Befektetni szeretnél, de egy kicsit zavarban vagy azzal kapcsolatban, hogy egy befektetés – például a részvény vagy a kötvény – pontosan hogyan termel pénzt? Ha igen, nem vagy egyedül. A portfólió-bevétel az a pénz, amelyet egy befektetési számlán keresel, és többféleképpen is megkereshetedet.

Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mi a portfólió-bevétel, és hogyan lehet megkeresni. Áttekintjük a portfólió bevétel növelésének előnyeit és a befektetésekből származó adók kezelését is!

Mi az a portfólió-bevétel?

A portfólió-bevétel a befektetési számlákról származó bevétel. A portfólió bevétele pedig különféle befektetési forrásokból származhat.
Az ilyen jellegű bevételt biztosító számlák közé tartoznak a nyugdíjszámlák, a megtakarítási számlák vagy egy általános értékpapír/brókerszámla, amely lehetővé teszi befektetési termékek, például részvények, alapok stb. eladását és vásárlását.

Egyéb jövedelemfajták

A bevételek általában három kategóriába sorolhatók: megkeresett jövedelem, passzív jövedelem és portfólió-jövedelem. Az alábbiakban rövid áttekintést kapsz a másik két jövedelemtípusról.

A megkeresett jövedelem az a pénz, amelyet a munkával (időt pénzre cserélve) keresel, például a munkából származó bért vagy a kisvállalkozásából származó bevételt.

A passzív jövedelem olyan pénz, amelyet egy önjáró vállalkozásból kapsz, például egy e-könyv kiadásából, és minden egyes eladással pénzt keresel.

Most, hogy tisztában vagy a különböző bevételi forrásokkal, nézzük tovább a portfólió-bevételeket.

A portfólió-jövedelem 3 fajtája

A különböző típusú bevételekhez hasonlóan magát a portfólió-bevételt is gyakran három kategóriába soroljuk.

Általában a három kategória, amelyből pénzt kereshetsz befektetési portfólióddal, a kamatbevétel, az osztalék és a tőkenyereség.

1. Kamatbevétel

A kamatozó számlák gyakran megjelennek a passzív jövedelemszerzés módjainak listáin. A kamatbevételeket azonban általában inkább portfólió-bevételnek tekintjük, nem pedig pusztán passzív jövedelemnek.

Például van egy megtakarítási számlád, amely kamatozik. Tavaly a számla 10.000 Ft kamatbevételt hozott. A 10.000 FT a portfólió bevétele a megtakarítási számláról.

2. Osztalék

Az osztalék a Részvény társaság részvényeseinek juttatott nyeresége. A részvényesek (a társaság részvényeinek tulajdonosai) a birtokukban lévő részvények száma alapján kapnak osztalékot.

Például Neked 500 részvényed van az A vállalatban. A vállalat részvényenként 1 dollár éves osztalékot fizet. 500 dollár osztalékot kapsz 500 részvény birtoklásáért.

A cégeknek nem kötelező osztalékot fizetniük. A döntést általában az igazgatóság hozza meg.

Az igazgatóság dönthet úgy, hogy a társaság teljes nyereségét visszaforgatja a vállalatba, ahelyett, hogy osztalékot fizetne.

Sok vállalat azonban úgy dönt, hogy osztalékot fizet, hogy ösztönözze a részvényeseket, hogy továbbra is birtokolják a részvényeket. Sok esetben a cégek negyedévente fizetnek osztalékot, vagyis évente négyszer kapsz osztalékot.

3. Tőkenyereség

A részvényeket, kötvényeket és egyéb befektetési termékeket tőkeeszközöknek nevezzük. Ha nyereségért adsz el egy tőkeeszközt, akkor nyereséget érsz el.

Az eszköz megvásárlási és az eladási ára közötti különbség tőkenyereség.

Tegyük fel, hogy veszel egy részvényt 50 dollárért, és később 100 dollárért eladod. 50 dollár tőkenyereséget szerzel az eladáson.

Egyes esetekben veszteséggel is eladhat egy részvényt vagy más befektetési eszközt.

Tőkeveszteségként ismert, ez azt jelenti, hogy többet fizetett az eszközért, mint amennyiért eladta. Például veszel egy részvényt 50 dollárért, és csak 25 dollárért adod el.

Számlatípusok portfólió-bevételhez

Nem kezdhetsz el portfólió-jövedelmet keresni tényleges portfólió nélkül. Tehát a következő lépés a befektetésekből származó bevételhez a befektetés megkezdése.

Először is ki kell találnod, hogy milyen típusú számlák a legmegfelelőbbek a számodra. Néhány általánosan használható befektetési számla:

Nyugdíjszámlák

  • Önkéntes nyugdíjpénztár
  • NYESZ.

Értékpapír/bróker számlák

A szokásos brókerszámla lehetővé teszi részvények, kötvények és egyéb befektetések vásárlását és eladását egy befektetési platformon.

