Valószínűleg láttál már küldetésnyilatkozatot.

A cégek, vállalkozások  weboldalán és a promóciós kiadványain találhatók. A küldetésnyilatkozatok meghatározzák a vállalkozás vagy a szervezet működését és célját, és hosszú távon segítenek a vállalat jövőképének meghatározásában.

De tudtad, hogy nem csak a vállalatoknak lehet küldetésnyilatkozata? Neked is lehet küldetésed! Ezt személyes missziónak nevezzük, és lehet, hogy szükséged van arra, hogy azonosítsd a céljaidat, és megtaláld a motivációdat, amellyel ezeket elérheted.

Mi az a személyes küldetés?

Akár otthon vagy épp a kisbabáddal, akár üzletvezető, főiskolai hallgató, menedzser vagy teherautósofőr… vagy, személyes küldetésnyilatkozatod megfogalmazása hasznodra lesz majd az életben. Mindenkinek kellene legyen küldetése! Csak egy vagy két mondat , ami elmondja – egyszerű kifejezésekkel – pontosan, hogy mi az, amivel foglalkozunk.

Az író és a karrier coach Dan Miller szerint egy jó küldetésnyilatkozatnak három dolgot kell tartalmaznia:

1. A képességeidet és készségeidet

2. A személyiségjegyeidet

3. Az értékeidet, álmaidat és szenvedélyeidet

Ennyi!

Miért hasznos a személyes küldetésnyilatkozat?

A személyes küldetés meghatározza, hogy ki vagy magánemberként, vagy egy közösség tagjaként, és meghatározza a céljodat, akár a munkádban, akár a magánéletedben. Elmagyarázza, hogyan törekszel a célod elérésére, és miért számít az Neked annyira.

Fontos, mert abban segít, hogy a hosszú távú célok elérésére összpontosíts. Mondhatjuk azt is, hogy egy “útleírás” , “útmutató” az életedre. A küldetésnyilatkozat megírása nem kerül pénzbe, de a haszna felbecsülhetetlen, mert működik!

Ez azért van, mert a személyes küldetésed visszatart attól, hogy letérj az utadról. Például, ha egy tervezett döntés nem illeszkedik a személyes küldetésedbe, akkor nem kell vele foglalkoznod.

Egy jó küldetésnyilatkozat az ötleteid szűrőjévé válik. Ha a szenvedélyed az, hogy túrákat vezess a hegyekben, akkor valóban bölcs dolog egy irodában papírokat tologatnod egész nap?

Az emberek kudarcot vallanak azzal, amit szeretnének elérni, mert nincsenek világos céljaik , így nincs is mire fókuszálniuk. Túl sok dologgal foglalkoznak. Más szóval, figyelmen kívül hagyják személyes küldetésüket. De a sikeres embereknek szikla-szilárd víziójuk van a személyes küldetésükben.

Ha még nincs személyes küldetésed, nincs jobb mint a mai nap, hogy írj egyet.

Hogyan készíts személyes küldetésnyilatkozatot?

Amint írtam, a személyes küldetésnyilatkozatnak egyszerűnek, könnyen érthetőnek kell lennie. Szánj rá egy kis időt, hogy elgondolkodj és leírd a Miller-féle három “kérdésre” a válaszod. Ez jó alapot ad a küldetésed megfogalmazásához.

Gondolj az elveidre és céljaidra.Miért matároztad meg ezeket a célokat? Hogyan tesznek a céljaid jobb emberrré? A missziós nyilatkozatban 50 vagy kevesebb szóval kell válaszolnod ezekre a kérdésekre, ezért próbálj meg a szívedre hallgatni, és hagyd ki a felesleges részleteket. Ne aggódj, ha a nyilatkozatod nem hasonlít senki máséra – minden küldetés más, nincs két ember, akinek hajszálpontosan ugyanaz a küldetése.

A személyes küldetésnyilatkozat használata

Miután leírtad a küldetés, kezdd el használni! Tegyél ki egy példányt az otthodba vagy irodádba, hogy gyakran láthasd. A saját pozitív hozzáállásoddal vedd körbe magad.

Nem csak a személyes küldetésed szerint kell élned, hanem fontos az is, hogy mások is tudjanak róla. Azt akarod, hogy az emberek tudják, hogy el fogod érni azt, ami a küldetésed, amit leírtál, így terjeszd! Az elszámoltathatóság segít abban, hogy ragaszkodj a küldetésedet, a célodat megvalósítani.

Példák a személyes küldetésekre

Íme, néhány példa sikeres emberek személyes küldetéséből:

“Tanítok. És inspirálom a diákjaimat, hogy jobbak legyenek, mint azt hitték.” – Oprah Winfrey

“Élvezem sz életet, és megtanulok a hibáimból.” „Az üzleti életben jó vezető legyek, és mindig megpróbálom az emberekből a legjobbat kihozni. Nagyon egyszerű: figyelek rájuk, bízok bennük, hiszek bennük, tisztelem őket, és engedem, hogy tegyél a dolgukat!- Sir Richard Branson, a Virgin Group alapítója

Néhány jól ismert nonprofit vállalkozás küldetésnyilatkozata:

„Olyan tartalmakat hozunk létre, amely oktatja, tájékoztatja és inspirálja a közönséget.” – Public Broadcasting System (PBS)

„A remény ösztönzése, az egészség és a jólét elősegítése azáltal, hogy az integrált klinikai gyakorlaton, az oktatásokon és a kutatásokon keresztül minden páciensnek a legjobb ellátást biztosítjuk.” – Mayo Klinika

Készen állsz a saját személyes küldetésed leírására? Ha a célod le van írva, motívál, így írd le ma!

Szeretnéd jobban megismerni a személyes erősségeidet, hogy jobb küldetést, célt tudj megfogalmazni? Csináld meg az MBTI személyiségtesztet!