Hogyan lehet jobb pénzügyi szokásokat létrehozni?

Hogyan lehet jobb pénzügyi szokásokat létrehozni?

Olvasási idő: 6 perc

A pénzköltés az élet része, ez tény. Egy másik tény: az, hogy mire, hogyan költöd a pénzt, ugyanolyan fontos a pénzügyi sikerhez, mint a döntés, hogy megtakarítasz, vagy kifizeted az adósságod.

Az intelligens pénzügyi szokások megakadályozzák, hogy túl sok pénzt fizess egy cuccért, vagy túllépd az éttermi étkezésre szánt költségkeretedet, vagy impulzus-vásárlást csinálj…Ha okosabban költekezel, a pénzed gyarapszik. Olvasd el, hogyan szüntetheted meg a rossz pénzügyi szokásokat, és új, egészségeseket alakíts ki.

Hogyan lehet megtörni a rossz pénzügyi szokásokat?

Kezdjük azzal, hogy a nem túl jó költekezési szokásokra koncentrálunk.

Előfordult már valaha, hogy  miután vásároltál, rohantál leellenőrizni a bankszámládat, mert túl sokat töltöttél? Lehet, hogy megtapasztaltad azt a boldogságot, amikor a vásárláskor lehúzták a kártyádat, majd rád tört a bűntudat és a szégyen, amikor rájöttél, hogy az egész költségvetésedet felborította ez a vásárlás.

Ez a cikk a rossz költekezési szokások átalakításáról szól. Először is arról, hogyan érzed magad? Így kezdd:

A rossz kiadási szokások megszüntetése érdekében vizsgáld meg, hogyan érzed magad.

A legtöbb vásárlás, költés az adott pillanatban elégedettséget okoz, netán boldoggá tesz. Aztán percek – vagy órák, napok múltán – lelkiismeretfurdalást.

Goldolkodj el, jegyezd fel, mi volt az utolsó pénzköltésed, vásárlásod. Idézd fel, hogyan érezted magtad, amikor eldöntötted, megveszed azt a valamit, és hogyan érezted magad a vásárlást követő percekben és az azt követő napokban.

Rosszul érezted magad, lelkiismeretfurdalásod lett, ideges lettél….? Ezt szeretnénk megváltoztatni. A jó kiadási szokások kialakítás először kemény kihívás lehet, de hosszú távon nagyon is megtérül!

Döntsd el, melyik rossz szokásodat szeretnéd először megszüntetni, átalakítani

Vess egy pillantást a bankszámládra, beszélj a házastársaddal, pároddal vagy csak nézz körül a lakásodban, hogy megtapasztald, felfedezd a megszokott kiadási szokásaidat. Nyugodtan kezdd a kicsikkel, és válassz csak egyet vagy kettőt, amelyekkel először foglalkozol majd. Néhány ötlet:

  • A mobiltelefon adatainak, számláinak átnézése, csökkentése
  • Étkezés házon kívül, amikor otthon is van étele
  • Olyan holmik megvásárlása, amilyet már vettél, csak elfelejtetted
  • Online vagy offline impulzus-vásárlás
  • Elolvasatlan könyvek halmozása

Tegyük fel, hogy le akarsz szokni arról, hogy elalvás előtt a kedvenc webshopod ajánlatát átnézed mobilon, mert legtöbb esetben ilyenkor veszel is valamit. A legjobb, ha ezt a rossz szokást helyettesíted egy jóval. Használj digitális ébresztőórát a telefonébresztője helyett, így éjszakára nem kell a telefonodat magad mellett tartanod. Olvass egy izgalmas regényt vagy valami hasznos könyvet , mielőtt lekapcsolnád a éjjeli lámpádat.

Folytasd a rossz költekezési szokások listáját:

  • ismerd meg a megszüntetni kívánt költekezési szokásaidat.
  • gondolkozz azon, hogy 1-1 rossz szokást miként helyettesíthetsz jó szokással.

Cseréld ki a rossz szokásokat jó szokásokra!

A helyes költekezési, pénzkezelési szokások kialakításával végül pénzt nyersz, anélkül, hogy sokat kellene vele foglalkoznod, vagy erőfeszítéseket kellene tenned. Nézzünk néhány olyan lehetőséget, amelyeket kipróbálhatsz, amikor azon dolgozol, hogy felülírd a a rossz költekezési szokásaidat jókká:

1. Fogalmazz meg magadnak egy jó okot, hogy miért akarsz bölcsen költeni. A költés vs. megtakarítás között könnyebb “választani”, ha van egy (vagy több) célod. Ezt tesszük a Családi Kassza Tervezéskor is. Fontos a pénzügyi célok elérése és szem előtt tartása mindenkor, amikor használod a kártyádat, vagy készpénzt költesz.

2. Élj lehetőségeid alatt. A költségvetés létrehozása lehetővé teszi, hogy priorizáld a kiadásaidat. Határozz meg pénzügyi célt – talán az adósságból való kilábalást vagy nyaralást – a költségvetés készítésekor. Ha tudod, miért spórolsz, könnyebb a napi cappuccinoról lemondani.

