7 lépés a pénzügyi szabadságért

 

 

Hogyan veheted át a pénzed felett az irányítást?

Lépésenként!

Már több százan hagyták maguk mögött a pénz miatti stresszt, mert követték a pénzügyi szabadsághoz szükséges 7 lépést. Most rajtad a sor, hogy elkezd átvenni a pénzed feletti irányítást!

Mi a 7 lépés?

A 7 lépés megmutatja, hogyan lehet félre tenni a vészhelyzetekre, kifizetni az összes adósságot és felépíteni a jólétet. Nem mese. Ez egy bizonyított, gyakorlati módja annak, hogy lépésről lépésre változtasd meg az életedet.

 

1. lépés - 100 000 Ft megtakarítást gyűjtesz össze a Start Vésztartalék-alapban

Az első lépésnél a cél az, hogy 100.000 Forintot takaríts meg a lehető leggyorsabban. A vészhelyzeti alap fedezi azokat a váratlan eseményeket, amelyeket nem tudsz előre tervezni. Sürgősségi alap nélkül a legtöbb ember úgy érzi, hogy az egyetlen megoldás a hitel. Hitelből fedezi a váratlan költségeket, mint például a csőrepedés, valamely háztartási gép javíthatatlansága esetén egy új vásárlása…. De Te nem ezt teszed, ha van egy sörgősségi alapod! 

Tartd a sürgősségi alapot külön számlán, így nem fogod véletlenül (vagy rendeltetésszerűen) elkölteni olyan dolgokra, amelyek valójában nem váratlanok. Nem akarsz mélyebb gödröt ásni, miközben megpróbálod a kiutat megtalálni az adósságból! Szóval, hogyan kezdheted el  feltölteni a sürgősségi alapod? Az első lépés az, hogy költségvetést készítesz.

2. lépés - Minden adósságot (kivéve a jelzáloghitel) kifizetsz az "adóssághógolyó" használatával

Most, hogy készen állsz arr, hogy elkerüld a jövőbeni, újabb adósságokat, végre eljött az ideje, hogy megszabadulj a jelenlegi adósságaidtól. Írj fel mindent, amivel tartozol, kivéve a jelzálogot. Ezt adósság-hógolyónak nevezzük, és azért használod, hogy eldobd az adósságaidat. Az adósságokat egyenlegekkel írd össze, a legkisebbtől a legnagyobbig. Ne aggódj a kamatlábak miatt, kivéve, ha két adósság hasonló futamidővel jár – akkor először fizesd vissza a magasabb kamatozásút.

Támadd meg az első egyenlegedet a listádon úgy, hogy minden hónapban annyi törlesztést fizetsz rá, amennyit csak tudsz, miközben minimális befizetéseket teszel a többi adósságodra. Ha ezt kifizetted, amit fizettél add hozzá a következő adósság kifizetéséhez, és kezd el azt is visszafizetni. Az eredményeid motiválnak majd az összes adósság kifizetésében.

 

3. lépés - 3–6 havi költségre elegendő megtakarítás a vészhelyzet alapban

Kifizetted az adósságaidat! jó úton vagy! De ne lassíts most. Itt az ideje, hogy azt az összeget, amit eddig adósságaid törlesztésére fordítottál, most egy teljes vészhelyzeti alapba tedd, hogy az  szükség esetén fedezze a költségeidet 3–6 hónapig. Tudom, hogy ez sok pénznek hangzik, de meg kell lennie! Azt akarod, hogy ez megvédjen Téged az élet nagyobb meglepetései ellen, mint például a munkahelyed elvesztése vagy az autó lerobbanása. Ezzel sok pénzt takaríthatsz meg, nem kell felvenned hitelt, hogy fedezd ezeket a vészhelyzeteket.

Tedd ezt a megtakarítást megtakarítási számlára vagy pénzpiaci alapokba, így nem fog kísérteni, hogy hozzányúlj. 

Kezd el a megtakarítást!

4. lépés - A jövedelmed 15% -át nyugdíj-előtakarékosságba fekteted

A pénzösszegek, amelyekkel eddig az adósságot fizetted ki, most segítheti a jövődet. A 4. lépésben itt az ideje, hogy komolyan vedd a nyugdíjat – függetlenül a korodtól.

