Az egyre alacsonyabb kamatok ellenére az állampapírok továbbra is a kockázatkerülő befektetők kedvencei, hiszen szinte ez az egyetlen kockázatmentes befektetési eszköz, amely képes az infláció fölötti hozamot elérni. Ebben a cikkben megnézzük, melyik állampapírba érdemes most fektetni.

A kamatok eltűnnek

Az elmúlt években nagyot esett a hazai lakossági állampapírok nominális hozama, a kamatlábakat folyamatosan csökkentette az Államadósság Kezelő Központ Zrt, ahogy a kormány belső finanszírozásra irányuló céljai megvalósulni látszottak.

Miközben egy egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyre tavaly februárban még 2,75%-os kamatot kaptunk, ma ennek utódjára, az Egyéves Állampapírra már csak 2%-os kamatot fizetnek. Ugyanez a csökkenő tendencia más állampapíroknál is megfigyelhető.

Ezek a jelenlegi lakossági állampapír-kamatok

Forrás: Állampapír.hu

A legmagasabb nominális kamatot a 2023/I sorozatú Prémium Magyar Állampapírral (PMÁP) érheted el, ami 3,8%-ot fizet (inflációkövető kamatbázis +3% kamatprémium),

  • ezt követi a 2021/J sorozatú PMÁP 3,55% nominális kamattal,
  • majd a Babakötvény, melynek 3,4%-os kamata mellett 10%, maximum éves 6000 forint állami támogatást is igénybe vehetünk (vagyis befektetett összegtől függően ezzel a hitelpapírral érhetjük el a legjobb nominális hozamot).

 

 

 

Akamatok vágása csak azért érinti érzékenyen a befektetőket, mert az idei év átlagára 2,3%-os inflációt prognosztizál a jegybank, jövőre ez az érték 2,5% lesz, hosszú távon az MNB célja pedig 3% (+/- 1% toleranciasávval).

Magyarul az infláció lényegében az összes rövidebb lejáratú állampapír hozamát le fogja radírozni, sőt még a diszkoncstkincstárjegy-hozamok alapján beárazott Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 2022-es lejáratú éves változatának reálhozama is a negatív tartományba csúszik.

Mit érdemes megvenni?

Mivel a reálhozam a rövid állampapírok esetén most már gyakorlatilag kivétel nélkül negatív, reálértéknövelő befektetési céllal egyedül az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírt és a nagyon hosszú távú, csak gyerekcélra elkölthető Babakötvényt lesz érdemes megvásárolni. Ezek a termékek sem jelentenek viszont tökéletes védelmet az infláció ellen.

Az inflációkövető állampapírok kamatbázisa alapvetően az előző évi infláció, a kamat megállapítása azonban nem a következő év január 1-jén történik. A most megvásárolható 2021/J, illetve 2023/I sorozatú állampapírok első kamatperiódusának kamatbázisát október 3-án állapították meg, melyhez a január és június közötti időszak árszintjét hasonlították a tavalyi év hasonló periódusához, így a kamatbázis 2,3%, a teljes kamat pedig 3,04% és 3,55% lett.

A következő módosítás március 18-án történik majd meg, a kamatfizetés előtt négy nappal, az idei infláció alapján.

Érdemes megjegyezni, hogy ezeknek a termékeknek a kamatprémiuma is jelentősen csökkent: míg tavaly még 2,75% és 3,25%-os kamatprémiummal lehetett jegyezni PMÁP-ot, ma már csak 1,25% kamatprémiumot kínál a hároméves termék, míg az ötévesé 1,5%-ra csökkent. Az ÁKK stratégiájának célja vélhetően az, hogy ne kelljen például tartósan 5-6% körüli kamatot fizetniük.

Ha az infláció tovább nő, vélhetően a frissen kibocsátott állampapírok kamatprémiuma is csökken majd, így addig érdemes bezsákolni a most elérhető állampapírokból, amíg nem csak az inflációt fizeti ki kötvényeseinek az államkincstár.

Az állampapírok vétele szinte az összes banki és nem banki szolgáltatónál ingyenes, a számlavezetésnek viszont lehetnek plusz költségei. Az is előfordulhat, hogy a másodpiaccal nem rendelkező lakossági állampapírok vételi és eladási árfolyamával „játszanak” a bankok.

Leginkább az Államkincstárnál érdemes állampapír-számlát nyitni, hiszen egy marginálisnak tűnő, 0,1-0,15%-os banki számlavezetési díjnak is jelentős hozamrontó hatása lehet.

Nem elégszel meg a banki kamatokkal, de eleged van már a fantasztikus megtérüléssel, vagy hozammal kecsegtető befektetéseket árusító ügynökökből? Tedd fel kérdéseidet, s valódi válaszokat, tanácsokat kapsz itt!

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!