3. Aktívan gyakorold a hálát. Szánj rá minden nap pár percet, hogy leírd vagy szóban tudtosítsd magadban, hogy mi a jó az életedben. Elvégre annyi jó van. Nem feltétlenül kell azt érezned, hogy “túlságosan áldott vagy”, de a rendszeres emlékeztető azokra a dolgokra, eseményekre, amelyekben részed van, feltölt és a felesleges kiadások csökkentésére szolgálhat. Végtére is, ha hálás vagy azért, amid van, amit kaptál, amiért megdolgoztál, akkor csak rájössz, milyen kevésre van igazán szükséged.

4. Kutass vásárlás előtt. Ha vásárolsz például egy tévét vagy egy mosógépet és egy szárítógépet, ne hallgass a reklámokra. Végezz kutatást, hasonlítsd össze az árakat, és válassz ki egy minőségi modellt. Ha több információ van, jobb döntést hozhatsz.

5. Kerüld a költekezési csábításokat. Mindannyiunknak vannak olyan helyei vagy ismerősei, akik miatt egy kicsit többet akarunk tölteni. Talán ez a pékség édes illata a sarkon, vagy egy barátnő, aki elcsábít a plázába, mert látott egy hozzád passzoló cuccot látott az egyik üzletben. Korlátozd a kapcsolatod ezekkel a “katalizátorokkal”, így megtanulhatsz csak arra költeni, amire a tervezett költségkeret futja. Próbálj másik útvonalon járni, így nem esik útba a péksége. Hívd meg a barátodat egy kirándulásra a bevásárlóközponti schopping helyett.

6. Keress egy elszámoltatható partnert. A házaspárok számára beépített elszámoltathatósági partner a férj vagy a feleség. Ha egyedülálló vagy, akkor elszámoltatható partnered legyen egy megbízható családtag vagy bizalmas barát. Fel kell készülnöd arra, hogy valakivel megvitasd nagy pénzügyi céljaidat, és ott legyen melletted a nagy pénzügyi döntések előtt. Az elszámoltathatóság partnered emlékeztet arra, hogy miért dolgozol, mi a célod.

7. Ne vásárolj várakozás közben. Csábító böngészni az interneten a webshopokat, miközben az iskolában vagy az orvosi rendelő várótermében ülsz, vagy utazol a villamoson…. Az idő apró ablakai megnyithatják az ajtót a komoly kiadásoknak, amelyek befolyásolhatják pénzügyi lépéseidet. Ha tudod, hogy sorbanállsz, várakozol, tarts magadnál egy könyvet vagy magazint, amelyekkel el tudod foglalni magad, amíg várakoznod kell.

8. Fejleszd a türelmed. Égtél már vásárlási lázban? Ez az, amikor izgatott vagy, amiért vásárolhatsz, anélkül, hogy ellenőrizted volna, meg tudod-e engedni magadnak. Ezek a vásárlások később  fejfájáshoz vezethetnek. Nyugtasd, kösd le magad és adj magadnak 24 órát a vásárlás előtt. Tipikusan a következő napon kevésbé izgatottan fogsz ébredni, ami segíthet egy racionálisabb vásárlási döntés meghozatalában.

9. Várd ki a spórolási lehetőségeket mielőtt vásárolsz. Ha rendszeresen vásárolsz egy bizonyos boltban, akkor valószínűleg tudod, mikor vannak a legjobb ajánlatok, akciók, leárazások, ezért várd ki és akkor vásárolj. Nézzd meg a szupermarket heti ajánlatait. Tartsd szemmel a kedvenc ruházati üzleted, és vásároljon akciósan. Iratkozzon felhírlevelekre vagy tölsd le (ha van) az üzlet alkalmazását, és vásárlás előtt ellenőrizd az online kuponokat, akciókat.

10. Készülj a szórakozásra. A kiadások között a szórakozásra is kell keretet adni! Ahelyett, hogy úgy teszel, mintha a pénz kiadása rossz lenne, szándékosan állíts be költségkeretet a szórakozásra. Így böngészhet a kedvenc könyves boltodban, élvezheted a házastársaddal  a randit, vagy bőséges bűntudat nélkül mehetsz el moziba, partyzni… Adj engedélyt arra, hogy pénzt költs, és nem lfog elmenni a kedved a spórolástól, mert nem lemondásnak fogod megélni.

A bevétel növelése és a költségek faragása, a spórolás a módja annak, hogy anyagilag egyensúlyba kerülj. Amikor látod, mikor és mennyit költesz el, az nagy hatást gyakorol a pénzügyi célok elérésére. Most rajtad a sor, hogy elkezdj pénzt nyerni azzal, hogy létrehozod a saját intelligens költekezési szokásaidat!

Készen állsz arra, hogy megtedd az első lépést a jobb költési szokások felé? Hozz létre egy költségvetést, határozd meg, mennyi pénzt szeretnél elkölteni életed egyes területein, majd költsd el!

Költségvetés készítése – mi a Te “miért”-ed?

