Ez a Te éved lesz! Amikor új célokat állítunk fel az új évre, mindannyian jó szándékkal tesszük. „Végre rendbe teszem a pénzügyeimet.” „Átveszem az irányítást a pénzem felett.” “Elkezdek spórolni.” „Kifizetem az adósságaimat.” ” Fittebb leszek.” ” Új vállalkozást indítok.”…

De ez az esetek 88 % -ban nem így lesz. A célok meghatározása helyes dolog, de a jó szándék még semmit sem változtat meg. Mindent el lehet dönteni, de a terv nélküli cél csak vágyakozás. Szóval, hogyan ragaszkodhat a céljaidhoz egész évben?

Határozz meg SMART célokat.

Melyek a SMART célok?

A SMART célok irányt adnak. Könnyűvé teszik, hogy közelebb kerülj a kívánt állapothoz. Öt “építőelem” szükséges a célok eléréséhez, s az 5 elem angol nevének kezdőbetűi adják a SMART elnevezést:

Specific
Measurable
Achievable
Relevant
Time-Sensitive

Specific, azaz KONKRÉT

Mit akarsz elérni? Csak azt mondod, hogy az új évben fogyni akarsz. Ehelyett próbáld meg: „5 kilót szeretnék leadni, és legalább 20 percet fogok futni naponta, hogy ez sikerüljön” Határozd meg, mit kell tenned, hogy elérd a célodat, és készíts tervet rá.

Measurable, azaz MÉRHETŐ

Határozz meg magadnak napi, heti és havi lépéseket. Ha tudod, hogy a végső cél az, hogy a következő évben a 600 000 forintos személyi kölcsön tartozásodat visszafizesd, ez azt jelenti, hogy havonta minimum 50 0000 forintot kell fizetned törlesztésre. „Bontsd szét” a célodat megvalósítható „darabokra”. Valósítsd meg lépésenként.

Attainable, azaz ELÉRHETŐ

A célod reális? Képes vagy megcsinálni? Mi a helyzet azokkal a készségekkel vagy eszközökkel, amelyekre a megvalósításhoz szükséged van? Ha nincsenek meg, nem szégyen. Csak változtasd meg a célodat, hogy elérhesd. Ugyanakkor nem szerencsés, ha könnyen elérhető célokat határozol meg. Kelljen erőfeszítésket tenned a sikerért. De ne tűzz ki olyan célt, ami elrettent.

Relevant, azaz RELEVÁNS

Megfelel-e a cél magának az általános tervnek? Ha a cél egy új hobbi elindítása, és van időd rá, nagyszerű! De ha már rengeteg hobbid van, fontold meg, mire lesz kevesebb időd. És ne felejtsd el kitalálni, hogy mi a „miért”-ed. Például: „Szeretnék két hónapon belül kétszer elutazni egy-egy hosszú hétvégre a feleségemmel, hogy erősítsük a kapcsolatunkat.” Miért akarsz valamit erősíteni?

Time-bound, azaz IDŐBEN BEHATÁROLT

Állíts be az időkorlátot – mert szükség van egy célvonalra. Vedd a célodat, készíts tervet, és határozd meg az eléréséhez szükséges tevékenységeket. Adj meg egy határidőt. „December 31-ig 300.000 forintot szeretnék összegyűjteni.”Használjon olyan eszközt, mint a Háztartási napló – Pénzügyi tervező, hogy segítsen megszervezni a pénzügyeidet és támogatja a terved.

Győződjön meg róla, hogy a SMART célok  Te SMART céljaid

Lehet, hogy valaki más céljait szeretnéd elérni. Az anyukád szeretné, ha karriert váltanál. Nem fog megtörténni, hacsak nem a Te vágyad egy új munkahely, vagy egy saját vállalkozás, hogy végre a sját fönököd legyél. Miért? Mert a győzelemre való törekvéshez motiváció kell. Esély sem lesz rá, hogy ragaszkodj hozzá, ha egy olyan célért küzdj, amely téged nem érdekel.

Hasonlóképpen, csak azért, mert a házastársad vagy az apád akarja, hogy megszabadulj az adósságaidtól, nem jelenti azt, hogy azt akarod Te is. A kitűzött céloknak a TE céljaidnak kell lenniük.

Írd le a SMART céljaidat

Valami különleges történik, amikor konkrét célokat írsz le. Írd le őket egy papírra, az összes szükséges lépéssel, amivel elérheted a célod. A Célkövető munkalap egy hasznos eszköz erre. A célok leírása segít abban, hogy elszámoltatható legyél és nyomon követhesd a haladást.

SMART célok hét életterületre

Javasolom, hogy a hét fontos életterületre határozz meg célokat:

Pénzügyi célok: Nyugdíjmegtakarítés elindítása, az adósságok kifizetése vagy nulla alapú havi költségvetés elkészítése és használata.

Lelki célok: elkezdesz (hála)naplót írni, vagy csatlakozol egy önkéntes csoporthoz, hogy segíthess másoknak.

Fitness célok: Rendszeresen meglátogatod az edzőtermet, veszel egy futőgépet, hogy naponta tudj futni 20 percet, és naponta eszel friss zöldséget.

Oktatási célok: visszamész az egyetemre, hogy befejezd, és megkapd diplomád, vagy minden hónapban elolvasolj egy jó könyvet.

Családi célok: Tervezzel kirándulásokat a gyerekeiddel, havonta szervezel valami “édes-kettes programot” a házastársaddal, vagy elhatározod, hogy felhívod a szüleidet minden vasárnap este.

Karriercélok: Fizetésemelés, új szakma tanulása, vagytovábbtanulás, saját vállalkozás indítása

Közösségi célok: igent mondasz, ha valaki meghív ebédre, vagy egy társadalmi összejövetelre, belépsz egy klubba ….

Ne hagyd, hogy elbátortalanodj, s eltérj a célodtól.

Az élet „zajlik”. Időnként  mindannyian akadályokba és  “útlezárások”-ba ütközünk. Ez rendben van! Mindaddig, amíg a végcélra fókuszálsz és kis lépéseket teszel, újratervezel a célod elérése felé.

Az első lépés a pénzügyi célok elérése felé a költségvetés. Ez bevált eszköz, amely több mint 1000 embernek segített  kifizetni az adósságát és elkezdeni a vagyon felépítését.