A rendkívül likvid befektetéseket pénzeszköz-egyenértékesnek nevezik. Ennek az az oka, hogy az emberek általában biztosak lehetnek abban, hogy likvid befektetéseiket bármikor könnyen készpénzre válthatják.

De a likvid befektetések nem csupán készpénzzel egyenértékűek.

Tényezők, amelyek likviddé teszik a befektetést

Ahhoz, hogy egy befektetés rendkívül likvid befektetés legyen, több tényezőnek meg kell felelnie:

  • Az eszköznek egy kialakult likvid piacon kell lennie.
  • Az eszköznek nagyszámú, könnyen elérhető, érdeklődő vásárlót kell fenntartania.
  • Az eszköznek könnyen és biztonságosan átvihetőnek kell lennie, és meg kell őriznie értékét.

Miért fontosak a magas likviditású befektetések?

Ha olvastál már arról, miért fontos a személyes pénzügyekkel foglalkozni, és hogyan erősítheted meg személyes pénzügyeidet ma, holnap és a jövőben, akkor kétségtelenül olvastál a nyugdíjszámlákba való befektetés fontosságáról, ami különbözik a likvid befektetéstől.

Bár a nyugdíjszámlák felpörgetése és az okos befektetés – a nyugdíjcélú megtakarítások megtervezésével – minden bizonnyal kiemelt prioritású kell, hogy legyen, gondolni kell az „itt és most” helyzetre is.

A közeljövőre való felkészülés nagyon fontossá teszi a rendkívül likvid befektetéseket.

Alacsony kockázatú befektetés a közeljövőre

A likvid befektetések birtoklása azt jelenti, hogy ma ki tudod fizetni a megélhetési költségeidet. Kényelmes védőhálót is biztosít, amely felkészít az esetleges vészhelyzetekre.

A likvid befektetések nagyszerű eszközt jelentenek, ha rövid távú pénzügyi célból takarékoskodsz. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan növelheted az alapot, és a közeljövőben továbbra is könnyedén hozzáférhetsz a szükséges készpénzhez. Lehetőséget ad arra is, hogy megtanuld, hogyan kezdj el befektetni, alacsony kockázattal.

Milyen közel van a közeljövő? A likvid befektetések jó megoldást jelentenek, ha három évnél rövidebb időn belül szeretnéd felhasználni a készpénzt.

A készpénzhez való könnyű hozzáférésnek köszönhetően a rendkívül likvid befektetések nagyszerű lehetőséget jelentenek megtakarításra, például vészhelyzeti alapra, új ingatlan előlegére vagy esküvőre.

A rendkívül likvid befektetések hátránya

Ne feledd a befektetés első szabályát: diverzifikálj, diverzifikálj, diverzifikálj.

@papsztkriszta Ha a kemény munkával megszerzett pénzedet sikerrel akarod befektetni, akkor 9 alapszabályt kell betartanod… #pénzügyifitneszKrisztával #befektetés #megtakarítás #vagyonépítés #pénzügyitanácsadás ♬ Kings & Queens – Ava Max

Bár a likvid befektetések nagyon előnyösek lehetnek, és mindenképpen kell, hogy a teljes befektetési portfóliónak egy részét képezzék, semmiképpen se akarj pusztán likvid befektetésekre hagyatkozni vagyonod növelése érdekében. A befektetési háromszöget szem előtt tartva, a likviditásért cserébe, le kell mondanod a magas hozamról.

Mi a trükk a rendkívül likvid befektetésekkel?

Nos, minél likvidebb egy eszköz, annál kevésbé fog növekedni az értéke idővel.

Tegyük fel például, hogy egy nagy, közeljövőben esedékes vásárlásra spórolsz, gyűjtesz pénzt.
Dönthetsz úgy, hogy bizonyos összeget készpénzben tartasz, ez az egyik leglikvidebb befektetés. De idővel a készpénz nem lesz képes felvenni a versenyt az inflációval. A pénz vásárlóereje elkerülhetetlenül csökkenni fog az évek múlásával.