Megtakarítási számlák

A megtakarítási számlák és az olyan termékek, mint a letéti jegyek kamatoznak, ami általában portfólió-bevételnek minősül.

Miután kiválasztottad a számlákat, elkezdheted felépíteni a portfóliódat.

Hogyan válassz befektetést portfóliódhoz?

Az új befektetők számára gyakran bénító, hogy nem tudja, milyen értékpapírokat vagy befektetéseket helyezzen el a portfóliójába. Többféle értékpapír-terméket vásárolhatsz. A leggyakoribbak a következők:

Részvények

A részvények egyetlen vállalat tulajdoni részesedései. Amikor részvényt vásárolsz, akkor lényegében egy vállalat egy részét vásárolod meg.

Kötvények

A kötvény egyfajta kölcsön, amelyet sok egyéni befektető nyújt vállalatoknak, a kormánynak és más szervezeteknek.

Ha kötvényt vásárolsz, akkor lényegében pénzt adsz kölcsön a hitelfelvevőnek rendszeres kamatfizetés fejében a kötvény futamidejének lejáratáig.

Befektetési alapok

Egy befektetési alap összevonja a Te pénzedet más befektetők pénzeszközeivel, hogy több részvényt és egyéb értékpapírt vásároljon.

Ez lehetővé teszi a befektetők számára, hogy számos különböző értékpapírba fektessenek be anélkül, hogy minden egyes részvényt külön-külön meg kellene vásárolniuk.

Tőzsdén kereskedett alapok (ETF)

Az ETF nagyon hasonlít egy befektetési alaphoz, mivel lehetővé teszi, hogy sok különböző értékpapírba fektess be egyetlen eszközben.

Hogyan diverzifikáld a portfóliódat?

Mint a legtöbb pénzügyi szakember, én is arra ösztönözlek, hogy többféle befektetésbe fektess be.

A portfólió diverzifikálása magában foglalja a különböző típusú eszközök kiválasztását, amelyek segítségével idővel több bevételre tehetsz szert a portfóliódból.

Diverzifikálj részvényekkel és befektetési alapokkal

A diverzifikáció fontos a pénzvesztés kockázatának csökkentésében. Ha befektetéseidet számos értékpapír-kategóriára és típusra osztod fel, kevésbé valószínű, hogy jelentős forrásokat veszítesz egy visszaesés során.

Például az egyes részvények általában kockázatosabbak, mint a befektetési alapok. Ennek az az oka, hogy a teljes befektetés egy vállalatban van több helyett.

A részvények azonban magasabb hasznot hoznak, mint a befektetési alapok.

Részvényekbe és befektetési alapokba történő befektetéssel lehetőséget adsz magadnak, hogy mindkét befektetési típus előnyeit kihasználd. Ugyanakkor csökkented az egyes kockázatoknak való kitettségedet.

Értsd meg, mit jelent számodra a kockázattűrés

Az olyan értékpapírokba való befektetés, mint a részvények és a befektetési alapok, kockázatos. Nem számít, mennyire „biztonságos” vagy „diverzifikált” egy befektetés, mindig megvan az esélye, hogy pénzt veszíts.

Szerencsére vannak arra módszerek, hogy csökkentsd a kockázatot (a diverzifikáción kívül), miközben a portfólió-bevételed növekszik.

A kockázattűrő képesség meghatározása

A kockázattűrő képessége az, hogy hajlandó vagy kezelni a piaci visszaeséseket – és az ebből eredő veszteségeket.

Általánosságban elmondható, hogy a magasabb kockázati tolerancia lehetővé teszi a kockázatosabb befektetések előnyeinek kihasználását. Ez nagyon megtérülhet, ha befektetsz pl Apple-be vagy Google-ba.

A magas kockázati tolerancia azonban azt is jelenti, hogy készen kell állnod a visszaesések kezelésére, ha befektetéseid nem jönnek be, és pénzt veszítesz.

Az alacsony kockázati tolerancia azt jelenti, hogy befektetéskor inkább biztonságosabban játszol.

A kockázattűrés egyszerűen preferencia. És ez minden egyénre és pénzügyi helyzetre egyedi.

Nem vagy biztos benne, milyen a kockázattűrő képességed? A legtöbb brókerplatform felméri az új befektetőket a számla megnyitásakor. Kipróbálhatsz egy online kockázati tolerancia felmérést is, hogy képet kapj kockázatvállalási szintedről.

A kockázat csökkentése

Mint korábban említettem, a befektetés mindig kockázatos, de vannak módszerek a pénz- és portfólió-jövedelem elvesztésének kockázatának csökkentésére. Íme néhány olyan stratégia, amely segíthet csökkenteni a kockázatot:

A portfólió- és eszközdiverzifikáció mellett ezek a stratégiák segíthetnek a kockázat csökkentésében:

  • Csak akkor kezd el a befektetést, ha van egy teljesen finanszírozott vésztartalék alapod, amely könnyen hozzáférhető váratlan kiadások esetére.
  • Tekintsd a befektetést hosszú távú stratégiának! Ez azt jelenti, hogy készen kell állnod arra, hogy meglovagold a piac mélypontjait.
  • Tanulmányozd az eszközöket, mielőtt befektetnél beléjük.
  • Tarts a portfóliód részeként kevésbé volatilis befektetéseket, mint például a kötvények.