Költségvetés készítése – mi a Te “miért”-ed?

Olvasási idő: < 1 minute

A költségvetés a leginkább akkor működik, ha hosszú távra tervezel. 

Például, fantasztikus ha ebben a hónapban 20-30 ezer forintot tudsz spórolni. Most vehetsz egy szép pár cipőt, ruhát, akármit, amire eddig nem volt pénzed. De ha minden hónapban ennyi pénzt takarítasz meg, akkor kiugorhatsz egy komoly hitelkártya-tartozásból, több pénzt tudsz félre tenni egy új otthonra, vagy egy hosszú nyaralásra a családoddal! Nehéz hosszú távra elköteleződni. Ezért kell mindannyiunknak egy “miért” a költségvetési terv elkészítésekor. Miért készítünk költségvetési tervet? Ma arról beszélünk, hogyan találd meg a Te “miért”edet.

(tovább…)

Októberi kihívás: legyen partnered a pénzügyeidhez

Októberi kihívás: legyen partnered a pénzügyeidhez

Olvasási idő: 3 perc

Emeld fel a kezedet, ha eltértél már valaha is a pénzügyi terveidtől, nem tartottad be pénzügyi fogadalmaidat. A fejedben már eldöntötted, hogy minden reggel otthon készítesz kávét magadnak, így több pénzt tehetsz félre – például –  karácsonyra. De két nappal később már 7: 45-kor rohansz, késésben vagy, és a sarki büfébe beugrasz a szokásos kávéért, útban a munkahelyed felé . . megteszed, amit olyan sokan. És megfogadod, hogy holnaptól tényleg otthonról viszed  a kávéd….Nos, ma szeretnék megosztani veled egy tippet, amely segít elkerülni bármely pénzköltési kísértést. (tovább…)

Ez a bejegyzés több, mint fél éve íródott. Kérlek, ezt a tényt vedd figyelembe a cikkben talált információk felhasználásakor. Friss információkra van szükséged? Foglalj időpontot személyes vagy online tanácsadásra, konzultációra.
5 tipp, így lehetsz milliomos

5 tipp, így lehetsz milliomos

Olvasási idő: 3 perc

“A szabadpiaci gazdaságban bárki annyi pénzt csinálhat, amennyit csak akar” – mondta Steve Siebold, aki a millióit egyedül kereste meg.

Annak érdekében, hogy elérd a 7 számjegyű megtakarítást 30 éves korodig, adok pár tippet a Money.com segítségével olyan emberektől, akiknek már fiatalon is sikerült elérni ezt a célt. [social_warfare]

(tovább…)

Ez a bejegyzés több, mint fél éve íródott. Kérlek, ezt a tényt vedd figyelembe a cikkben talált információk felhasználásakor. Friss információkra van szükséged? Foglalj időpontot személyes vagy online tanácsadásra, konzultációra.
Ezt a 15 hibát ne kövesd el!

Ezt a 15 hibát ne kövesd el!

Olvasási idő: 2 perc

Mindannyian hibázunk. Van, hogy kicsit, s van, hogy nagyot. De egyikünk sem szereti beismerni, hogy hülyeséget csinált. Ezt nevezzük a pszichológiában kognitív disszonanciának. Ez azt jelenti, hogy utólag próbáljuk megmagyarázni, igazolni, hogy miért követtük el ezt vagy azt a hibát.
Általában a felelőst, a hibázás okát önmagunkon kívül keressük. A tudatosság hiánya miatt keletkező kár jelentősége egy kisebb vagyon esetén legalább olyan súllyal jelentkezhet életünkben, mint a nagy vagyon esetén. Nagyobb vagyonnál pedig  már egy kisebb tévedés is komoly pénzösszegek elvesztését jelenti. Ebben a cikkben összegyűjtöttem azt a 15 hibát, amelyet a legtöbben elkövetnek az anyagi helyzetük ellen.
(tovább…)

Ez a bejegyzés több, mint fél éve íródott. Kérlek, ezt a tényt vedd figyelembe a cikkben talált információk felhasználásakor. Friss információkra van szükséged? Foglalj időpontot személyes vagy online tanácsadásra, konzultációra.
Ezek a kifogások gátolják anyagi biztonságod

Ezek a kifogások gátolják anyagi biztonságod

Olvasási idő: 3 perc

Minden statisztika azt mutatja, hogy az emberek nagy része nem foglalkozik eléggé pénzügyeivel. Ráadásul, ezt a mulasztást általában nagyon gyenge kifogásokkal indokolják. Íme, a leggyakoribb 5 “indok”. 

(tovább…)

Ez a bejegyzés több, mint fél éve íródott. Kérlek, ezt a tényt vedd figyelembe a cikkben talált információk felhasználásakor. Friss információkra van szükséged? Foglalj időpontot személyes vagy online tanácsadásra, konzultációra.
Loading...
Facebook Messenger for Wordpress
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

A honlap további használatával elfogadja, hogy az oldalon a felhasználói élmény javítása miatt sütiket használok. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás