Május hónap rengeteg alkalmat ad a pénzügyek átgondolására. A hó elején (már elmúlt) az anyák napja alkalmából, a köszöntő sorok megfogalmazása közben összeszedhetted, hogy mi mindent köszönhetsz az anyukádnak. Lehet, hogy épp azt, jól menedzseled a személyes pénzügyeidet. A hó végén jön a gyereknap. Megfontolandó, hogy mivel leped meg a gyereked: egy maradandó élménnyel, vagy egy „3 napig csoda” játékkal. Közben pedig van az adóbevallás, amelynél tipikus hibákat szoktak az önadózók véteni.  Íme, ezekre érdemes odafigyelned, ha Te is önadózó vagy.

Közeleg a határidő

Közeledik május 20-a,  amikor a vállalkozási tevékenységet nem folytató és áfa fizetésre sem kötelezett magánszemélyeknek legkésőbb be kell adni a NAV-hoz a kitöltött személyi jövedelemadó bevallási nyomtatványukat.

2016. május 20-a több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír:

Eddig küldheted vissza a NAV számára az egyszerűsített bevallást, amelyet a NAV készített el helyetted.
Ha az adónyilatkozat választására jogosult magánszemély vagy , szja bevallás helyett ezen időpontig nyújthatod be a NAV-hoz a 1553ADO jelű nyomtatványt.
Ha  vállalkozási tevékenységet nem folytató és Áfa fizetésre sem kötelezett magánszemély vagy, aki nem élt, vagy nem élhetett a munkáltatói adómegállapítás, a bevallási nyilatkozat, az egyszerűsített bevallás vagy az adónyilatkozat lehetőségével, de a 2015. évi jövedelmed után szja bevallásra kötelezettek vagy,  ezen időpontig vagy  köteles szja bevallásodat (1553 jelű nyomtatványt) a NAV-hoz benyújtani.

A közelgő határidőre tekintettel április közepén tájékoztatót tett közzé a NAV a március végéig beérkezett mintegy 890 ezer 2015. évi Szja bevallás feldolgozásával kapcsolatos tapasztalatairól „Szja-bevallás: ügyelni kell a részletekre is” címmel. A NAV 2016. első 3 hónapjában hibásan benyújtott bevallásokat javarészt már javította.

Az adóbevallás kitöltése során az alábbi leggyakoribb hibákat ne kövesd el:

  • a papíron benyújtott bevallás főlapjáról ne felejtsd le az aláírást,
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás főlapján felejtsd el feltüntetni a bankszámlaszámot,vagy az utalási címet,
  • ha adószámos magánszemély vagy, ne felejtsd el feltüntetni az adóbevallásodon az adószámodat, és az adóazonosító jeledet,
  • hiánytalanul töltsd ki a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok ha ezek vonatkoznak rád,
  • a kifizető által levont adóelőleget se felejtsd el, s jó sorban szerepeltesd a bevallásban.

A hibák jelentős része kiküszöbölhető

Ha a bevallási nyomtatvány kézi kitöltése helyett a NAV által közzétett ingyenes ún. Általános Nyomtatványkitöltő program segítségével készíted el bevallásodat. A programon kívül még az adott (szja bevallás esetén a 1553 jelű, míg adónyilatkozat esetén a 1553ADO jelű) nyomtatvány telepítése szükséges. A program beépített ellenőrző funkcióval ellátott, mellyel a bevallás kinyomtatása előtt kiszűrheted a kitöltési hibák többségét. További előny, hogy az Általános Nyomtatványkitöltő programmal készített bevallásokat, ha rendelkezel Ügyfélkapu regisztrációval, elektronikus úton is benyújthatod a NAV-hoz, elkerülve ezáltal a Postán, vagy a NAV ügyfélszolgálatokon való sorban állást.

Van kérdésed? button (7) Vállalkozol? Mehetne jobban is?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*