Akár még csak a vállalkozásindításon gondolodsz, akár már évek óta vállalkozol, ügyfelekre szükséged van a növekedéshez.

Több ügyfelet, vásárlót szeretnél, de nem tudod, hogyan szerezd meg őket. Talán igaz rád:

 • Most indítod a vállalkozásod, új vagy az üzleti életben, és el kell jutnod az emberekhez.
 • Már évek óta vállalkozol és több ügyfélre van szükséged a vállalkozásod növekedéséhez.
 • Már kipróbáltál ügyfélszerző eszközöket, de nem vagy elégedett az eredménnyel.
 • Ügyfélköröd már minden szolgáltatásodat, termékedet megvette, új vevőkre, ügyfelekre van szükséged.

Bármelyik legyen is igaz rád, lehet, hogy nem tudod, hol kezd.

A megfelelő helyen vagy! Ebben a cikkben megmutatom, hogyan találhatsz kiváló minőségű ügyfeleket, akik azt szeretnék, amit te kínálsz. Megígérem, könnyebb, mint gondolnád!

Az első lépés az ügyfelek megtalálásához

A házasságom első két évében nagyon szerettem volna ékszert kapni ajándékba a férjemtől.  Szép, de egyszerű ékszert. Olyasmit, amit soha nem veszek magamnak.

Furcsa módon, se születésnapra, se Valentin napra, se karácsonyra soha nem kaptam. Kaptam jóga- szőnyeget, koncertjegyet, szép vacsorákat, virágokat… Szuper dolgkat kaptam, de soha nem kaptam  különleges ékszert, amit valóban, titokban szerettem volna. Tudod miért? Mert ez titok volt! Soha nem szóltam a férjemnek, mit szeretnék!

Tehát két évig a férjemnek hiánytak a jelzéseim. Végül elmondtam neki. És tudod mi történt? Azon a karácsonyon kaptam a legszebb nyakláncot, amit valaha láttam.

Miért? Mert megmondtam neki, mire vágyom.

Képzeld el! Ő nem egy gondolatolvasó.

És tudod mit, az ügyfelek sem gondolatolvasók. Hiszed, vagy sem, sok kisvállalkozónál hiányzik ez a lépés. Nulláról indulnak,  különböző marketingstratégákhoz járnak, és a legegyszerűbb, első lépést hagyják ki az új ügyfelek megszerzéséért tett munkában.

Mondd el az embereknek, hogy mit csinálsz.

Ilyen egyszerű. Új ügyfeleket szerezhetsz egyszerűen csak azzal, hogy elmondod az embereknek, hogy mit csinálsz. Íme néhány ötlet az induláshoz:

 • Beszélj barátaiddal és családoddal.
 • Küldj e-mailt az ismerőseidnek.
 • Posztold ki a közösségi média felületeiden.
 • Beszélges a fodrásznál, vagy a gyereked iskolai összejövetelén….

Használj ki minden lehetőséget, hogy beszélj arról, amit csinálsz – de ne légy tolakodó vagy agresszív. Le fog nyűgözni, hogy hány embert érdekel majd, és többet szeretne tudni, ha egyszerűen megosztod velük a szenvedélyedet és az álmaidat.

A következő lépések az ügyfelek megszerzéséhez

Miután megtetted a nyilvánvaló (de gyakran figyelmen kívül hagyott) első lépést – beszélsz az üzleti tevékenységedről –  készen állsz a következő lépésekre: Beszélj a megfelelő emberekkel a megfelelő módon a megfelelő helyen.

Beszélj a megfelelő emberekkel. . .

Az ideális ügyfél az, aki:

 • Azt keresi, arra van szüksége, amit Te kínálsz.
 • Hajlandó kifizetni az általad felszámított árat.

Ha tudod, hogy ki ő, akkor nem kell könyörögnöd, nyomulnod, meggyőznöd, hogy vásároljon tőled. Már vásárolni akar!

