Felmérések szerint ma Magyarországon szinte minden aktív korú ember tisztában van azzal, hogy az az állami nyugdíj, amit majd a nyugdíjas éveiben fog kapni, nem sok mindenre lesz elég. 100-ból ketten gondolják, úgy, hogy nem fog csökkenni az életszínvonaluk, s kényelmesen élnek majd abból a pénzből, s nincs szükség öngondoskodásra. Az is tény, hogy alig vannak viszont olyanok, akik mindezzel tisztában vannak és van nyugdíjcélú megtakarításuk. Ha eddig még nem tetted, növeld a saját biztonságodat.  Növeld a jövedelmedet, s tudatosabban kezeld a pénzügyeidet. Így csináld!

Tegyél szert magasabb jövedelemre!

  1. Emeld a saját piaci értéked, tanulj! Tudod, a jó pap is holtig tanul. Neked sem késő szakmai tudásod csiszolni. Nézd meg, mekkora különbség van az ágazatok közötti fizetések terén. Az informatikusok, mérnökök, vagy pénzügyesek kétszer annyit keresnek, mint az átlag. Növeld a fizetésed, sajátíts el új dolgokat hozzá. Tanulj olyat, amiért jól fizetnek. Nincs pénzed tandíjra, tanfolyamra, képzésre? Ez ne akadályozzon meg abban, hogy fejlődj! Az interneten sok kurzust elvégezhetsz teljesen ingyen, csak szánj rá időt. Ha már beszélsz angolul, nézz körül a coursera.com oldalon is.  Így nyelveket, de akár egy új szakmát is elsajátíthatsz.
  2. Legyél mobil! Ha kell, költözz el! A magasabb jövedelmek, jobb munkalehetőségek nem a lakóhelyeden vannak? Ez nagyon sok esetben előfordul. Mi a jobb, sajnálkozva szűkölködni, vagy összecsomagolni és odébbállni?  Figyeld meg: Budapesten akár 30-40%-kal magasabb fizetést kaphatsz ugyanazzal a szakmával, mint vidéken. Nagyobbak a bérkülönbségek, mint a megélhetési költségek közötti különbség Budapest – vidék viszonylatában. S azt se felejtsd el, hogy európai uniós polgár vagy. Szabad külföldi munkavállalással, s költözési joggal.
  3. Igazolj át másik csapatba! Nem akarsz új szakmát tanulni? Nem akarsz költözni? Nem baj, akkor is van lehetőséged magasabb jövedelemért ugyanazt a munkát végezni. Ehhez csak körül kell nézned a saját szakmádon belül, más munkáltatóknál. Nem elképzelhetetlen, hogy jelentős fizetésemelést érhetsz el egy szakmán belüli munkahelyváltással.

Kezeld a pénzed tudatosabban!

  1. Céljaidhoz használj ki minden állami támogatást. Gondoskodj a nyugdíjtőkédről önkéntes nyugdíjpénztárban, vagy NYESZ számlán,  vagy mind a kettőn felhalmozott megtakarítással. Mindkét nyugdíjcélú megtakarítás után adójóváírást vehetsz igénybe. Ha eddig még nem tetted, kezdd el most és havonta legalább néhány ezer forintot tegyél félre ezekbe a pénzügyi megoldásokba. Minél nagyobb összeget tudsz havonta félretenni, annál jobb.
  2. Havonta megtakarított pénzed, fektesd be. Ne gondold, hogy havi néhány ezer forinttal nem érdemes foglalkoznod. Hidd el, sok kicsi sokra megy.
  3. Hiteled van? Válts olcsóbbra! Most alacsonyak a hitelkamatok, érdemes tenni 1-2 kört, biztosan találsz a jelenlegi hitelednél olcsóbb, jobb kondíciójú hitelt. Százezreket, sőt milliókat is spórolhatsz egy váltással. 

Problémát okoz a megtakarítás? Nincs miből?

Azt is statisztikai adatok bizonyítják, hogy Magyarországon az átlagfizetés alacsonyabb, mint a környező országokban, de leginkább mint Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban. A magyarok 70%-ának gondot okozna egy váratlan kiadás, mert nincs szinte semmilyen megtakarításuk. Sokaknak valódi kihívás, sőt lehetetlen küldetés a megtakarítás olyan keveset keresnek, de sokan vannak, akiknek „csak” a szokásaikon kellene alakítani, nem kellene pénzügyi hibákat elkövetniük és máris javulna az anyagi helyzetük.

nyugdíjelőtakarékosságMik a jellemző pénzügyi hibák?

  1. A megtakarítást nem befektetni, bármilyen kis összegről is beszélünk.
  2. Az állami támogatott pénzügyi megoldásokat nem kihasználni.
  3. Akinek van nyugdíjbiztosítása, nem igényli vissza az adójóváírást. Igen, igényelni kell, nem megy automatikusan!
  4. Érzelmekre alapozva dönteni a pénzről.

Rengeteg az info és nehéz kiigazodni köztük

Igen, tudom. Ezért jön sok ügyfél, mert bár látszólag hasonló a 3 nyugdíjcélú megtakarítás, az egyes termékekre vonatkozó szabályok bonyolultak, sok apró részletben eltérnek, a nem szakemberek számára nehezen, vagy egyáltalán nem érthetőek.

Mindez ne akadályozzon meg, hogy öngondoskodásba kezdj.

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*