Mi a boldogság titka, s hogy ennek semmi köze van a pénzhez?
„Nem a pénz boldogít.” Közhely, azonban igaz. Ahhoz, hogy boldog légy nem kell gazdagnak lenned.

A boldogság számodra is elérhető közelségben van, mindez a Te hozzáállásodtól függ, nem a pénzügyi helyzetedtől. Ne kövesd el azt a hibát, amit oly’ sokan: a boldogságot ne a pénzügyi szabadságtól várd. Boldog lehetsz függetlenül attól, hogy a pénzügyeid most még nem épp úgy alakulnak, ahogy szeretnéd. Ne csüggedj. A boldogság egy választás. Egy lelki állapot.

Megmutatom Neked, hogyan érd a személyes szabadságodat, függetlenül attól, hogy most milyen a pénzügyi helyzeted. Remélem, élvezni fogod.

A pénzügyi szabadság arra kényszerít, hogy megtanuld az igazságot a pénzről és a boldogságról.
Ha eléred a pénzügyi függetlenséget az életed hirtelen megváltozik előre meghatározottról önálló, szabad akaratúra. E változás meglepő hatása még, hogy hirtelen eltűnnek a kifogások arra vonatkozóan, hogy miért nem ideális az életed…

Ahhoz, hogy megértsd, ez miként működik, s miért fontos, nézd meg a valóságot: a sok-sok embert, akik dolgoznak a napi létezésért. Életük nagy része előre meghatározott. Ők az idejük nagy részét azzal töltik, hogy munkaidőben keresik meg a pénzt ahhoz, hogy jobb módban éljenek. Kevés idejük marad a családra, ügyintézésre, személyes igényeikre. Nagyon kevés szabad idejük marad arra, hogy létrehozzon egy egyedi, szabad életet. S ehhez nagyon kevés kreatív gondolkodás kell, hogy így éljenek meg az életben. Dolgoznak 40 órát (vagy többet) egy héten, 40 éven keresztül. A kevés maradék idejében próbál jól élni. Ez így elég egyértelmű és egyszerű. A társadalom írja a forgatókönyvet és szinte mindenki követi azt.

Ha eléred a pénzügyi szabadságot, minden megváltozik

penzugyi_fuggetlenseg Hirtelen azt az évi 2080 órát, amit egy évben munkával töltöttél, most úgy töltöd, ahogy Neked tetszik. A napodat nem előre meghatározott szabályok szerint éled. Nincs kötelező struktúra. Nincs 8-17-ig kötelező munkaidő. Úgy élsz, ahogy Neked tetszik. A forgatókönyvet Te írod.

Megismétlem, mert ez fontos:
A pénzügyi szabadság elérésével az élet megváltozik. Előre meghatározottról saját döntésűre változik az életed. Nem kell, hogy a társadalom által előírt forgatókönyvet kövesd, hiszen a pénzügyi szabadság felülírja azt.
Vannak akik ezt a helyzetet kalandnak élik meg, s vannak akik félnek tőle, mert teher a felelősség. Ha eléred ezt az állapotot, onnantól Te leszel felelős a saját napodért, az idődért, az életedért, a boldogságodért.

Már nem hibáztathatod a boldogtalanságért a rengeteg munkát, a barátságtalan főnököt. Azonban újra kell gondolnod az életed, saját magad.

boldogsag
Klasszikus hiba , amelyet látok a coaching ügyfeleimnél: azt gondolják, akkor ha elérik a pénzügyi szabadságot, ha már nem KELL dolgozni, a pénzzel együtt jön a boldogság. Pedig nem így van. A cél a személyes szabadság.

 

A pénz biztosítja:

 • az időt,
 • a rugalmasságot,
 • hogy összpontosíts a szabadságra.

Ha eltávolítod a „zavaró, külső tényezőket” (munka és pénz-kérdés) az életből, rájössz, hogy a belső állapotodért saját magadnak kell vállalnod a felelősséget. Ne a külsőségekre koncentrálj.

Ha pénzügyileg képes vagy arra, hogy gondoskodj a saját életedről, akkor hagyd a kifogásokat, mérd fel minden szempontból az életedet.