Ha olyan vevőket, ügyfeleket célzol meg, akik hajlandóak és képesek fizetni az általad felszámított árat, nem próbálnak majd tárgyalni és alkudozni. Ez megkönnyíti az életet (és az üzletet) számodra.

Nem minden ember az ügyfeled. Van egy bizonyos típusú ember, potenciális ügyfél, és minden marketinges erőfeszítésednek közvetlenül hozzájuk kell szólnia. Szükséged lesz arra, hogy néhány kutatást végezz, hogy megtudd, kik ők, és hogyan beszélj velük. Van egy ingyenes eszköz, amellyel segíteni tudok neked ebben (a cikk végén megkapod). Az Ideális Ügyfél sablon segíteni fog abban, hogy meg tudd határozni az ideális vásárlódat, ügyfeledet.  Használhatod a meglévő, vagy a potenciális ügyfelek felmérésére.

. . . A megfelelő módon. . .

Fontos a szóhasználat. Marketinged el fogja érni a megfelelő embereket, ha a megfelelő szavakat használod. Minden kommunikációddal, mondanivalóddal kapcsolatban válaszolj az alábbi  a kérdésre, amelyet minden új, potenciális ügyfél gondol:

Miért érdekelne?

Ennek megválaszolásához a következő két kérdést használtam minden olyan coaching- és mentorprogramban, amelyet valaha is folytattam, minden olyan esetben, amikor beszéltem emberekhez, és minden olyan környezetben, ahol másokat kellett befolyásolnom vagy vezetnem. Két egyszerű kérdés, de hihetetlen kapocs a közönséghez, akivel kapcsolódni szeretnél. Ha egy csoportot szeretnél elérni, tudnod kell:

 • Mi frusztrálja őket?
 • Mi motiválja őket?

Ennyi!

Mi frusztrálja őket? Milyen problémáik vannak? Milyen fájdalompontokat tapasztalnak? Milyen félelmeik, kihívásaik, feszültségeik és aggodalmaik vannak?

Mi motiválja őket? Mi pezsdíti, izgatja őket? Mi az ő miért-jük? Mi teszi őket érdekeltté, mi miatt kelnek fel reggel az ágyból?

Ha tudod, mi gátolja, frusztrálja a közönségedet, akkor megérted a problémát, és empátiát, a megértést és együttérzést mutathatsz. Segítséget, megoldásokat és támogatást kínálhatsz.

Ha tudod, mi motiválja a közönségedet, akkor szólj hozzájuk és igazodj a céljaikhoz és álmaikhoz. Rivalizálhatsz, versenyezhetsz a közönségeddel, adj megoldást arra, ami a legfontosabb számukra.

Ha megoldást kínálsz a frusztrációjukra, problémájukra és tudod a motivációjukat, potenciális ügyfeleid azt gondolják: Aha! Megkapom tőled a megoldást!

… A megfelelő helyen.

Ha kideríted, ki az ügyfeled, akkor tudnod kell, hol van. Így lehetsz ott Te is! Számos mód van erre, mind személyesen, mind online.

Találd meg potenciális ügyfeleidet személyesen

Menj olyan helyekre, ahol az ideális ügyfeleid vannak. Például, ha vállalkozásod egyedi babaajándékokat készít, akkor a helyi baba-mama klubban tarthatsz előadást, szponzorálhatsz, támogathasz egy rendezvényt…, hogy találkozz és kapcsolatot építhess mamikkal – és valószínűleg barátokat is szerzel közben!

Vagy ha kisvállalkozói könyvelési szolgáltatásokat kínálsz, barátkozz a helyi kisvállalkozókkal, mutatkozz be, hogy a lábad már az ajtóban legyen.

Bármi legyen is az üzleti tevékenységed, az ügyfeleid vannak valahol. Menj és találd meg őket!

Találd meg ügyfeleidet online

Az ügyfelek online is megtalálhatóak a közösségi médián keresztül. Minden platform különbözik, így határozd meg, hogy az ideális ügyfeled a leginkább hol tölti az idejét , és légy ott. Jelentkezz be és keresd őket a Facebookon, a Twitteren vagy az Instagramon.

