Mától, azaz 2013. július elsejétől újabb jelentős változások lépnek érvénybe, amelyek hatással lesznek a pénztárcádra.

 • Elindul a nemzeti dohányboltok rendszere: ha dohányzol, lényegesen kevesebb helyen – körülbelül 7000 boltban – vásárolhatsz dohányterméket, július 15-től pedig életbe lép a 10%-ra emelt árrés-szabály, ami drágítja a cigarettát. A Magyar Nemzeti Bank friss kalkulációi szerint egy doboz ára 900 forint fölé emelkedhet a jelenlegi 800 forint körüli szintről.
 • Miért ilyen drága a cigi?

 • Hatályba lép a rezsicsökkentés 2.0. – kevesebbet kell fizetni a szennyvízszippantásért, a kéményseprésért és csökken a víz, a csatorna, a szemétszállítás díja, valamint a PB-gáz ára.
 • Startol az elektronikus útdíj. ( Az informatikai rendszerét már hajnalban túlterheléses támadások érték, ezért 1 és 3 óra között üzemszünetet rendelt el az ÁAK. Ez idő alatt a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók díjmentesen használhatták a teljes díjköteles úthálózatot.)
 • Olcsóbbak lesznek a roaming díjak az Európai Unión belül.

  A mobilinternetezésért a jelenlegi díjak egyharmadával kell majd kevesebbet fizetni július 1-jétől az Európai Unión belül, az indított mobilhívások ára majdnem 15 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 10, az SMS-küldéseké 8,2 százalékkal csökken.

 • A Btk. eddig nem létező bűncselekményeket vezet be, például a színlelt gazdasági tevékenységgel elkövetett gazdasági csalást, de büntethető lesz a gépjármű kilométer-számlálójának hamisítása. Szigorúbb szabályok lépnek érvénybe az ittas vezetés területén is: 0,8 ezrelék helyett már 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint is bűncselekménynek minősül.
 • A Ptk. pénzfizetésre vonatkozó szabályai is változnak. A tartozást ezentúl főszabályként 30 napon belül kell teljesíteni. Gazdálkodó szervezetek között a fizetési határidő ennél lehet több is, de nem haladhatja meg a 60 napot főszabály szerint. 60 napot meghaladó tartozás esetén a jogosult megtámadhatja a szerződési feltételt. Késedelmes fizetés esetén a kötelezett köteles 40 eurónak megfelelő forintot fizetni a jogosultnak. Emellett a Ptk. módosítása miatt a pénztartozások után járó késedelmi kamat számításának módja is több ponton változik.
 • Alig szokunk hozzá ezekhez a változásokhoz, augusztus elsejétől továbbiak jönnek, ekkor lépnek életbe ugyanis az adóemelések, mint pl. a kamatjövedelmet terhelő EHO.

  Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta
  a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
  +36 30 737 5074


  Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


  „7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
  Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

  Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

  Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!

  Forrás: portfolio.hu