Ez az oka annak, hogy a nyugdíjazásra való felkészülés többről szól, mint a készpénz megtakarításáról – a különféle típusú befektetések ésszerű befektetéséről.

A vagyon gyarapításához és a hosszú távú pénzügyi egészség megteremtéséhez a kulcs a különböző eszközök kombinációja. Ezek közé az eszközök közé tartoznak többek között a rendkívül likvid befektetések, mint például a passzív ingatlanbefektetés.

Mint minden pénzügyi döntésnél, itt is egyensúly van a kockázat és a hozzáférés között. Neked kell eldöntened, hogy portfóliódnak mekkora része lesz likvid befektetés.

10+1 Erősen likvid vs rövid távú magas likvid befektetések

Természetesen nem minden likvid befektetés egyforma. Egyes eszközök likvidebbek, mint mások.

Léteznek például magas likviditású eszközök és rövid lejáratú, nagyon likvid eszközök.

A likvid befektetések között a legnagyobb változó az átváltásig eltelt idő. Ez csak azt jelenti, hogy milyen egyszerű és mennyi ideig tart egy eszköz készpénzre váltása. Minél könnyebb egy eszközt készpénzre váltani, annál likvidebb.

Rövid távú magas likviditású eszközök és számlák

A rövid távú magas likviditású befektetések gyorsan és egyszerűen elérhetők. Előfordulhat, hogy egy éven belül készpénzre váltod, de ha akarod, hosszabb ideig is megtarthatod őket befektetésként.

1. Készpénz

A rövid távú, magas likviditású eszközök közül a készpénz a leglikvidebb eszköz. A fizikai fizetőeszközt vagy saját széfedben tarthatod, vagy a bankszámládon, s egyszerűen hozzáférhetsz ATM-ből történő kifizetéssel.

A készpénz hátránya, hogy nem kamatozik, így nehéz lépést tartani az inflációval.

2. Kincstárjegyek és kincstári kötvények

A kincstárjegyek, más néven állampapírok, rendkívül likvid eszközök, amelyek a kötvények legstabilabb fajtái közé tartoznak, mivel a kormány maga támogatja ezeket. A kötvény megtartása a lejáratig kamatozik.

Ha gyorsan készpénzre van szükséged, hamarabb is eladhatod őket.

3. Letéti jegyek

Érdekel, mi az a letéti jegy? A letéti jegy egy névre szóló hitelviszonyt megtestesítő értékpapír.

Magyarországon hazai hitelintézet, külföldi hitelintézet fióktelepe, valamint a Magyar Nemzeti Bank bocsáthat ki letéti jegyeket. Kibocsátója köteles a letéti jegybe elhelyezett összeg lejáratkori visszafizetésére, illetve kamatainak megfizetésére.

Futamideje maximum 3 év. Ez alatt nem, vagy csak jelentős költségek árán törhető fel a betét. Azonban a letéti jegy értékpapír mivoltából fakadóan kereskedhető, így a feltörésre nagyon ritkán kerül sor.

4. ETF-ek

A tőzsdén kereskedett alapokkal vagy ETF-ekkel több részvénybe is befektethetsz egyetlen vállalat részvényei helyett. De ne feledd: az ETF-ek ugyanolyan ingadozóak, mint a piac.

Nem lehet tudni, hogy a Te ETF-jeid többet vagy kevesebbet érnek-e, ha ép el akarod adni őket. De bármikor szabadon eladhatod őket, amikor készpénzre van szükséged, azaz az ETF-ekkel a kereskedési nap folyamán bármikor, 9:00 és 17:00 között lehet kereskedni. Ez fontos likvid befektetési lehetőséggé teszi őket.