Talán az ideális ügyfeled a Pinterestet használja, vagy a LinkedIn jobb lehetőség lehet, ha üzlet- illetve szakemberek a  célpiacod. A közösségi média olcsó és hatékony módja lehet az ügyfelek elérésének.

Még több mód arra, hogy ügyfeleidet megtaláld

Légy praktikus. Itt van néhány ötlet, amely segít több ügyfelet szerezni:

 • Írj a a vállalkozásodról a személyes közösségi média profiljaidon.
 • Küldj egy e-mailt a vállalkozásodról a kapcsolattartóknak.
 • Légy jelen olyan helyeken a városban, ahol az ideális ügyfeleid vannak.
 • Lépj partnerségre más iparági vállalkozókkal. Ha egyedi fotóalbumokat készítesz, együttműködhetsz a környezetedben élő más fotósokkal. Ha fotós vagy, alakíts ki kapcsolatokat az esküvőszervezőkkel…
 • Bérelj standot egy kiállításon.
 • Organikus Facebook és Instagram hozzászólások; ne feledjtsd el, hogy az emberek a Facebook-on lévő videókra ötször többen reagálnak, mint az egyszerű szövegekre vagy a fotókra.
 • Fizetett Facebook-hirdetések – nevetségesen olcsó és könnyen kísérletezhetőek. Hozz létre egy leadmágnest új e-mail címek gyűjtéséhez.
 • Kérj ajánlásokat. Például:

“Kedves (Ügyfél), Nagyon örülök, hogy nagyra becsülted a munkámat. Tudsz valakit, aki hasznot húzhat a szolgáltatásaimból / termékeiből? Hálás lennék, ha kapcsolatba léphetnék velük! Kérlek, tudasd velem, ha valaki eszedbe jut. Köszönöm!

És végül, de nem utolsó sorban. Ha nem kérsz visszajelzést, garantálom, hogy pénzt hagysz az asztalon. A korábbi ügyfelektől érkező ajánlások, visszajelzések közzététele abszolút a legjobb módja új ügyfelek szerzésének.

Az új ügyfelek megtalálása egy folyamat

Az új ügyfelek megtalálása nem egyszeri erőfeszítés. Nem egy egyszeri feladat, amit ha elvégzel, nem kell vele többet foglalkoznod. Ez egy folyamatos munka, amelyet a vállalkozásod teljes ideje alatt szükséges végezned.

Ha minden területet lefedsz, akkor jó úton vagy! De hogyan érd el, hogy végül vásároljanak tőled? Az emberek azoktól vásárolnak, akiket ismernek, szeretnek és akikben megbíznak.

Ezt szem előtt tartva rengeteg egyszerű stratégiát alkalmazhatsz ahhoz, hogy az emberek bekerüljenek az értékesítési tölcséredbe , s “átalakíthasd” őket olvasóból, követőből vásárlóvá, és értékesíts nekik! Végtére is, ez a végső célja az új ügyfelek megszerzésének, ugye? Meg kell szerezned őket, hogy megismerjenek és vásároljanak; szükséged van rájuk, hogy ténylegesen vásároljanak.

Ehhez nézd meg a Vállalkozásindító Online Bootcamp videó-leckéit. A Bootcampen megosztom a bevált elveket, hogyan lehet vállalkozást indítani, eladni magabiztosan,  és így tovább. Te is hozzáférést kaphatsz az élő csoportos munkához:

 • Üzleti állapotfelmérés – személyre szabott értékelést készítünk az üzleti eredményekről és az igények alapján  cselekvési tervet készíthetsz.
 • Elkészítjük az üzleti terved alapját.
 • Visszajelzést, tanácsokat és bátorítást kapsz.

Találkozunk a Vállalkozásindító Online Bootcampen!

[listamester id=”901″ mode=”js”]