Ha cégednek vagy neked megtakarításaid keletkeznek, számtalan lehetőséged van rá, hogy megfontoltan hasznosítsd az összeget. Általában minél hosszabb időtávra fekteted be a pénzed, annál magasabb hozamot érhetsz el.

A bankok rövid távra szóló befektetési ajánlataikat sok esetben az elhelyezni kívánt összeg nagysága, a futamidő és a vállalni kívánt kockázat szerint csoportosítják. Minden befektetési termékre jellemző azonban, hogy az elérhető hozam nagysága a kockázat mértéke egymással fordítottan arányos, azaz általánosságban az a helyzet, hogy annál magasabb hozamot érhetsz el, minél hosszabb az időtáv és minél magasabb a kockázat.

A folyószámla

A legegyszerűbb megoldás, ha a bevételt rajta hagyod vállalkozásod folyószámláján. Ennek nagy hátránya, hogy a bankok ilyenkor csak elhanyagolható mértékű éves kamatot fizetnek, ami lehet, hogy még magára a számla fenntartására sem elég. A folyószámlát csak akkor érdemes a pénzed „tárolására” használnod, ha fontos, hogy a lehető legkönnyebben és leggyorsabban hozzáférj, illetve ha kis összegről és nagyon rövid időtávról van szó, s nem veszítesz sokat a „látra szóló”, alacsony kamattal.

Nagyobb összegnél, vagy ha kicsit is hosszabb időre nincs szükséged a pénzre, már célszerűbb „rendes” befektetési formák után nézned. A kisvállalkozások leggyakrabban 3 megoldást választanak:

  • bankbetétek,
  • befektetési alapok,
  • állampapírok.

vállalkozói-mentor-programok

A bankbetét

A betét előnye, hogy a folyószámlánál általában magasabb hozamot (kamatot) biztosít, a teljes kamathoz ugyanakkor csak a lejárati idő végén jutsz hozzá.

Ezzel kapcsolatban problémát jelenthet, hogy míg néhány helyen te, mint ügyfél magad dönteted el, hogy hány napig nélkülözöd a pénzed, a bankok minimális egységként legalább kerek hetekben határozzák meg betéti konstrukcióikat. A tranzakciókat érdemes internetes banki szolgáltatásokon keresztül bonyolítanod, mert ezt néha kamatfelárral jutalmazzák a bankok.

Összegezve: 

Ha nem vagy biztos benne, hogy nem lesz szükséged időközben a szóban forgó pénzre, vagy ha az igazán csak milliós nagyságrendnél jó kondíciókat kínáló betéteknél valami jövedelmezőbbre vágysz, akkor célszerűbb rugalmasabb befektetési formák után nézned.

A befektetési jegyek

Erre jó példát jelentenek a rugalmasságuk mellett sokszor a betéteknél nagyobb hozammal kecsegtető rövid távú, likviditási vagy pénzpiaci alapok által kínált befektetési jegyek. Ezek rendszerint 3-12 hónap alatt futják ki igazi formájukat, ennél hosszabb időtávra érdemesebb nagy kockázatú, így nagyobb várható hozamú megtakarítási eszközt választani. Ezekből normál körülmények között – a befektetési jegyek árfolyamváltozásából eredő kockázatai mellett – bármikor kiszállhatsz, viszont a sokszor magas pénzmozgatási jutalékok miatt itt is érdemes alaposabban áttanulmányozni az „apró betűket”. A pénzintézet termékfejlesztése nyomán e tiszta formáknak, a bankbetétnek és a befektetési jegynek ma már számos kombinációja elérhető.

A diszkontkincstárjegy

Az éven belüli befektetések harmadik alapvető formája. Ez a befektetési eszköz nem kamatot fizet, hanem olcsóbban veheted meg, mint amennyiért lejáratkor visszaváltják, így a kettő különbözetét zsebelheted be a kamat helyett. Hivatalosan 3, 6, 12 hónapos futamidővel veheted meg, de az úgynevezett „másodpiacon”, azaz akár a saját bankodnál külön költség nélkül éven belül gyakorlatilag bármilyen hátralévő futamidővel megvásárolhatod. Diszkontkincstárjegyet  akkor érdemes vásárolni, ha nagyon fontos, hogy biztonságban legyen a befektetett pénzed, illetve ha azt szeretnéd, hogy egyszerűen lehessen értékesíteni – igaz, mindennek ára van: viszonylag alacsony hozammal kell beérned. A főleg hosszútávon kifizetődő részvényeknél alacsonyabb kockázatúak, de az állampapíroknál rendszerint magasabb hozamot biztosítanak a vállalati kötvények. Ezeket azonban a milliós nagyságrend alatt inkább vállalati kötvényekbe is fektető befektetési jegy formájában érdemes megvenni, és akkor sem néhány hetes időtávra.

Megtakarítás devizában

Akár forintban, akár devizában keletkezik bevételed, azt is érdemes megfontolni, hogy valamilyen külföldi pénznemben takarítsd meg fölösleges pénzeszközeid egy részét. Elgondolkodhatsz azon is, hogy az árfolyamváltozásra játszva akár néhány napos időtávra is a devizapiacon keress gyorsan, nagy hozamot biztosító lehetőségeket, ezeken azonban nem csak nyerni, hanem nagyot bukni is lehet, így csak azoknak ajánlott, akik tisztában vannak a gyorsan változó pénzpiaci folyamatok rejtelmeivel.

Adózni is kell

Mielőtt eldöntöd, miként hasznosítod átmenetileg megnőtt készpénzállományodat, érdemes mérlegelned az is, hogy az adott megoldás mellett mennyi marad belőle adózás után. Az árfolyamnyereségnek nincs kitüntetett szabályozása a társaságok adózásában, így az árfolyamnyereség része a cégek társasági adó alapjának. Ez alól kivételt jelent a törvényben nevesített bejelentett részesedésen elért árfolyamnyereség. A társasági adó mértéke – általános esetben – a pozitív adóalap 19 %-a, azonban a pozitív adóalap 500 millió forintot meg  nem haladó összegéig csupán 10%. A belföldi illetőségű társasági részvényese által, részvényei után kapott osztalék mentes a társasági adó alól.

Ne feledd!!

Te egy sikeres kisvállalkozó vagy (hiszen pénzt termel a vállalkozásod). és nem tőzsdei spekuláns. A Te üzleted nem az értékpapír- és devizapiac. Légy tisztában azzal, hogy részvénybefektetés kockázati kitettségének alapos feltérképezése sokrétű és alapos szakismeretet igényel, és a magas hozamra még körültekintő döntéshozatal esetén sincs garancia. Ehhez hasonlóan viszonylag kevés kisvállalkozó rendelkezik átfogó ismeretekkel a devizapiacok működésének mozgatórugóiról. Alapszabályként menj inkább biztosra: legyen kisebb a befektetéseiden elért hozam, de ne kockáztasd a teljes befektetést és lehetőleg abban a devizanemben takaríts meg, amiben a kiadásaid is felmerülnek. Döntésed előtt tájékozódj.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*