Jane Juska 33 éven keresztül angol irodalmat tanított egy kaliforniai gimnáziumban. Bár nagyon szeretett tanítani, szerette az irodalmat, szerette a diákokat, mégis sok stressztől szabadult meg, amikor 1993-ban nyugdíjba ment. Ám valami hiányzott az életéből. A hiányérzet egyre csak erősödött benne. 1999-ben hirdetést adott fel egy neves irodalmi magazinban:

 

„Mielőtt 67 éves leszek – jövő márciusban – szeretnék jó sokat szexelni egy nekem tetsző férfival. Ha szeretnél beszélgetni velem, akkor Trollope a kedvenc íróm.”

Milyen izgalmas dolgokat tett Jane?

  1. Nem szokványos módon keresett partnert. Nem egy társkeresőn, az internetet, s nem  is egy újságban apróhirdetésként adta fel hirdetését. Egy irodalmi lapban. Miért? mert Jane egy intelligens férfit akart és olyan helyen kereste, ahol nagy eséllyel megtalálhatta. Kifinomult, művelt emberek olvasnak irodalmi magazint.
  2. Bátor volt. Jane 1933-ban született, abban a korban nőtt fel, amikor még nem volt női egyenjogúság, emancipáció; nem volt fogamzásgátló, és a nők nem dohányozhattak nyilvánosan. A nők nem beszélhettek a szexről, se nyíltan, se egymás között. A nő sorsa abban teljesedett ki akkoriban, hogy férjhez mentek, gyerekeket szültek, felneveltek, s egész életükben háztartásbeliként éltek.

Jane 60 éves koráig így is élt: férjhez ment, gyereket szült, elvált, tanított, nagymama lett és végül nyugdíjba ment.

6 éven keresztül hiányérzete volt. Nem tudta, mit kezdjen magával. S aztán meghozta a döntést: feladta a fent idézett hirdetést.

Jane nagyon sok választ kapott a hirdetésre. Unalmas, nyugdíjas napjainak vége lett. Elkezdett igazán élni.

Minderről szól Szex és nyugdíj című könyve.

Szex_es_Nyugdij

Mit „tanulhatsz” Jane-től?

Jane tette nem a szexről szól, hanem arról, hogy szembenézett a félelmeivel. Nem azon gondolkodott, mit gondolnak róla mások. Hanem arról, mit gondol saját magáról. Mi az, amit fontosnak tart.

Kockázat nélkül nincs győzelem.

Szerinted, ha Jane megkérdezte volna a barátnőit, a családját, hogy mit csináljon, feladta volna a hirdetést? Jól sejted: nem adta volna fel. Lebeszélték volna, s ő nem változtatott volna az életén.

Amikor Jane feladta hirdetését, nem tudta, mi fog belőle „kisülni”. Csak azt tudta: egy élete van.

Neked is! Mit kezdesz vele?

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com