Napi boldogság „elszámolás”

A napi boldogság lényege az „elszámolás”: a boldogság a Te gondolataidnak a „terméke”. Nem számít, mi történik napközben, vagy mennyi rossz dolog van a világon vagy körülötted, gyakorold a boldogságot,gondolj jó dolgokra, kerülj jó hangulatba. Ez ostobaságnak tűnhet, de hidd el, tényleg működik.

Készítettem egy listát, amely segít, hogy a boldogság legyen a fókuszban.
Naponta olvasd el legalább egyszer, így az elméd a személyes boldogságodra fog összpontosítani. Ha egy hónapig naponta végzed ezt a gyakorlatot, látni fogod az eredményt. Próbáld ki, mit veszíthetsz. A legjobb az egészben, hogy nem kerül semmibe. Senki semmit nem akar eladni, nem kell venned semmit. Befektetési szempontból fogalmazom: a gyakorlatok által kínált potenciális nyereség nem kerül semmibe és nem is jelent veszélyt. Az egyetlen ár amit fizetsz, az a munka, hogy kitartóan elvégzed a gyakorlatot és észreveszed a bekövetkező változást.
Ne feledd, a boldogság egy lelkiállapot! Nem kell megvárni vele a gazdagságot, nem kell megvárni amíg elérsz a jövőben valamilyen eredményt. Lehetsz most is boldog.

A pénzügyi szabadság fontos és értékes, de az igazi játék a személyes szabadság és a boldogság.

Íme a lista, amely segít, hogy naponta a boldogságra koncentrálj!

Válaszd ki, melyik téma nyer prioritást a saját napi boldogságodban.

 • A döntés, hogy boldog leszel, valójában egy döntés, hogy ne légy boldogtalan.
 • A legtöbb ember a boldogságot keresi, mint egy eredmény, egy intézkedés és más dolgok melléktermékét, így a boldogságuk attól függ, hogy mi történik a nap folyamán. Tudom, hogy választhatom a boldogságot mindentől függetlenül.
 • Kezd és fejezd be a napjaidat hálával. Reggel felkelés után és este lefekvés előtt mondj hálát 5-5 dologért.
 • A hála egy egyszerű választás arra, hogy kifejezd, elismerd azokat a dolgokat, amelyek igazak egy helyzetre.
 • Hozz létre erős társadalmi kapcsolatokat
 • Légy hiteles, vállald önmagad, keress kapcsolatokat, amelyek támogatni fognak téged céljaid elérésében.
 • A hiteles személyiség külső-belső harmóniát teremt és erősíti a kapcsolatokat.
 • Egyszerűsítsd az életed és üdvözölj minden embert és örülj minden helyzetnek.
 • Ápolj minőségi kapcsolatokat.
 • Találd meg a módját, hogy minden nap legalább egy embernek örömet okozz.
 • A boldogságomhoz nem kellenek események. Én döntöm el; nem számít, mi történik körülöttem. Csak az számít, hogy én jól érezzem magam.
 • Ma szenvedek egy kicsit annak érdekében, hogy pénzt keressek, legyen nagyobb jövedelmem, hogy a jövőben többet tudjak pihenni, hogy biztonságban érezzem magam. Örülök, hogy van munkám, amit naponta stressz nélkül, de kreatívan és örömmel teszek.
 • El akarom érni céljaimat és nem hagyom, hogy a külső körülmények határozzák meg, befolyásolják azt, hogy mi válik valóra számomra. Boldoggá tesz az ismeretlen jövő.
 • A boldogság is egy lehetőség és a nyomor is az. Melyiket választod?
 • A boldogtalanság nem létezik jelen pillanatban. Csak a múltat bánod vagy aggódsz a jövő miatt.
 • Az életem tele van csodákkal. Minden nap. Akár óránként.
 • Figyeld meg, mennyi időt töltenek ki a hálával kapcsolatos gondolataid és mennyit a problémákkal kapcsolatosak.
 • Légy hálás azért amid van, s ezért légy boldog.

Nyomtasd ki a listát és naponta próbálj ezekre a gondolatokra koncentrálni legalább 3 hónapon át. Ezek a gondolatok a mindennapi életérzésed részévé fognak válni.

Ne feledd, a boldogság az út és nem a cél! Boldogan könnyebb az út a pénzügyi szabadság felé.

Van kérdésed? Tedd fel! Jelentkezz pénzügyi coachingra.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com