Kérj pénzügyi szakembertől tanácsot

Ha nem vagy biztos abban, hogy mit vegyél a portfóliódba, érdemes lehet független pénzügyi tanácsadó segítségét kérned. A közhiedelemmel ellentétben a privát pénzügyi tanácsadók nem csak az ultragazdagoknak valók.

Növekvő portfólió-bevétel

Bár fontos csökkenteni a kockázatokat a befektetések során, végső soron mégis csak szeretnél portfólió-bevételt elérni.

Érj el tőkenyereséget

Egyes befektetők minden portfólió-bevételüket értékpapírok – tőkenyereség céljából történő – vásárlásával és eladásával szeretnél elérni. Ez jövedelmező módja lehet a bevétel növelésének, de sok erőfeszítéssel és kockázattal jár.

Rendszeresen figyelni kell a piacot, és el kell merülni a vállalati pénzügyi jelentésekben, hogy a megfelelő időben tegyék meg a megfelelő lépéseket.

Vásárolj magas hozamú részvényeket

Van egy jobb módja annak, hogy hosszú távú bevételt szerezz portfóliódból, ha magas hozamú részvényekbe fektetsz be. Bár nem garantált, az osztalékfizetési múlttal rendelkező eszközök továbbra is ezt teszik.

Ez azt jelenti, hogy folyamatosan pénzt kereshetsz részvényeiddel anélkül, hogy eszközöket vásárolnál vagy adnál el.

A bevétel újra befektetése

Amellett, hogy portfóliód egy részét – osztalékkal – magas hozamú részvényekbe fekteted, a bevételek újrabefektetésével növelheted a hosszú távú bevételt.

Az újrabefektetés azt jelenti, hogy elveszed portfóliódból megkeresett pénzt, és további eszközök vásárlására használod fel.

Idővel a bevételek újrabefektetése segíthet egy több generációs vagyon felépítésében – neked és leszármazottaid számára.

Portfólió-jövedelemadó: 2 legfontosabb tudnivaló

Mintha a munkával megkeresett jövedelmed utáni adózás nem lenne elég zavaró, a portfólió-jövedelemadókra gyakran speciális szabályok vonatkoznak.

A jó hír? Ezen szabályok némelyike ​​potenciálisan segíthet az adó megtakarításában.

Használd ki az adókedvezményes portfóliókat

Sokféle befektetési portfólió adókedvezményt élvez. Az adókedvezményekkel rendelkező számla általában azt jelenti, hogy vagy nem von le adót a portfólió-jövedelemből, vagy alacsonyabb adó mellett veheted ki a bevételeidet.

Értsd meg a rövid távú kontra hosszú távú tőkenyereséget

Emlékszel, amikor tőkenyereségről és veszteségről beszéltünk?

Ha nyereséggel adsz el egy eszközt, például egy részvényt, az tőkenyereség. Tőkeveszteségről van szó, ha pénzt veszítesz az eszköz eladása során.

Ezeknek a tőkenyereségeknek és -veszteségeknek adózási vonzatai vannak. A fizetendő pontos adókulcs (vagy leírható, ha veszteségei vannak) általában attól függ, hogy mennyi ideig tartjottad a befektetést.

Kétféle tőkenyereség és -veszteség létezik:

Rövid távú tőkenyereség: Ezek általában egy évnél rövidebb ideig tartott eszközök. A legtöbb rövid távú tőkenyereség a szokásos jövedelemadókulcs szerint adózik.

Hosszú távú tőkenyereség: Ezek legalább 3-5 évig vagy tovább tartott eszközök. A keresett jövedelemtől függően 0%-os kulcsot kaphat a hosszú távú tőkenyereség.
Ismét az a legjobb, ha egy adótanácsadóval dolgozol, hogy kiderítsd a tőkenyereség adózási vonzatait.

Kezd el a portfólió bevétel építését még ma!

A portfólió-jövedelem legnagyobb előnye a vagyon növelésének képessége a hosszú távú pénzügyi stabilitás érdekében. Ha folytatod az osztalékok és a bevételek újrabefektetését, növeled portfóliód méretét.

Ez viszont több részvény birtoklásához és magasabb osztalékfizetéshez vezet.

Szóval, mikor a legalkalmasabb a befektetés elkezdése? A válasz a lehető leghamarabb!

Természetesen szeretnél azonnali pénzügyi szükségleteid kielégítéséről gondoskodni, de minél hamarabb kezded el a befektetést, annál hamarabb szerezhetsz portfólió-bevételt. Ez segíthet a vagyonod növelésében és általános pénzügyi helyzeted javításában.