A cél az, hogy a jövedelmed 15% -át a nyugdíjba vonulásra fordítsd. Indítsd el valamelyik nyugdíjelőtakarékossági megoldást.

A pénzedet tedd különböző portfólókba, befektetési alapokba, befektetési eszközökbe.

Kezd itt!!

5. lépés - Félre teszel a gyereked továbbtanulási alapjába

Kfizetted az összes adósságodat, és elkezdtél egy nyugdíj-megtakarítást. Most itt az ideje, hogy félre tegyél a gyermeked továbbtanulási költségeire. 

6. lépés - Kifizeted a jelzáloghiteledet

A 6. lépés nagy lépés. Csak egy adósságod áll fenn: a jelzáloghiteled. El tudod képzelni az életedet jelzáloghitel-törlesztés nélkül? Ha nincs jelzáloghiteled, jól haladsz a pénzügyi szabadság felé.

Bármilyen extra pénzt kapsz, fordítsd a jelzáloghiteled törlesztésére. A hiteled refinanszírozása is megoldás lehet, hogy pénzt spórolj, s minél előbb kifizesd az otthonodra felvett hitelt.

 

7. lépés - Vagyont építesz és adakozol

Tudod, hogy az adóssággal nem rendelkező emberek mit tudnak megvenni? Bármi, amit akarnak! A 7. lépés az utolsó lépés, és messze a legszórakoztatóbb. 

Most valóban élhetsz és adakozhatsz, úgy mint senki más, a pénzügyi szabadáság, a gazdagság megteremtésével nagyvonalúvá válsz, és örökséget hagysz a gyermekeid, unokáid számára. És mindez azért van, mert néhány évig fegyelmezett voltál. 

A kitartásod és a jó szokásaid beértek. Minden hónapban tartsd a céljaidat és a költségvetésedet. Maxold ki az adójóváírási lehetőségeket.

Most, hogy elérted a pénzügyi céljaidat, segíts valaki másnak elindulni a saját pénzügyi szabadsága felé vezető úton. Adakozz, ajándékozz!

Miért működik a 7 lépéses pénzügyi terv?

Az általam kidolgozott 7 lépés eltér a többi pénzgazdálkodási tervtől. Ez túlmutat a pénzügyi problémák (adósság, megtakarítás hiánya…) tüneteinek kezelésén, és arra összpontosít, hogy megváltoztasd a szokásaidat – a problémák valódi okait – egy bevált, lépésről lépésre szóló terv segítségével.

i

Tanít

Megtanítja, hogyan tudod jobban kezelni a pénzed.

Bátorít

Az út során lendületet ad a kis győzelmekkel

Felhatalmaz

Biztos pénzügyi döntésekben segít az életed minden aspektusában

Ki Papszt Kriszta?

Pénzügyi tanácsadó, coach, mentor vagyok, a 7 lépés a pénzügyi szabadsághoz kidolgozója.

Több, mint 25 éve foglalkozom pénzügyekkel. Kezdetben hazánk egyik legnagyobb bankjában dolgoztam fiókigazgatóként. Mind a banki, mind már saját vállalkozásomban, saját ügyfeleimmel való beszélgetések során tapasztaltam, hogy milyen nehézséget okoz a pénzkezelés, a pénzügyi döntések meghozatala, s egy-egy rossz döntés korrigálása. Nehézséget okoz a megtakarítás, az adósságoktól való megszabadulás. Miután nincs alapszintű pénzkezelési, pénzügyi tantárgy, s sokaknak családi minta sincs a jobb életre (a pénzhiány okozta stressztől mentes életre), kidolgoztam a 7 lépéses pénzügyi tervet, hogy segíteni tudjak.

A 7 lépés az alapja mindennek, ha készen állsz arra, hogy megváltoztasd az életed, ha meg akarsz szabadulni az adósságtól, a pénzhiány okozta stressztől, ha megtakarítást szeretnél….

Készen állsz az indulásra?

Tedd meg az első lépést a pénzügyi szabadság felé vezető úton az ingyenes hétnapos e-mail sorozatommal!