Van, amiben egyetértünk a szüleinkkel, s van, amikor véleménykülönbségek vannak köztünk,  több témában is. A karriertől a párkapcsolaton át a pénzig – lehet, hogy számtalanszor ők adták a legjobb tanácsokat, de van, amikor mi hozunk jobb döntéseket náluk.

Tehát amennyire a felnőtté válás arról szól, hogy megtanuljuk a szüleink által hirdetett és gyakorolt nagyszerű dolgokat, annyira arról is, hogy tanuljunk a hibáikból. Ez a személyes pénzügyi szokásokra is vonatkozik.

Ebben a blogban arról a 2 személyes pénzügyi szokásról fogunk beszélni, amit a szüleinktől kell megtanulnunk, és amit ők már régóta gyakorolnak; és 2 olyan pénzügyi leckéről, amit a hibáikból kell megtanulnunk.

Íme a 2 pénzügyi szokás, amit a szüleinktől kellene megtanulnunk

A lehetőségeinkhez mérten éljünk.

A szüleink mindig is tudatosan ügyeltek a pénzre és arra, hogy mire költik azt. Láttuk, hogy alkudoznak a piacon, szigorúan ellenőrzik, hogy mennyi ideig telefonálunk, vagy hányszor eszünk étteremben. Mindez a havi költségvetés betartásának része volt. Másrészt, ha valami drága holmit akartak venni, például egy autót vagy akár egy tévét, akkor a korlátozott jövedelmükből spóroltak, hogy elegendő pénzt gyűjtsenek rá.

Nos, a költségvetés és a megtakarítási hajlam lehetővé tette számukra, hogy korrigálhassák magukat, ha elrontották a pénzügyeiket.

A szüleinkkel ellentétben legtöbbünk számára a költségvetés készítésének gyakorlata fárasztó. Továbbá, mivel könnyen hozzáférünk a hitelekhez és hitelkártyákhoz, pszichológiailag úgy érezzük, hogy mindent megengedhetünk magunknak, nem úgy, mint a szüleink. De nem vesszük észre, hogy az ilyen vásárlások növelik a mindennapi kiadásainkat. Ha például hitelre veszünk valamit, kamatot is kell fizetnünk. Így amikor fizeted az törlesztést egy autóért, telefonért, PlayStationért, ékszerért stb. akkor még a kamat összegét is fizeted, nem csak a tényleges árat.  

Tehát a költési szokásaink tudatossága az egyik lecke, amit meg kell tanulnunk a szüleinktől.

Az életmódinfláció csapdája - és hogyan kerülhetjük el

Következetes megtakarítás az évek során

Nem számított, hogy milyen nagy vagy kicsi volt a fizetésük, a szüleink szorgalmasan takarékoskodtak, és évekig nem nyúltak a befektetésekhez. Ez a stratégia varázslatos módon működött számukra, és segített nekik abban, hogy idővel jelentős vagyonra tegyenek szert.

Ma már nincs meg bennünk az a türelem, amivel a szüleink rendelkeztek. Mi is úgy akarunk vagyont teremteni, mint a szüleink, de gyorsabban akarjuk megtenni. És hogy ezt rövid időn belül elérjük, folyamatosan rossz dolgokat teszünk – például a legjobban teljesítő alapokat hajszoljuk, vagy folyamatosan ellenőrizzük, hogyan teljesítenek a befektetéseink. Amikor egy adott befektetés nem teljesít jól, hajlamosak vagyunk kihagyni vagy elhalasztani a befektetéseinket, sőt néha teljesen leállítjuk a befektetést. Azzal, hogy rendszertelenül és túl gyakran váltogatjuk a befektetéseinket, sokkal több kárt okozunk a befektetéseinknek, mint amennyi jót teszünk.

Azok az emberek, akik hajlamosak hosszú ideig megtartani befektetéseiket, több hozamot érnek el, mint azok, akik szeszélyesek a befektetési szokásaikban. Ez minden eszközosztályra igaz. Ha tehát szüleinkhez hasonlóan türelmesek vagyunk a befektetésekkel, hosszú távon jelentős vagyont teremthetünk.

És most, hogy tudjuk, milyen személyes pénzügyi szokásokat vehetünk át a szüleinktől, íme az a 2 dolog, amit másképp tehetünk.

Először magadnak fizess!

A megtakarítási szabály, amely segít vagyont építeni

Íme 2 személyes pénzügyi szokás, amit megtaníthatunk a szüleinknek.

1.  Mindenáron a biztonságra törekszenek

Szüleink mindig is inkább olyan eszközökbe fektettek be, amelyek biztonságosnak számítanak és garantált hozamot biztosítanak. Nos, bármennyire is fontos, hogy olyan eszközöket vegyünk a portfóliónkba, amelyek garantált hozamot biztosítanak, de nem támaszkodhatunk rájuk mindenféle befektetésnél.

Minden befektetés célja más és más, ahogy a befektetési futamidő is, így a pénzügyi eszköznek, amelybe befektetünk, szintén különbözőnek kell lennie.

Nos, a garantált hozamot biztosító pénzügyi eszközök, jó befektetési lehetőségek rövid távú célok vagy olyan célok esetén, amelyek nem várhatnak. Hosszú távú befektetésekhez azonban nem megfelelőek. Ezért a befektetéseket a befektetési céloknak megfelelően kell megtenni. A garantált hozamok keresése nem minden pénzügyi cél esetében működik jól.

% kérdés, amit érdemes feltenned magadnak befektetés előtt

2. A befektetés és a biztosítás összekeverése

A befektetés és a biztosítás két különböző dolog, két különböző céllal. A befektetések célja a vagyonteremtés és a pénzügyi célok időben történő teljesítése, míg a biztosítás a (pénzügyi) kockázatok fedezésére szolgál.

Láttuk azonban, hogy szüleink keverik a befektetéseket a biztosítással. Gyakran kötöttek befektetési egységekhez kötött, úgynevezett Unit-Linked életbiztosításokat, azt gondolva, hogy ezek a termékek mindkét célt megoldják. De éppen ellenkezőleg, ezek sem nem jó biztosítási termékek, sem nem jó befektetési eszközök.

A unit-linked életbiztosítások a biztosítás és a befektetés keverékei, ezért a hozamokat figyelembe kell vennünk, amikor róluk beszélünk. Ezek a termékek 3-4 százalékos éves hozamot biztosítanak, ami sokkal kisebb, mint az olyan befektetési termékeké, mint a befektetési alapok. A 3-4 százalékos évesített hozam azt jelenti, hogy a futamidő végén a biztosítási összeg értéke sokkal alacsonyabb, mint a mai érték. Például, ha a biztosító 10 millió Forint kifizetését ígéri 20 év után, akkor annak valós értéke ez idő alatt kevesebb mint 2,5 millió Forint lesz (6%-os infláció mellett). Tehát tényleg megéri ilyen hosszú időre lekötni a pénzünket ilyen alacsony hozamért?

Tanulva szüleink hibáiból, a biztosításokat és a befektetéseket külön kellene kötnünk.

A távolság nem akadály!

Befektetési konzultáció

AKÁR ONLINE IS!

Ne maradj ki!

Légy naprakész! Légy képben legfrissebb tartalmakkal és a piaci trendekkel, pénzügyi hírekkel!