Néha nehéz meghatározni, hogy egy „lehetőség” az egy jó befektetés, vagy csak befektetésnek álcázott átverés. Sajnos a csalók nem tüntetik fel az egyértelműen csalásra utaló jeleket. Mielőtt egy befektetéssel kötelezettséget vállalsz, pénzt teszel egy „befektetési lehetőségbe”, győződj meg róla, hogy az valóban befektetés és nem átverés. A dolgok mögé kell nézni, utána nézni egy-két dolognak.

Mikor jó egy befektetés?

Fontos megértened, hogy minden beruházás, befektetés magában hordozza a veszteség lehetőségét. Egy jó befektetésen is részben vagy egészben elveszítheted a pénzed. S ez az első jele annak, hogy egy valós befektetéssel van dolgod. Egy lelkiismeretes ügynök vagy tanácsadó erre a lehetőségre fel is hívja a figyelmedet.

Egyéb jelek, amelyek arra utalnak, hogy valós befektetéssel van dolgod:

 • Könnyen megérthető, hogyan működik
  Gyakran találkozhatsz olyan felkapott befektetési ajánlattal, amelyet nem igazán értesz. Amennyiben az ajánlatot, annak működését nem lehet egyszerűen, érthetően, közvetlen módon elmagyarázni, inkább maradj tőle távol. Csak olyan eszközökbe tegyél, helyezz el, fektess be pénzt, amelyeknek a működését érted.
 • Ésszerű összeget kereshetsz vele
  Olyan befektetési lehetőséget keress, amely ajánlat nem egyszeri lehetőség és ésszerű hozammal kecsegtet. Vigyázz, ha valaki azt ígéri, hogy rövid idő alatt leszel nagyon gazdag, ha most befektetsz, beszállsz az „üzletbe”.
 • Számodra elfogadható kockázata van a befektetésnek
  Ne fektess pénzt olyan lehetőségbe, amelynek magas a kockázata és te nem engedheted meg magadnak az esetleges veszteséget. Légy tisztában a kockázattal, a saját kockázatvállalási hajlandóságoddal, maradj távol olyan befektetési döntésektől, amelyek teljes pénzügyi kataszrófát okozhatnak számodra.
 • Szilárd alapjai vannak
  Nézd meg a társaságot, akik a befektetést kezelik, mióta működnek, befektetési politikájukat, a cash-flowt, a menedzsmentet, s egyéb gazdasági tényezőket. Fontos tudnod, hogy ezek mind befolyásolják egy befektetés értékét.

 • A jelek, amelyek átverésre figyelmeztetnek

 • Az első és legfontosabb jel, ha úgy érzed: „túl szép, hogy igaz legyen”. Nincs olyan törvényes befektetés, amelynek nincs kockázata, és nem nagyon valószínű, hogy a pénzed rövid idő alatt hatalmas nyereséget hoz. Légy óvatos, figyelj a taktikákra.

 • Lehúzás, átverés! Vigyázz a pénzedre!

  csapda

 • Vásárolj azonnal
  A legtöbb megbízható befektetés nem „csak most” van. Nem egyszeri alkalom. Ha a befektetési lehetőség ismertetése során nyomást érzel, amely azonnali vásárlásra, beszállásra ösztönöz, szólaljon meg benned a vészcsengő.
 • Bennfentes információkat kapsz
  Ha az ajánlattevő azt ígéri, hogy a befektetéshez bennfentes információkat kapsz, szintén kezdj el gyanakodni.

 • Vannak kérdéseid? Tájékozódj a pénzügyi klubban!

  Ha személyre szóló megtakarítási, befektetési tervet, stratégiát szeretnél, jelentkezz egy értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra.

  Ha megtakarítási, befektetési infókat szeretnél, iratkozz fel hírlevelemre.

  Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta 
  a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási,  pénzügyi tanácsadója
  +36 30 737 5074