5. Pénzpiaci alapok

Ezek olyan befektetési alapok, amelyek kifejezetten magas likviditású, rövid távú befektetésekbe fektetnek be. A befektetők a pénzpiaci alapokhoz fordulnak, mert magas likviditást kínálnak nagyon alacsony kockázat mellett, így kiváló választás, ha rövid távú cél érdekében befektetési eszközre van szükséged.

6. Folyószámla lekötött betét

A folyószámlák a második helyen állnak a készpénz után, mint a leglikvidebb eszköz. Bár a folyószámlák általában nem befektetésre valók, a számlán lekötött betétben elhelyezett pénz kamatozik.

Akár 11%-os kamatot is kínálnak, ezért érdemes megfontolni, ha nem szeretnél lemondani a kamatozás lehetőségéről.

7. Megtakarítási számlák

A lekötött betéteknél elveszhet a teljes kamat, ha a vállalt lekötési idő előtt feltöröd a betétet, és kiveszed a pénzed. Ezzel szemben a megtakarítási számláknál vagy takarékszámláknál nem kell lekötnöd a pénzt, és a napi kamatozás miatt bármikor kamatveszteség nélkül hozzáférhetsz a megtakarításodhoz, vagyis maximálisan rugalmas, és még kamatot is biztosít.

Közép- és hosszú távú magas likviditású eszközök és számlák

A közepes és hosszú távú magas likviditású eszközök és számlák továbbra is viszonylag gyorsan és egyszerűen elérhetők, de gyakran nem olyan gyorsan, mint a fent felsoroltak. Fontos részét képezik egy változatos vagy minden időjárási portfóliónak, és érdemes megfontolni néhányat közülük.

8. Egyedi részvények

Az egyedi részvények a legkönnyebben likvidálható befektetések közé tartoznak, de egyben a leginkább ingadozók is. Ez azt jelenti, hogy veszteséggel kell szembenézned, ha likvidálnod kell vagyonodat, miközben a tőzsde épp esik. Fontos, hogy a befektetés megkezdése előtt megtanuld, hogyan keress és válassz részvényeket.

Mivel ingadozóak, a részvény nem a legbiztonságosabb választás sürgősségi alap létrehozásához, de továbbra is fontos részét képezik a diverzifikált portfólió felépítésének, különösen likvid befektetések esetén.

A vállalatok részvényeinek vásárlásának megkezdéséhez beszélj egy pénzügyi tanácsadóval, nyiss értékpapírszámlát.

9. Alapok (index alapok és befektetési alapok)

Sok befektető szeret olyan alapokba fektetni, mint az indexalapok és a befektetési alapok, mert ezek egyszerű módot kínálnak a befektetések diverzifikálására. Egy alap kötvények, részvények stb. összességébe fektethet be, ha a Te pénzedet más befektetők pénzével csoportosítja.

A bökkenő azonban az, hogy az indexalapokkal és a befektetési alapokkal csak naponta egyszer kereskednek a piac zárásakor, így valamivel kevésbé likvidek, mint az ETF-ek vagy a részvények. A befektetési alapok kezelési díjai is magasabbak, mint az indexalapoké.

10. Adóköteles befektetési számlák

Az adóköteles befektetési számlákon részvények, kötvények, ETF-ek, indexalapok és befektetési alapok tarthatók. Ha eladod a befektetési eszközeidet, azok készpénzben elérhetőek lesznek, általában napokon belül.

Ne feledd azonban, hogy eszközeid ki vannak téve a piaci feltételeknek, ezért előfordulhat, hogy bizonyos esetekben veszteséggel kell eladnod azokat.

+1. Nemesfémek

Bár nem népszerű befektetési lehetőség, a nemesfémek valójában lehetnek likvid és nem likvid befektetések is.

Az, hogy likvidekk-e vagy sem, számos dologtól függ, beleértve azt is, hogy hol tárolod a fémeket, és milyen könnyen találsz kereskedőket, akik készpénzre válthatnak.

