Az MNB további 12 hónap felkészülési időt engedélyez az erős ügyfél-hitelesítés bevezetésére

„Az Európai Uniós szinten hozott döntéssel összhangban, az MNB többlet időt biztosít a magyar pénzügyi szektor számára, hogy megfeleljen az erős ügyfél-hitelesítésről szóló jogszabályoknak, a fizetési kártyával végzett online fizetési műveletek esetében.” – olvasható az MNB szeptember 10-i sajtóközleményében.

A fizetés lebonyolításában (jelenleg) a legfontosabb szereplők a bankok.

Van velük egy-két probléma: 1. mivel minden EU-tagállamban más a szabályozás, a bankok is más és más módon építették ki a saját rendszereiket. Így nagyon nehéz közös, sztenderd alapokon működő pénzügyi szolgáltatást nyújtani. 2. A bankok gyakorlatilag jó elzárva tartják az ügyféladataidat, amihez rajtuk kívül senki más nem férhet hozzá. Ez szuper az adatbiztonság szempontjából, viszont meggátolja a versenyt a pénzügyi szolgáltatások területén. Így a bankok monopolhelyzetbe kerültek, magasan tarthatják szolgáltatásaik árát és megakadályozhatják, hogy kisebb szereplők is részt vegyenek a versenyben. Ez lefordítva hétköznapi nyelvre: a bankok bármennyi pénzt elkérhetnek a szolgáltatásaikért, Te pedig kénytelen vagy kifizetni, mert mástól nem tudod megkapni, amire szükséged van. A PSD2-nek megfelelően viszont a pénzintézeteknek meg kell nyitniuk, elérhetővé kell tenniük a számlavezetési rendszereiket harmadik fél számára is. (Ebben a cikkben mutattam egy példát erre.)

Mivel a bankok más és más rendszereket működtetnek, kényelmetlen a bankközi ügyintézés is. Ez nem jó a kereskedőknek és neked, ügyfélnek sem. A különböző rendszerek közötti együttműködés költséges, és ezeket a költségeket legtöbbször a banki díjak tartalmazzák. Mivel a fizetési rendszer szereplői nem beszélnek közös nyelven, a tolmács költségét Te fizeted meg. Ezen a helyzeten változtat a PSD2. Ez a pénzügyi irányelv a Te érdekeidet védi. Előírja az úgynevezett open banking API használatát, ami gyakorlatilag egy közös nyelvként funkcionál majd. Így a bankok könnyedén tudnak majd kommunikálni egymással, a harmadik szereplőkkel és veled, azért, hogy jobb szolgáltatást kapj és többet tudj kihozni a pénzügyeidből. Ez az átállás nem alakul a tervek szerint, ezért

12 hónapos halasztás mellett döntött az MNB

Az új Pénzforgalmi irányelv (PSD2) és az ehhez kapcsolódó, az erős ügyfél-hitelesítésre, valamint a közös és biztonságos nyílt kommunikációra vonatkozó szabályozástechnikai standard 2019. szeptember 14-ét határozta meg dátumként, amikortól a bankoknak és más pénzforgalmi szolgáltatóknak alkalmazni kell(ett volna) az erős ügyfél-hitelesítés előírásait, amelynek keretében legalább két faktor szükséges ahhoz, hogy biztonságosan hozzáférhess az online fizetési számláidhoz és elektronikus fizetési műveletet kezdeményezhess.

Az MNB egyeztetett az érintett piaci szereplőkkel– bankokkal, kártyatársaságokkal, szolgáltatókkal, és az e-kereskedők szövetségével – megfontolva, hogy a halasztás mérsékelni tudja a felmerülő kockázatokat, elkerülje azt, hogy a fizetési műveletek meghiúsuljanak az online fizetések során. Az egyeztetés alapján az MNB úgy döntött, hogy 12 hónappal meghosszabbítja az átállási időszakot a hazai szereplők számára.