Mindenki anyagi biztonságra, sikerre, boldogságra vágyik. Sokak álma, hogy megfelelő anyagi háttérrel rendelkezve visszavonuljon a munkából. Te is így vagy ezzel? A változás rajtad múlik. Az első és legfontosabb a pénzügyi intelligencia-szinted emelése.

anyagi biztonság

„Az emberek azért küszködnek anyagi gondokkal, mert éveket töltenek az iskolában anélkül, hogy egyetlen szót is hallanának arról, miként kell bánni a pénzzel. Azt még megtanulják, hogyan dolgozzanak a pénzért, azt viszont már nem, hogyan dolgoztathatják a pénzt a saját előnyükre.” R. Kiyosaki

Nem bonyolult, csak 4 alap dologra kell odafigyelned. A pénzügyi intelligencia a következő technikai készségekből áll.

Könyvelj!

Mielőtt szívinfarktust kapsz, vagy elküldesz melegebb éghajlatra (nem kell, megyek magamtól is) tisztázzuk: azzal, hogy azt mondom, könyvelj, nem azt jelenti, hogy mérlegképes könyvelői végzettséget kell szerezned. De azt igen, hogy mindig pontosan tudd, mennyi pénzed van, mennyi a bevételed és a kiadásod. Vezess bevétel-kiadás nyilvántartást. Ha eddig nem tetted, nem tudod, hogy fogj hozzá, miért fontos …- olvasd el a témában írt eddigi bejegyzéseimet itt.

Tudod, egyáltalán nem mindegy, mire költöd a pénzed. Mit veszel? Drága telefont (netán részletfizetéssel), vagy részvényt? Nem mindegy, hogy egy olyan dologra teszel szert, amellyel folyamatos kiadásod lesz, vagy olyat, amely inkább bevételt hoz. Szóval, nincs mese, könyvelned kell, senki nem fogja megtenni helyetted.

Legyenek befektetéseid!

befektetes

Kapcsolódik az előző ponthoz. A pénzeden jó befektetési eszközöket vegyél. Olyanokat, amelyek neked dolgoznak. Ehhez arra van szükség, hogy vedd észre a lehetőségeket. Informálódj. Az, hogy most még nincs nagy tőkéd, nem azt jelenti, hogy nem is lesz. Kicsit nehezebb az út, mintha örököltél volna egy nagyobb összeget, vagyont, de nem lehetetlen. Ha pontos könyvelést vezetsz, akkor el fogsz érni arra a szintre, hogy keresed pénzed helyét, az eszközt, amellyel tovább gyarapodhatsz. Ezek lehetnek:

  • befektetési alapok,
  • részvények,
  • kötvények,
  • passzív jövedelmet biztosító ingatlanok,
  • vállalkozás,
  • szellemi termék….

Ismerd a piacot!

befektetési-piac

 

Akár befektetési eszköz vásárlásával, akár vállalkozás indításával akarsz gyarapodni, elengedhetetlen, hogy ne tudd, mire van/nincs kereslet, s kínálat. Ehhez tapasztalat, vagy szakmai tudás kell. Ha nem rendelkezel vele, akkor tegyél szert tanácsadóra, vagy olyan üzlettársakra, akiknek meg van a tapasztalatuk, vagy a tudásuk.

Ismerd a törvényeket!

Tudom, a törvények olyan nyakatekert módon vannak megfogalmazva, és olyan unalmas olvasmányok, s alig értesz belőlük valamit. De muszáj ismerned azokat, amelyek a vállalkozást, a befektetéseket szabályozzák. Ezeknek az ismerete segít, hogy tudd, hol van a határa a törvényesen működő vállalkozásnak, nehogy áfacsalás büntette miatt kérjenek számon….

Valóban, ez nem egyszerű, mert manapság jogszabályi háttér elég gyakran változik.

 

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds