Bezárulnak a kiskapuk az adóelkerülés előtt: szeptember 30-tól a NAV rálát az eddig eltitkolt külföldi bankszámlák egyenlegére is. Így könnyen kiszűrhető, ha az itthon keletkezett adóköteles jövedelmed után nem fizeted meg a közterheket.

[social_warfare]

Ősztől az offshore-cégekkel és más nemzetközi színtéren ténykedő adóelkerülőkkel szemben a NAV is eredményesen léphet fel a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló többoldalú megállapodásnak köszönhetően. Az első információcserére 2017. szeptember 30-ig kerül sor az új, valamint a már meglévő, magas értékű egyéni számlák estében.

Az adóhivatalnak így már rendelkezésére állnak majd a nagy értékű külföldi bankszámlák adatai is, amelyet az adóhivatal kockázatelemzői összevetnek a rendelkezésre álló egyéb adatokkal. Így könnyen kiszűrhető, ha az itthon keletkezett adóköteles jövedelmed után nem fizetted meg a közterheket. A NAV az eltitkolt adó mellett adóbírságot és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékot szabhat ki.