Mindenki sikeres szeretne lenni. Senki nem írt még esszét vagy diplomamunkát arról, hogy hogyan lett  alig kereső vállalkozó, vagy bármilyen középszerű szaki. De mi választja el az átlagembert a területük legjobbjaitól? A sikeres embereknek hasonló tulajdonságaik és szokásaik vannak. Azonosításuk egyszerű. A kihívás a gyakorlati megvalósítás. Itt van 10 jellemző, hogy el tudj kezdeni gyakorolni.

  1. A sikeres emberek pozitív hozzáállással rendelkeznek. Jó eredményeket várnak. A problémák helyett egy helyzetben a lehetőségeket látják. Meggyőződésük, hogy megérdemlik a játéktéren való részvételt, és hogy a játékból győztesként jöhetnek ki. (Senki sem szereti a pesszimistákat a társaságban – kivéve a többi pesszimistát. )
  2.  A sikeres emberek fantáziadúsak. A projektekben  és ötleteken gondolkodnak. Állandóan kérdéseket tesznek fel. Álmodnak, kitalálnak és szokásuk azt kérdezni: „Mi lenne, ha. . . ? “ Nyitottak és alig várják, hogy felfedezzenek dolgokat. Ez a kíváncsiság megakadályozza, hogy stagnáljanak és önelégültek legyenek, amelyek a siker ellenségei.
  3. A sikeres emberek kitartóak. A siker elérése nem könnyű. Ha az lenne, mindenki sikeres lenne. A magas teljesítményorientáltság tovább hajtja őket, ha valami balul sül el, padlóra kerülnek. Megrázzák magukat, és próbálkoznak újra. Gondolj csak Edisonra és más sikeres emberekre.
  4. Keményen dolgoznak. A sikeres emberek akkor is dolgoznak, amikor mások már haza mennek.  Ugyanakkor tudják, hogyan kell szórakozni, pihenni. A családdal töltik a szabad idejüket, és gondoskodnak érzelmi, szellemi és fizikai egészségükről.
  5. Érzelmileg érettek. A sikeres emberek nyugodtak tudnak maradni  stressz alatt is. Meggondolják válaszaikat, nem reagálnak azonnal. Felismerik, mikor érzelmeik vennék át az irányítást, és jó stratégiákat alkalmaznak a kezelésükre.
  6. A sikeres embereket érdeklik embertársaik. Karizmatikusak, tiszteletteljesek, és  nyitottak. Értenek ahhoz, hogy másokat megérintsenek és értékeljék mások érzéseit.Az empatikus készség kulcsfontosságú a siker szempontjából.
  7.  A sikeres emberek megtanulják fejleszteni az üzleti kapcsolataikat. Nem kell a leghangosabb személynek lenned egy közösségben vagy rendezvényen, de mutasd magad és cserélj információt másokkal. Soha nem tudhatod, hogy egy  kis interakció, mikor hoz üzletet. 
  8. A sikeres emberek tanulnak saját hibáikból. Ők nem sopánkodnak, és nem keresnek kifogásokat. Megoldásokat keresnek. Bevallják, hogy mit tettek rosszul, s megtesznek mindent, hogy a hibát kijavítsák, és tanuljanak az esetből. Tudják, hogy ha hibát követnek el, de a kudarc nem szegi kedvüket.
  9. Kerülik a semmittevést. Ha nem vagy óvatos, akkor értékes időt fogsz elvesztegni olyan dolgokra, tevékenységekre, amelyek nem segítenek a céljaid elérésében. A sikeres emberek azokra a feladatokra koncentrálnak, amelyek összhangban vannak küldetésükkel és jövőképükkel.
  10. A sikeres emberek hajlandók különböző taktikákat kipróbálni. Új kurzusokat csinálnak végig, és hajlandóak változtatni a megszokásaikon. Nem ragaszkodnak folyamatokhoz vagy emberekhez, amik nem működnek, vagy akik már nem működnek velük együtt.

 

Ha nem látod magadban ezeket a tulajdonságokat, akkor se aggódj! A sikeres emberek felismerik, hogy nem tudnak mindent, de hajlandóak folyamatosan fejlődni és fejleszteni készségeiket. Ha sikeres akarsz lenni, dolgozz, fejlődj, légy nyitott. Ne add fel!