Szakértői tipp:

Ismerd meg kockázattűrő képességedet Mielőtt úgy döntesz, hogy pénzt fektetsz be, tudnod kell, mennyire érzed magad kockázatvállalónak. Szánj egy kis időt annak értékelésére, hogy előnyben részesíted-e az alacsony kockázatú opciókat, például a kötvényeke, vagy megengedheted-e a kockázatosabb befektetéseket, például részvényeket.

Ideális esetben a különböző típusú befektetések jó keverékével kell rendelkezned, de tudnod kell, hogy mi válik be, és mi nem, mielőtt elkezdenéd.

Mikor van értelme likvid befektetést tartani?

Érdemes likvid befektetést tartani, ha rövid időn belül szükséges lehet a pénz felhasználása.

Így ezek a befektetések a legjobbak, ha nagy vásárlásra spórolsz, vagy gyorsan szeretnél készpénzhez jutni a vésztartalék részeként.

Minden pénzügyi tervezési folyamatban megvan a helyük. De fontolóra kell venned azokat az illikvid befektetéseket is, amelyek magasabb potenciális megtérülést biztosíthatnak.

Mi a leglikvidebb eszköz?

Az összes eszköz közül a leglikvidebb a készpénz.

Mi a likvid és a nem likvid befektetés?

A likvid és a nem likvid befektetést az határozza meg, hogy mennyire könnyű kivenni a pénzt a befektetésből. A likvid befektetések megkönnyítik a gyors készpénzszerzést.

A nem likvideket nem olyan egyszerű kivenni, és bizonyos esetekben díjak is felmerülhetnek.

Nem likvid befektetés esetén előfordulhat, hogy kevesebb pénzt kell kapsz, mint amennyit szeretnél, ha azt mondod: „Szükségem van a pénzre!”. És a készpénz megszerzése is lassabb folyamat lehet.

Az illikvid eszközök nagyon értékes részét képezhetik teljes portfóliódnak, nem tudod könnyen készpénzre váltani vagy eladni anélkül, hogy veszteséget ne szenvedj el az eladáskor.

Az illikvid eszközök példái lehetnek gyűjtemények, ingatlanok vagy egyéb immateriális javak.

Jobbak a likvid befektetések?

Vannak olyan körülmények, amikor a likvid befektetések jobbak, például ha gyorsan szükséged van készpénzre, vagy nem vagy biztos abban, hogy mikor lesz szükséged rá.

De a nem likvideknek is megvan a maguk helye, különösen, ha hosszú távon akarod gyarapítani a pénzedet, és a kettő kombinációját kell használned egy diverzifikált portfólióhoz.

Mit jelent erősen likvidnek lenni?

A magas likviditás azt jelenti, hogy a befektetést könnyedén készpénzre válthathatod anélkül, hogy közben pénzt veszítenél. Meglehetősen gyors és kényelmes módon kell visszakapnod a pénzedet.

A rendkívül likvid eszközök birtoklása okos ötlet, ha kamatoztatni szeretnéd, de bármikor hozzá szeretnél férni a pénzedhez.

Érd el pénzügyi céljaidat rendkívül likvid befektetésekkel!

A likvid befektetések minden egészséges pénzügyi portfólió kulcsfontosságú részét képezik. Használhatod őket rövid távú céljaid eléréséhez, miközben további változatosságot biztosít befektetéseidnek.

Kezdd azzal, hogy kutatást végzel a magas likviditású befektetések különböző típusairól, beleértve a rövid távúakat is, majd válassz egyet (vagy többet), amelybe befektetsz. Ezt követően további befektetéseket is vehetsz, ahogy kényelmesebbnek érzed magad.

Mint említettem, ezek a befektetések minden portfólió elengedhetetlen részei, de csak egy lépés a pénzügyi bizonytalanságtól való megszabadulás folyamatában. Továbbra is tudj meg többet arról, hogyan működik a befektetés, és hogyan építheted fel pénzügyi jólétedet.