Az állandó szorongás rányomja a bélyegét a napjaidra úgy, hogy a környezeted talán  észre sem veszi, mi zajlik benned. A saját életedet viszont megkeseríted a szorongás miatt. Hogyan, milyen jelekből lehet beazonosítani, hogy a szorongás uralja az életed?

[social_warfare]

Nem fogadsz el egy meghívást, pedig szeretnél menni

Mindegy, hogy mennyire készülsz rá, hogy elmenj egy partyra, rendezvényre…, amikor eljön a nap, a szorongás úrrá lesz rajtad, és inkább lemondod. Nem akarsz senkinek a terhére lenni, ezért úgy tűnik, az a legjobb, ha el sem mész.

Megszállottan foglalkozol valamivel, ami másoknak nem számít

Megszállottan foglalkoztatnak olyan dolgok, a fejedben cikáznak, folyton pörögnek a gondolatokat,amikre más csak legyintene. Lehet ez egy közel múltban elhangzott beszélgetés, vagy az, hogy a főnököd hogyan nézett rád a múltkor…. Mindegy mi az, nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy téged miért foglalkoztat annyira egy látszólag jelentéktelen esemény.

Pesszimista vagy, mindig a legrosszabb végkimeneteleket vázolod fel magad előtt

Akármihez kezdesz, teljesen biztos vagy benne, hogy valami nagyon rosszul fog elsülni. Mielőtt utazásra indulnál, elképzeled, mi minden alakulhat borzasztóan. Ha megbetegszel, azt hiszed, nem sok van már hátra az életedből. A félelmeid teljesen valóságosak számodra.

A beszélgetéseket újra és újra lejátszod a fejedben

Igyekszel mindenáron elkerülni a konfliktusokat, mert azok csak rontanak a szorongásodon. Még vita sem kell hozzá, hogy egy beszélgetést újra meg újra átgondolj, akár hetekig is gondolkodsz rajta. Attól félsz, hogy valami rosszat mondtál, ezért játszod le magadban újra a beszélgetéseket, és adsz új válaszokat a fejedben.

 Azt hiszed, a te hibád, ha valaki nem válaszol azonnal

Lehet az a barátod, férjed, vagy a testvéred, te aggódsz, ha valaki nem válaszol azonnal egy üzenetedre. Aki nem szorongós, az nem foglalkozik vele, hány perc alatt kap választ, de te azt hiszed, hogy a te hibád, ha nem jön azonnal üzenet vissza. Tulajdonképpen folyamatosan azt érzed, hogy biztosan elrontottál valamit.

Ha a jövő kerül szóba, megijedsz

Utálod, ha az emberek a terveidről kérdeznek, mert neked ijesztő és félelmetes belegondolni, mi lesz veled öt év múlva. Ezért nem szereted azt sem, ha mások beszélnek neked a terveikről, mert csak azt érzed tőle, hogy nem vagy elég jó.

Összehasonlítod magad a kortársaiddal

Természetes az, ha van egy természetes ‘ideálod”, példaképed, de ha nézed a Facebookon, hogy a volt osztálytársaid már mennyi álmukat valósítottak meg, milyen jól fizető állásban vannak, vagy milyen sikeres vállalkozásuk van,  és felrobban tőle a fejed, az már nem normális Nem akarod összemérni magad velük, de a szorongásod átveszi a hatalmat és nem tudsz nem magad alá zuhanni azon, hogy mások mennyivel előrébb tartanak – szerinted.

Folyton a hibáidat látod és ostorozod magad

Ha a munkahelyeden hibáztál valamit, akkor az akár az egész hetedet is elronthatja, ostorozod magadat miatta. Folyton hajszolod, hogy a legjobban teljesíts, ezért ha nem sikerül, akkor nagyon keményen kiosztod magad. A szorongásod ilyenkor a legrosszabb ellenséged.

+1 Néha fizikailag és mentálisan is túl fáradt vagy, hogy kikelj az ágyból

Vannak napok, amikor olyan erős a szorongásod, hogy úgy érzed, képtelen vagy bármi másra, mint hogy feküdj, a takarót a fejedre húzd, és sírj. Néha a világ túl sok neked, és szükséged van pár napra, hogy újra erőre kapj. A szorongás rendkívül káros hatással lehet az egészségedre is, ezért nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni, ha kell, segítséget kell kérni, hogy legyőzhesd.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*