Ha önfoglalkoztató, (egyéni) vállalkozó vagy, akkor nagy nyomás nehezedik rád. Te vagy a felelős a vállalkozás sikeréért (vagy kudarcáért). Szeretnél mindent megtenni azért, hogy vállalkozásod a következő szintre lépjen. De melyek a legfontosabb dolgok?

Függetlenül attól, hogy milyen típusú vállalkozásról van szó – az építőipartól a tanácsadásig – itt van nyolc dolog, amit megtehetsz ahhoz, hogy sikeres legyél.

1. Legyen költségvetésed.

Ez túl alap, ugye? Meglepődnél, ha tudnád, hány ügyfelem volt eddig, akiknek nem volt költségvetésük a vállalkozásukra vagy a személyes életükre. Mindkettőre szükség van, tervezned kell a bevételeidet, kiadásaidat. Ellenkező esetben el fog fogyni a pénzed, és kiszállsz az üzletből, abba fogod hagyni a vállalkozást.

2. Szállj ki az adósságból, és maradj adósságmentes.

Az üzleti világban sokan úgy kezelik az adósságot, mint MEP – azaz más embere pénze. Úgy gondolják, hogy az adósság eszköz. Ne hidd el. A hitel nem eszköz; veszélyt jelent.  Készpénzzel kezd el építeni a vállalkozásod. Nem kell adósságot fizetned.

3. Legyen nyugdíjterved.

Annak ellenére, hogy önálló vállalkozó vagy, sok lehetőséged van a nyugdíj célra történő befektetésre. Ha KATA-s adózó vagy, akkor pláne szükséged van egy nyugdíjtervre, nyugdíjmegtakarítása. Ha nem tudod, miről beszélek: nyugdíj szempontjából nagyon rosszul jársz a KATA-val. Beszélj egy pénzügyi tanácsadóval, aki segítséget nyújt a megfelelő nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában.

4. Gondolj a nyugdíjmegtakarításra, mint bármely más költségre.

Ne várjon addig, amíg az összes többi számládat kifizeted, aztán a maradékból teszel félre pénzt  nyugdíjra. Amikor létrehozod a költségvetésedet, győződj meg róla, hogy a nyugdíj-megtakarításokat is az egyik alapvető tényezőnek számoltad – ha adósságmentes vagy, és rendelkezel 6-12 hónapnyi vésztartalékod is van. Lehet, hogy kicsi összeggel tudod elkezdeni, de el kell kezdened MOST, és ne hagyd abba.

5. Kerüld a rossz döntéseket.

Önfoglalkoztató,( egyéni, kis) vállalkozó vagy, így nincs időd és pénzed, hogy buta döntéseket hozz. Például egyik ügyfelemnek azt mondta egy ismerőse, hogy indítson egy  1 millió forintos éves díjas unit-linked biztosítást, amellyel költséget generál…, de a pénzéhez szükség esetén hozzáfér. Nem volt okos döntés, hogy az ismerősre hallgatott. Költségként nem tudja elszámolni, s a pénzéhez nagyon rossz feltételekkel jut hozzá…  Ez az ostoba döntés több százezer forintjába került. Mi a tanulság? Olvasd el a 6. pontot.

6. Keress egy könyvelőt, akiben megbízhatsz.

Keress egy szakembert embert, aki megérti a vállalkozásodat. Az előző példában az ügyfelem ismerőse nem értett a vállalkozáshoz, könyveléshez, pénzügyekhez. Olyan könyvelőt válassz, aki hisz az üzleti filozófiádban, aki segíti építeni a vállalkozásodat. Ne felejtsd el azonban, hogy a könyvelő nem dolgozik helyetted, s nélküled sem.

7. Lassíts!

Nem kell bérelned egy 10.000 négyzetméteres épületet, ha még csak három alkalmazottad van. Nagyobb vásárlás sem teszi jobbá a vállalkozásodat. Keményen dolgozz a vállalkozás növekedésén. Igen, a jövőt tervezed, de készíts intelligens, logikus terveket a jövőre nézve.

8. Tervezz hosszú távra.

Kérdezd meg magadtól, hogy két év múlva jó döntésnek fogod tekinteni. Négy év múlva? Az ilyen kérdések nagyobb hangsúlyt kapnak, és megakadályozzák, hogy túl gyorsan dönts. Néha nemet kell mondanod, hogy a legjobban haladj.

2013 és 2014 között több mint 2 millió vállalkozás zárt le. Nem kell statisztikává válnod ha okos döntéseket hozol. Tartsd távol magad az adósságtól. Építsd fel vállalkozásodat készpénzzel és használd a költségvetést, hogy a pályán maradj. Ne növekedj túl gyorsan. Találd meg a megfelelő embereket, akik csatlakozhatnak a csapatodhoz. Az ilyen dolgok végrehajtása az alapja a sikernek. S ez mind Tőled függ!

 

Céltervezés - szezonra tervezz
Hogyan legyen több időd?
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.