A lakáshitelek kamata eddig soha nem látott mélységbe süllyedhet a közeljövőben. A jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan több olyan mutató is süllyed, amelyet a lakáskölcsönök kamata mellett referenciaként használnak a hitelintézetek. Az államilag támogatott – otthonteremtő lakáskölcsönök közül például az egyéves kamatperiódusúak novembertől olyan olcsón kaphatóak majd, mint még soha. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint az árazásukhoz referenciaként szolgáló kamat alig haladja már meg a 4 százalékot, így az a maximális kamat, amit jelenleg egy használt lakást vásárló ügyféllel megfizettethetnek a hitelintézetek.

A hitelintézetek többsége kamatkedvezmény ad, ha aktívan bankolsz náluk. Ha a banknál vezetett számládra utaltatod a jövedelmedet, és emellett meghatározott számú tranzakciót is lebonyolítasz erről a számláról, általában 0,5-0,8 százalékpontnyi kamatkedvezményt kaphatsz. Ez pedig azt jelenti, hogy az egyéves kamatperiódus mellett már csak a jogszabályban meghatározott minimális, 6 százalékos kamatot kell majd fizetned.

lakashitelA kiszámíthatóbb, öt évig fix kamatozású támogatott hitelek drágábbak, ott ugyanis a referenciakamat is magasabb. Ez a hitel szeptemberben volt a legolcsóbb, akkor 5 százalék volt a referenciakamat. Jelenleg használt lakásra 7,25 százalék fölötti maximális kamattal kapható ez a hitel, de még új lakás vásárlásakor is meghaladhatja a kamat a 6 százalékot, ha a bankok a maximális marzzsal adják a hitelt.

Az alapkamat csökkentése az ötéves állampapírok hozamára már nincs különösebb hatással, a bankközi kamatlábon, a BUBOR-on viszont azonnal meglátszik a kamatvágás. Ez pedig a piaci alapú lakáshitelek költségeiben is tükröződik, ezek kamatát ugyanis a jellemzően a BUBOR-hoz igazítják a bankok. Hitelintézetenként változik a kamatperiódusok hossza, és a figyelembe vett BUBOR, de általában a 3, a 6 vagy a 12 hónapos bankközi kamatot tüntetik fel a bankok a hirdetményeikben. A referenciakamatra rakódó kamatfelár az adósok minősítésétől is függ. Ha hűséges, illetve jól kereső, magas önerővel rendelkező ügyfél vagy, a piaci lakáshiteleknél is kaphatsz kamatkedvezményt.

Ennek eredményeként a legkedvezőbb feltételű piaci kamatozású lakáshitelek kamatai és törlesztőrészletei már nagyjából egy szinten vannak a támogatott forinthitelekével, BUBOR + 2,5-3,5 százalékos kamattal megkaphatók. Mivel a támogatott lakáshitelek kamata 6 százalék alá nem süllyedhet, ha tovább csökken az alapkamat és a bankközi ráták, a piaci feltételű lakáshitelek hamarosan olcsóbbá válhatnak, mint a támogatottak.

Forrás : Világgazdaság