A mai napon újabb pénzügyi csalás látott napvilágot. A hvg.hu, a hír24 és a police.hu cikkeiben taglalt eset részleteit még nem ismerjük, de van néhány pont, ami szolgáljon tanulságul, mert ugye, az okos a más kárán tanul…

atveres3
  1. „30 százalékos hozamot ígért a tanácsadó és  két társa.” – Ez nem kongatta meg a most már áldozat ügyfelek fejében a vészharangot? Persze, nem lehetetlenség ilyen hozamot elérni, de azért nem árt alaposan megnézni az ajánlatot.
  2. „T. András és társai arra hivatkozva kerestek befektetőket, hogy a Mercedes-gyárnak készítsenek egy zenei projektet” –  a Mercedes-gyár úgy „kalapol” össze pénzt?
  3. „A nyomozók megvizsgálták azt a bankszámlaszámot, amelyre a férfi a pénzét átutalta, és megállapították, hogy a folyószámlára több nagyobb összeg érkezett „befektetési célzat” megjegyzéssel.” Normál esetben, ha valaki közvetítőn keresztül köt biztosítási, megtakarítási, befektetési szerződést, akkor az átutalás közleménye”szerződésszám-név” és a számla egy pénzintézet (biztosító, brókerház….számlája).
  4. Az átvert befektetők a „Vállalkozás Angyal projekt keretében bízták pénzüket a gyanúba került három személyre”. Na, akkor beszéljünk az üzleti angyalokról, (kezdő vállalkozóknak tartott workshopon  „tanítom” finanszírozás témakörben), hogy a következő, szépreményű, ügyfelek pénzére hajtó tanácsadónak Te ne dőlhess be.

Üzleti angyalnak nevezzük azokat a befektetőket, akik az innovatív, magasabb kockázatú vállalkozásokat még a kezdeti stádiumukban felkarolják. Az üzleti angyalok olyan magánszemélyek, akik jelentősebb vagyonnal és bizonyos szakterületeken megfelelő szakértelemmel is rendelkeznek. A vagyonukat rendszerint korábbi sikeres vállalkozásaikból szerezték meg. Annak reményében szállnak be az induló vállalkozásokba, hogy az néhány év múlva befut, felértékelődik és így jelentős haszonnal tudják majd részesedésüket továbbadni. Tevékenységüket teljesen szabadon, különösebb korlátozó előírásoktól mentesen végzik.

A magas kockázatú kezdő vállalkozások nehezen tudnak hitelintézetektől forrásokat szerezni, így nagy segítségükre lehet egy-egy üzleti angyal segítsége. Az üzleti angyalok feladatkörébe tartozik a vállalkozási alapötlet működőképességének megvizsgálása, az megvalósíthatósági tanulmány és az üzleti terv elkészítése, valamint további üzleti partnerek keresése. Többnyire legalább 3-4 millió forintot fektetnek be, ezért pedig relatíve nagy beleszólást kérnek a vállalkozás vezetésébe is.

Az üzleti angyalra azért van szükség, hogy a vállalkozás egyáltalán beindulhasson. (A Mercedes nem ez a kategória.)
Az üzleti angyalnak nem fizetsz kamatot, díjat, osztalékot, stb… De nem is ingyen van. Az üzleti angyalok pénzükért cserébe részesedést kérnek a cégből; amit majd alkalomadtán el akarnak adni. Ha a cég megbukik, akkor ők is bukták a tőkéjüket; ellenben ha a cég sikeres lesz, akkor a befektetett tőke sokszorosáért tudják eladni az üzletrészüket. Ez benne az üzlet. Az üzleti angyal érdeke, hogy a cég értéke növekedjen.

Mindig mondom,

  • hogy nézd meg, kinek adod a pénzed,
  • hogy csak olyan befektetésbe tegyél pénzt, aminek a működését, kockázatait ismered, érted,
  • hogy ne a „Marcsikának”, a „TV2 pénzügyi guru”-jának, hanem a szemednek higyj,
  • hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem is igaz…

Ha kevés pénzed van, azért fontos, hogy körül tekintő légy. Ha pedig sok, akkor legyen pénzed arra is, hogy szakértő csapattal (jogász, adótanácsadó, stb.) egyeztetve fekteted be a pénzed.

Van kérdésed? Tedd fel! Egyéb pénzügyi kérdés foglakoztat? Tanácsra van szükséged? Jelentkezz értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com