Tombol a nyár, sokan nyaralnak, de nem mindenki ússza meg ép bőrrel. Hogyan tudod elkerülni, hogy egy esetleges baleset, betegség anyagi csődöt is jelentsen? Négy módja is van, amelyek különböző költségekkel különböző fokú védelmet nyújtanak.

[social_warfare]

 A tb-kártya

Ha Magyarországon biztosított vagy, van érvényes tb-kártyád, akkor az EU (EGT) országaiban is (plusz Svájc), biztosított vagy. Ez megnyugtató tudat, de önmagában nem elég. A hazai tb-kártyát ugyanis nem fogadják el, így ha csak az van nálad, kifizettetik veled az ellátás költségeit, s újra itthon vagy, visszaigényelheted.

Ezért váltsd ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely három évig igazolja külföldön a biztosításodat. A kártya ingyenes, és akár az ügyfélkapun keresztül, postán vagy meghatalmazott útján is kérheted.

Forrás: OEP.hu

Egyes további országokkal is van külön megállapodás, ezekről itt tájékozódhatsz. Az EU-n kívül azonban nem érdemes megspórolni az utasbiztosítás megkötését.

Utasbiztosítás

Az „ingyenes” tb-ellátáshoz képest drágának tűnik az utasbiztosítás, de egyáltalán sem butaság. Az állami ellátás hiányos, például egyes országokban önrészt kell fizetni a költségek után, és azt a nemzetközi tb-kártyával sem lehet fedezni. Nem terjed ki az állami forma a külföldi betegszállítás, mentés költségeire sem. (Ha mentőhelikopter kell, a számla forintban milliós nagyságrendű lehet.)

„Miután a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is.” Írja az állami biztosító (NEAK).

Sokan a legolcsóbb utasbiztosításokat keresik, de lehet, hogy azok éppen nem terjednek ki olyasmire, amire kellene. Például a mentőhelikopteres szállításra vagy egy nagyobb műtétre. Súlyosabb eseményeknél nem mindegy, hogy pár százezer, vagy pár millió forintig van biztosításod. Az sem mindegy, melyik országban mennyibe kerül az ellátás. A biztosítási árak pár száztól több ezer forintig terjednek naponta.

Bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítás

Egyes bankkártyákhoz, főleg a drágábbakhoz automatikusan kapsz utasbiztosítást. Sokan ezt tartják a legolcsóbb megoldásnak. Ezeknek azonban nagyon különböző az érvényessége. Az egyik nagyobb banknál például a standard kártyákhoz 3, a business kártyákhoz 7, a gold kártyához 9, a platina kártyához 20 millió forint maximális értékű baleseti térítés tartozik. Haláleset esetén is fizetnek néhány milliót, és a temetési költségekbe is „beszállnak”.

A különbségek nagyok , ezért  utazás előtt érdemes meggyőződnöd róla, hogy az adott szolgáltatás megfelel-e az igényeidnek. A kártyához kapcsolódó biztosítás ezen kívül általában egyszemélyes, a kártyabirtokosra érvényes, tehát a veled utazókról külön kell gondoskodnod.

Az életbiztosítás

Ha életbiztosítást kötsz, az ügynökök általában nagyon igyekeznek különböző kiegészítő biztosításokat is eladni hozzá. Rokkantságra, baleseti halálra, baleseti eredetű kórházi ellátásra, van, ahol még külön égési sérülésekre is, jellemzően a súlyosabb esetekre. Lehet, hogy az életbiztosításod tartalmaz ilyeneket, de már elfeledkeztél róla. Érdemes megnézni a biztosítási szerződésed, felkeresni a biztosítót, és megtudnod, hogy pontosan mire terjed ki a biztosításod és milyen értékekben térít káresemény bekövetkezésekor. Lehet, hogy a bankkártyáddal és a tb-kártyával együtt már elég lesz a védelem, és nem kell utasbiztosítást kötnöd.

Ha extrém sportokat űzöl, érdemes speciálisan erre szóló kiegészítő biztosítást kötnöd.

Néha gépjármű-biztosításhoz vagy lakásbiztosításhoz is lehet kiegészítő balesetbiztosítást kötni, ott is nagy kérdés, mire terjed ki, mire is elég.

Fontos!

Fontos tudnod,  hogy az üzleti biztosítók általában előírják, hogy káresemény bekövetkeztekor azonnal értesítsd őket. Ezért a telefonszámukat írd fel jó helyre, vagy helyekre, és erről tájékoztatni a veled együtt utazókat is. Ugyanígy írd fel a bankod vagy bankkártya-szolgáltatód; a magyar követség vagy konzulátus számát és esetleg a családodét is jó felírni, hiszen ma már kevesen tudják a telefonszámokat fejből.

Több mint 20 éves szakmai tapasztalatomnak köszönhetően – amelyet banki vezetőként szereztem – nem csak segítek eligazodni a pénzügyi termékek, szolgáltatások között, de a megfelelő szolgáltató kiválasztásában is segítségedre lehetek.

Időpontfoglalás pénzügyi tanácsadásra

 

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*